Hunderacer
Foto: iStock Hvilken hund passer til dig?

Hunderacer

Chihuahua eller mops: Hvilken hund passer til dig?

Klummeskribent Morten Reimar guider dig kyndigt igennem junglen af hunderacer, så du kan finde den hund, der matcher din livsstil.

KLUMME: Der er intet så skønt som en vuffeli-vov. Det ved enhver, der har prøvet at have sådan én. Hunden er altid glad for at se dig, den er hyggeligt selskab, den husker dig på at gå lange ture og kan fungere som pelset varmepude i sengen. Derudover kan hunde fornemme, når du er i et dårligt humør og muntre dig op med et stort, vådt kys.

Ja, hunden er menneskets bedste ven. Og derfor skal vi blive bedre til også at være hundens bedste ven. For hvert år bliver 600 hunde afleveret i internater og 2.300 hunde bliver aflivet, fordi ejerne ikke vil have dem. Det koster nemlig, ifølge Dansk Kennel Klub, mellem 500 kr. og 1.500 kr. om måneden at have hund, og det kommer bag på mange.

LÆS OGSÅ: #NoPoo Metoden

Og så er det heller ikke så ligetil at vælge den rigtige hund. Selvom en basset hound er sød, er den ikke så glad for at bo i en toværelses og en Golden Retriever kan ikke lide at være alene hjemme, mens du er på arbejde. Vi har samlet nogle af de mest populære hunderacer, og guider dig her til, hvilken der passer bedst til dig og din livsstil.

BOSTON TERRIER

Foto: iStock.

Nej, det er ikke en fransk bulldog, selvom den med sin flade næse og strittende ører godt kan ligne. De to er da også i familie. Det er en intelligent hund, der er nem at træne og meget mild af sind, selvom den for længe siden blev fremavlet som kamphund. Den bliver 12-14 år og op til 11 kg tung og kan således godt bæres op til en lejlighed, hvor den også vil kunne bo.

Dog skal den ud af den lejlighed og motioneres dagligt. Det er en legesyg hund, den er trods sin størrelse en hund med en god del energi, der også godt kan lide børn, og den vil gerne være tæt på sin ejer, også selvom den snorker.

Boston Terrieren kan få problemer med vejrtrækningen, bagbenene og dens store øjne. Hvis den ikke er vant til andre hunde, kan den være aggressiv, men har du sørget for at introducere den til andre hunde tidligt i livet, er den bare glad og nysgerrig. Den skal ikke til frisøren, fælder ikke specielt meget, og den gør ikke unødvendigt, hvorfor den alt i alt vil være god som lejligheds-roommate.

BASSET HOUND

Foto: iStock.

Den ser lidt klatøjet ud, men den er frisk nok, sådan en hængeøre. Navnet kommer dels af det franske ord for lav (bas) og hound kommer af dens fortid som jagthund. Selvom den er lav, er den tung nok, nemlig op til 34 kg for en han og 29 kg for en tæve.

Basset Hound’en er en rolig hund, der trives godt sammen med børn, fremmede og andre hunde. Så godt, at den helst ikke vil være alene hjemme, og derfor helst skal være sammen med en anden hund, når du ikke er der. Desuden er den meget gøende og holder af at have adgang til en have.

Den egner sig ikke til en bolig med mange trapper, da dens korte ben ikke kan holde til at klatre op ad opgange. Den kan få problemer med ørene, øjnene og knoglerne kan nemt brække, hvis den falder for hårdt. Hvis du behandler den godt, kan du dog se frem til 11-12 år med en dejlig, rar og hyggelig hund.

MOPS

Foto: iStock.

Mopsen er kendt for to ting: Sit fladmaste hoved og sin dovne natur. Den kræver ikke særligt meget motion eller plads, hvorfor du kan have mops i selv en relativt lille lejlighed. På grund af potentielle rygproblemer bør den dog bæres op og ned.

Den franske dronning Marie Antoinette havde ikke nogen lille lejlighed, men hun havde mops alligevel. Det samme havde Napoleons kone, Josephine Bonaparte, og kinesiske Han-kejsere. De har siden tidernes morgen været selskabshunde, og det er de stadig den dag i dag.

Af samme grund kræver de opmærksomhed og leg og tåler ikke at være alene i al for lang tid af gangen. De snorker og fælder overraskende meget for en så lille hund. Til gengæld gør de ikke specielt meget, vejer 7-10 kg og bliver 12-15 år.

FRANSK BULLDOGFoto: iStock.

Fransk Bulldog er blevet meget populær blandt bymennesker, de seneste par år. Det er ikke så underligt, for det er en nem hund at dele lejlighed med: Den har ikke behov for særligt meget motion, den skal ikke børstes, den fælder ikke specielt meget, og den gør ikke uden grund.

Med sine 8-14 kg er den til at bære op og ned ad trapper, hvilket er nødvendigt, da hop ned ad trapper kan give alvorlige rygproblemer. Den franske bulldog er glad for at være i fokus og den er glad for børn der leger, og er derfor også følsom overfor isolation og bliver fortvivlet, hvis den føler sig ignoreret.

