Claus Elming

Foto: TV2 Claus Elming kom for nyligt galt afsted på en cykeltur.

Claus Elming om sit voldsomme cykelstyrt

"Følelsen af ikke at kunne trække vejret var forfærdelig"

Tv-vært Claus Elming om at punktere en lunge i et cykelstyrt, om et betydningsfuldt kunstværk og om at blive kaldt denne ­generations Otto Leisner.

Hvordan skal man være for at blive din ven?
– Jeg har mange venner og bekendte, men lukker ikke ret mange ind i den inderste kreds. Mine nærmeste venner er mennesker, jeg har kendt i 20-30 år. Hvis man skal blive min ven nu, tror jeg bare, man skal tage det roligt og lade tingene udvikle sig.

Hvornår har du nydt dit arbejde mest?
– Jeg har været i den heldige situation, at jeg det meste af livet – bortset fra, da jeg var slagteriarbejder i Herning – altid har arbejdet med ting, jeg holdt af. Men jeg tror, at de dejligste oplevelser kommer, når noget går op i en højere enhed.

Hvilken dag har betydet mest i dit liv?
– Min 40-års fødselsdag var stor. Der var jeg omgivet af 100 familiemedlemmer og venner, der har betydet noget særligt for mig gennem livet. Og så må jeg sige, at den dag i 1985, da jeg trådte ud af flyveren som udvekslingsstudent i Minnesota, og det efterfølgende år, har haft enorm betydning for mit voksne liv og karriere.

Hvornår vidste du, at du var god til det, du laver?
– Jeg hviler aldrig på laurbærrene og tænker aldrig, at jeg er god. Faktisk nærmere omvendt. Jeg har en frygt for at fejle eller ikke at levere, og det gør, at jeg altid forbereder mig, som om det var første gang.

Hvad er den største ros, du har fået?
– Der var en ældre mand, der sendte mig et maskinskrevet brev, hvor han skrev, at jeg var denne generations Otto Leisner. Det var ret stort.

Hvornår synes du, andre mennesker er latterlige?
– Når de skændes over bagateller eller ikke kan få små ting til at fungere, og når jalousi viser sit grimme ansigt. Det kan jeg slet ikke have med at gøre.

Hvad giver dig blod på tanden?
– Når noget virker uopnåeligt, og jeg skal kæmpe eller lære noget nyt for at fuldføre det. Jeg har en sætning hængende på mit køleskab: "At turde er at miste fodfæste en stund. Ikke at turde er at miste sig selv." Kort fortalt, så gør det ikke noget, man kommer ud på dybt vand engang imellem og føler, man ikke kan bunde. Så længe man enten sørger for at have svømmevinger på, eller rent faktisk lærer at svømme.

Hvad har været dit livs længste minutter?
– Det var for ganske nylig, da jeg tog et ret voldsomt cykelstyrt og punkterede den ene lunge. Følelsen af ikke at kunne trække vejret var forfærdelig. Jeg syntes, at der gik meget lang tid, inden ambulancen kom, selvom det vist kun var 10-15 minutter.

Hvilken ting ville du redde ud som det første, hvis dit hus stod i flammer?
– Jeg har et maleri hængende af den danske kunstner Gitte Peters. Det hedder "Love Your Life". Det er et maleri, hun har lavet specielt til mig. Men endnu mere specielt er det, at maleriet kun er den ene halvdel af et større maleri. Den anden halvdel hænger hos min bror.

Hvilken beslutning har du fortrudt?
– Jeg fortryder aldrig noget. Det er en livsfilosofi. Fortrydelse fører ikke noget godt med sig. Jeg lærer af mine fejl og vurderer, hvad jeg vil gøre næste gang, en situation opstår. Men jeg fortryder aldrig noget.

Hvad ville du aldrig give penge for?
– Åh, der er mange ting. Men med al ære og respekt for min gode ven Nikolaj Hübbe, så er jeg ret sikker på, at jeg ikke ville betale for at se ballet.

Hvad er det bedste ved den alder, du har nu?
– Jeg synes, at tingene er faldet på plads. Jeg har fået et overblik over livet, som jeg ikke tidligere har haft. Jeg er blevet meget mere afslappet og tager tingene, som de kommer.

Claus Elming, 48

Tv-vært og tidligere amerikansk fodboldspiller. Blev kendt for at kommentere amerikansk fodbold på TV 2 og TV 2 Zulu og senere som vært på "Sportsnyhederne". Aktuel som vært i 14. sæson af "Vild med dans".

Se, hvad vi ellers skriver om: Interview og Kendte