Stella McCartney bæredygtighed
SPONSORERET indhold

Stella McCartney: Sådan får du dit tøj til at holde længere

Der er ikke noget værre, end når favorittrøjen er så slidt, at den ikke kan bruges længere. Her får du svar på, hvordan du undgår det.

Foto: Getty Images
20. feb. 2017 | Mode | Eurowoman

Stella McCartney er et af de modehuse, der gør allermest for at sætte et bæredygtigt præg på en branche og en industri, hvor produktionen kun er overgået af olie- og gasindustrien, når det handler om at forurene miljøet.

– Når kunder køber et nyt stykke tøj, har de en idé om, at de skal vaske og vaske det for at holde det vedlige, men jeg mener, at det er det modsatte. Des mindre du vasker det, des bedre for miljøet og des bedre for tøjet, siger Stella McCartney i en video, der omhandler initiativet, Clevercare, som blandt andre H&M står bag.

Glat uden strygejern?

Og hvordan er det så lige, tøjet skal blive rent, hvis det står til Stella McCartney og svenskerne, tænker du måske. Det er meget simpelt. Clevercare består af fem nemme retningslinjer, som skal give sådan nogle som dig og mig redskaberne til, hvordan vi forlænger levetiden på vores tøj:

1. Vask ikke dit tøj for ofte. Fjern pletter manuelt, og opfrisk tøjet ved luftning efter hver brug.

2. Ved at vaske på 30° fremfor 60° bruger du halvt så meget energi. De fleste vaskemidler renser tøjet lige så godt ved lave temperaturer, så skru ned for temperaturen, når du vasker i maskine.

3. Hæng dit tøj til tørre fremfor at smide det en tur i tørretumbleren, så sparer du energi, og dit tøj vil holde formen længere.

4. Stryg kun tøjet, når det er yderst nødvendigt. Hæng dit tøj til tørre, så snart vasken er færdig: Det minimerer krøl og hvis det er meget slemt, kan du tage det tørrede vasketøj med ind på badeværelset, mens du tager bad, så vil dampen udglatte folder i tøjet.

5. Brug kun renserier, som tilbyder “grønne” løsninger, i stedet for traditionelle rensningsmetoder.

Ifølge Catarina Midby, chef for bæredygtighed i H&M, er det et af tøjkædens vigtigste tiltag. - Det vil kunne gøre en rigtig stor forskel, hvis vi følger Clevercare, fortalte Catarina i 2014, da de indførte vaskeanvisningerne.

I en undersøgelse fra bæredygtighedsorganisationen WRAP fra 2012 fremgår det, at belastningen på miljøet i forbindelse med vores forbrug og produktion af tøj kunne mindskes med 20-30 procent, hvis vi forlænger tøjets levetid med blot 9 måneder, så det er værd at tænke over ikke bare, hvad branchen kan gøre, men også hvordan vi håndterer tøjet, når det først er landet hos os.

Brug og smid ikke væk

Men én ting er selvfølgelig at forlænge levetiden på vores favoritter. Én anden er, at behovet for at finde nyt og afprøve tendenser er en stor del af vores tøjforbrug, som næppe forsvinder. Det erkender Catarina Midby:

- Modebranchen bliver aldrig 100 procent bæredygtig. Desværre, siger hun.

- Men mit håb er, at vi vil forbruge mere bevidst. Tiden er også en anden, end dengang jeg startede i branchen for 25 år siden, hvor tendenser var meget stærke. Som eksempelvis grunge, der var in den ene dag og umoderne den næste. I dag er vi langt mere individuelle i vores stil og det gør, at vores tøj måske alligevel kan få en længere levetid, siger hun.

Og det kan måske virke mærkeligt, at en talskvinde for et mærke, der ugentligt spytter nye ting ud og har otte kollektioner på gaden om året, opfordrer til mere bevidst forbrug.

- Det lyder måske mærkeligt, men det handler jo også om, at folk skal købe mindre. Og det tror jeg på i sidste ende, vil være godt for alle, siger hun.

Hvis du som folk er flest har et fejlkøb eller to, der har overskredet anvendelsesdato, så kan du også give miljøet et nap med i den rigtige retning ved at skille dig af med tøjet på en hensigtsmæssig måde. Eksempelvis ved at indlevere brugte klude i en af H&M's containere til formålet i deres butikker.