House of Cards
SPONSORERET indhold

Derfor bliver den nye House of Cards-sæson Claire Underwoods sæson

Den nye sæson af House of Cards får premiere 4. marts, og den kommer i høj grad til at fokusere på seriens kvindelige hovedperson, den selvstændige, stilfulde og ambitiøse præsidentfrue Claire Underwood. Vi har talt med lektor Rikke Schubart om fiktionens førstedame, som alle elsker og elsker at hade.

Foto: Netflix
04. mar. 2016 | Livsstil | ALT for damerne

Af Anne Nørkjær Bang

Der var i den grad lagt op til drama af Clinton'ske dimensioner ved afslutningen af tredje sæson af den populære Netflix-serie House of Cards. Frank Underwood måtte både kæmpe med den russiske præsident-patriark Viktor Petrov, spillet af Lars Mikkelsen, og den kinesiske regering, og så måtte han slutteligt se i øjnene, at hans stilfulde og selvstændige kone Claire Underwood, der gennem hele serien, har stået bag ham i hans politiske rænkespil, havde fået nok og ville skilles.

Men blot fordi Claire er på vej ud af Franks private liv, betyder det ikke, at hun forsvinder fra serien. Tværtimod står seriens kølige, kvindelige hovedkarakter, som alle elsker og elsker at hade, virkelig på egne ben i fjerde sæson, som får premiere i dag, 4. marts.

Claire Underwood i House of Cards' 4. sæson. Foto: Netflix.

Det er på ingen måde overraskende, at Netflix i den nye sæson satser endnu mere på Claire Underwood-karakteren, mener Rikke Schubart, som er lektor i medievidenskab på Syddansk Universitet. Tværtimod ville det nærmest være overraskende, hvis de ikke gjorde:

LÆS OGSÅ: Se de 13 mest kreative t-shirts fra det amerikanske præsidentvalg

– Der er en klar tendens til, at vi ser flere af disse stærke kvindefigurer i fremtrædende roller. Tidligere mente man, at det ville være svært at få seerne til at binde an, hvis man havde en kvindelig hovedperson, med mindre at det var en komedie. Men i dag kan en kvindelig hovedperson sagtens kan bære en dramaserie. Tiden og indstillingen til kvinder har ændret sig, siger hun og uddyber:

– Jeg tror også, at det er en direkte kommentar på amerikansk politik – helt konkret Hillary og Bill Clinton. Og så er det selvfølgelig også et kommercielt ønske om at henvende sig til både et mandligt og et kvindeligt segment og at appellere bredt.

Claire Underwood er en sjælden kvindelig antihelt

Claire Underwood-karakteren har da også netop bred appel, mener Rikke Schubart:

– Hun er virkelig en interessant karakter. Hun er dobbeltsidig, for på den ene side er hun en stærk kvinde, som vi i positiv forstand kan identificere os med, men samtidig er hun også konstant i vejen for den mandlige helt, og dermed også en karakter, man bliver irriteret på. Det er typisk, at serier har den her kvindelige karakter, som holder manden eller kæresten tilbage i det, han har gang i.

LÆS OGSÅ: "Kvinder må godt se os som andet end legetøj, man kan tage ned fra hylden og pille ved"

Hun fremhæver, at dobbeltheden er karakteristisk for House of Cards’ karakterer: Vi holder af dem, selvom de også er usympatiske og irriterende.

– Begge hovedpersonerne er jo sådan set usympatiske, amoralske og parate til at gøre hvad som helst for at gavne deres egen sag. Claire er jo også i bund og grund en egoist, siger hun.

Vi både fascineres og frastødes af karaktererne i House of Cards. Her Frank Underwood. Foto: Netflix. 

Denne rolle som ”antihelt” er ganske almindelig for mandlige karakterer, men ikke i samme grad for kvinder, forklarer Rikke Schubart.

– Det er som om, at mænd må godt være hykleriske og samtidig helte – som i Breaking Bad, Dexter og The Sopranos, for eksempel. Kvinder har ikke helt på samme måde indtaget det her moralske gråzoneområde. Men det gør Claire Underwood.

Er hun en utraditionel kvindekarakter?

– Hun er i hvert fald en del af en udvikling i forhold til antihelt-karakteren. Tidligere var antihelten en rebel, en oprører, sådan en, som endte med at blive skud af politiet. I dag er antihelten blevet sådan én, som sagtens kan klare sig fint og være ansat i et godt job og samtidig hyklerisk, egoistisk og selvoptaget. Antihelten er gået fra at være en outsiderfigur til insiderfigur. Og nu kan vi så se, at de kvindelige karakterer også er begyndt at træde over i den position.

Fjerde sæson af House of Cards kan ses på Netflix, og det er netop blevet annonceret, at der også er en femte sæson på vej – dog uden hovedmanden Beau Willimon bag roret.

LÆS OGSÅ: Eksperternes favoritter: 19 cocktailbarer du bør besøge

LÆS OGSÅ: Her er de fire værste transklicheer i film og tv

LÆS OGSÅ: Sådan overlever man uden at se solen