Ikke så underligt, for de er nemlig avlet som selskabshunde for først arbejderklassen i Frankrig og siden velhavere over hele verden. I dag er de blandt de populæreste i den vestlige verden. Vær i øvrigt opmærksom på, at de ikke har det godt i hverken meget koldt eller meget varmt vejr og at de kan have vejrtrækningsproblemer.

LABRADOR

Foto: iStock.

Det er ikke for ingenting, at labradoren er den mest populære hund i næsten hele verden inklusiv Danmark: Den er en fremragende familiehund, den er glad for at lege og svømme, den gør ikke særligt meget, den er ikke aggressiv og kommer godt ud af det med andre kæledyr.

Men det er dog en jagthund, og en jagthund kræver motion, træning og aktivering dagligt. Dog kan du have labrador ligeså godt i en middelstor lejlighed som et hus, så længe du husker at få den med udenfor.

Labradoren har få helbredsproblemer i forhold til andre hunde og bliver 11-13 år gamle. Men den skal dog have i hvert fald 45 minutters motion om dagen og meget mere, hvis det er en livlig hund, du har reddet dig.

LÆS OGSÅ: Sofie Hagen: "Ingen ved mere om sundhed end tykke mennesker"

ENGELSK BULLDOGFoto: iStock.

Især ældre bulldogs er så dovne, at de ikke gider ud at gå. Men det skal de, og derfor må du være streng. På grund af dens flade ansigt må du om sommeren være meget opmærksom på, at hunden ikke har det for varmt eller mangler vand.

Til gengæld får du en hund, der altid er klar til en morfar på sofaen og som kræver et, for en hund, minimum af motion. Pas dog på, at hunden ikke bliver for tyk. Hannen bliver omkring 23 kg tung og 8-12 år gammel.

På grund af sin ladhed er den en hund, der er velegnet til at bo i lejlighed, og som kan klare at være alene hjemme, mens du er på arbejde. Bulldogen er svær at træne, ikke særligt klog og må ikke svømme, da dens tunge hoved drukner den. Den har desuden ofte dårlige hofter og led, hvorfor den ikke er gode venner med trapper.

GOLDEN RETRIEVER

Foto: iStock.

Golden Retrieveren er den foretrukne familiehund nord for København, selvom den ikke er meget værd som vagthund for whiskybæltefamiliernes huse. Det er den simpelthen for sød og godmodig til. Tumpedum er den nu ikke, det er nemlig en af de klogeste hunderacer og en af de racer, der er nemmest at træne.

Denne hund er ligesom labradoren et jagtdyr og et udpræget flokdyr, og skal derfor ikke efterlades alene i baghaven i længere tid. Jo yngre den er, jo kortere tid kan den være alene hjemme. Som tommelfingerregel kan den klare at være alene hjemme i højest fem timer, da den ellers kan blive både deprimeret og tissetrængende.

I løbet af sine 10-12 år kan en golden retriever blive op til 34 kg tung og tabe en masse hår. Derfor skal den børstes en gang om ugen og dagligt, når den fælder. Den kræver meget motionering, gerne tre kvarter til en time dagligt, især hvis du bor i lejlighed.

CHIHUAHUAFoto: iStock.

Her er der meget hund at hente på kiloet: Den mexicanske chihuahua er nemlig med sin maksimale vægt på 2,7 kg verdens mindste hunderace, men er dog stadig en hund. Derfor er det vigtigt, at den bliver behandlet som en hund og får lov til at gå frit og mødes med andre hunde, i stedet for kun at se verden fra en skuldertaske.

Vær dog opmærksom på, at den ikke bliver angrebet af en større hund, der antager chihuahuaen for et byttedyr. Det er heller ikke en hund, der er specielt velegnet til børn, men hvis du bare er dig, skal du vide, at det er en hund, der vil knytte sig meget tæt til dig.

Den kan være meget gøende, hvilket kan være til gene i lejlighedsbygninger. Desuden er det en race, der på grund af sine små tænder og kæber nemt kan få tandproblemer, hvis den prøver at bide i noget hårdt. Kan du overkomme det, er chihuahuaen en stor hund i en lille hunds krop, en loyal selskabshund, der lever i 15-20 år.

CORGI

Foto: iStock.

Folkesagn fortæller, at de er en gave fra skovens alfer, der red rundt på dem. Andre vil dog påstå, at de er hyrdehunde fra Wales. Uanset hvad er det dog helt sikkert, at den engelske Dronning Elisabeth har ejet ikke mindre end 30 Corgier.

Og det er ikke så underligt, for det er en blød og glad ven på fire meget korte ben. Det er en intelligent hund, men den kan være mistroisk overfor fremmede, hvorfor den gør, når den føler sig truet eller forvirret. Den bliver 12 år gammel og er relativt nem at træne.

Den kræver normal motion og kan bo i lejlighed, om end du skal være opmærksom på, Corgien på grund af sin aflange statur kan få rygproblemer, hvis den skal gå op ad trapper hver dag. Så skal den løftes, og den kan altså komme op og veje 14-17 kg.

LÆS OGSÅ: Hvorfor kan jeg ikke holde på en hemmelighed?

LÆS OGSÅ: Sådan fucker vores praleri på Facebook med kærligheden

LÆS OGSÅ: Forskning viser, at en særlig tøjstil kan fremme karrieren

Se, hvad vi ellers skriver om: Kultur, Hund og Kæledyr