Se mere end 40 guides og artikler om kæledyr her

Alle, der har eller har haft et kæledyr, kan skrive under på, at det kræver en vis form for viden og indsigt at passe på et lille levende dyr derhjemme. Her på siden har vi samlet vores allerbedste artikler, guides, tips og tricks til det at have et kæledyr. Læs blandt andet om:

Læs mere

Hvilket kæledyr skal jeg vælge?

Der er masser af muligheder, når du skal vælge et kæledyr, men det er ikke nogen nem beslutning. Først skal du gøre op med dig selv, hvad du vil have ud af at have et kæledyr, hvor meget tid du vil investere i at have et kæledyr og sidst men ikke mindst, hvilket kæledyr, der passer godt til dig og din familie. Det handler selvfølgelig meget om temperament, familieliv og boligform. Bor du alene i en lille lejlighed midt i byen og er sjældent hjemme, er det nok ikke en stor og motionskrævende hund, du skal vælge som kæledyr.

Læs fx Hund i byen? Her er de bedste hunderacer, hvis du bor i lejlighed 

Det kan også være, at en kat er et mere rigtigt valg for dig, eller en kanariefugl, en guldfisk eller en hamster for den sags skyld. I det hele taget er det at anskaffe sig et kæledyr et kæmpestort ansvar og en langvarig forpligtelse, så du skal tænke mere end bare et halvt år frem, hvis du påtænker at flytte, stifte familie eller andet, der kan have indflydelse på dit og dermed dit kæledyrs liv.

kaeledyr.jpg

Hvorfor skal man have et kæledyr?

Der kan være mange gode grunde til at anskaffe sig et kæledyr, men vidste du, at kæledyr har en positiv effekt, når det kommer til at lindre depression. Det at blive elsket ubetinget af et andet væsen kan gøre, at du får det bedre med dig selv samt give dig en følelse af mening og det at høre til. Det har også vist sig, at folk, der har kæledyr, generelt er mere lykkelige, mere tillidsfulde og mindre ensomme end folk, der ikke har kæledyr.

Det kan du læse meget mere om her: Det sker der i kroppen, når du har et kæledyr 

Hvad er forskellen på husdyr og kæledyr?

Helt basalt kan man sige, at et kæledyr er et dyr, man har for selskabets og underholdningens skyld, altså et dyr, der ikke arbejder for føden. Under kategorien kæledyr finder man også hobbydyr og selskabsdyr, der indbefatter fx krybdyr og fisk, som ejeren ikke kan socialisere, kæle eller gå en tur med. Hvis man har et mere et eksotisk kæledyr derhjemme, betegner man dem som regel som hobbydyr. Betegnelsen husdyr bruges om dyr, du har som en del af og et bidrag til husholdningen, fx en ged, du kan malke eller svin, du kan slagte til jul. Men begreberne er lidt flydende, for de fleste ved jo godt, at man ikke har en ged gående på altanen hjemme i lejligheden, når man siger, at man har et husdyr derhjemme.

Hvor mange har kæledyr?

Ifølge Danmarks Statistik har ca. 880.000 familier i Danmark et eller flere kæledyr, og højdespringeren er hund. I alt har ca. 450.000 familier en hund, og flere har mere end én hund i husstanden. For kattenes vedkommende gælder det, at 367.000 familier i Danmark holder kat – også her har mange familier mere end én kat, for det samlede antal af huskatte i Danmark er 646.000.

Det skønnes, at der er 120.000 familier i Danmark, der holder fugle, og 80.000 familier har akvariefisk. Kaniner finder vi hos ca. 70.000 familier og marsvin hos 30.000 familier. Derudover har ca. 90.000 familier andre ikke specificerede kæledyr.
(Disse tal er fra 2000, da Danmarks Statistik ikke har opdateret tallene siden)

kaeledyr-kanin.jpg

Kanariefugl, slørhaler, marsvin eller måske en ilder?

Hvilket kæledyr skal du vælge? Det er der ikke noget klart facit på – du skal vælge lige præcis det kæledyr, der passer bedst til dig og din familie. Er der små børn i familien, skal du selvfølgelig tage højde for det. For er det overhovedet en god ide? Det kræver nemlig et stort ansvar, lyder advarslen fra tv-vært Sebastian Klein.

– Helt generelt vil jeg advare mod det, medmindre det er familien – og ikke barnet – der får et kæledyr. Selv de helt små børn kan godt knytte bånd til et kæledyr, men de forstår ikke, hvilket ansvar der følger. Det kan godt være sødt og blødt at ae en kanin eller kat, men det er normalt kun sjovt at lege med dem en halv time ad gangen. Mange danskere forstår ikke at holde kæledyr, så de voksne skal være klar til at tage ansvaret, siger Sebastian Klein, som i mange år har lavet tv-udsendelser om dyr på DR, blandt andet Kære Sebastian, Naturpatruljen og Afrikas Øje.

Læs meget mere om børn og kæledyr her: Kæledyr til børn: Hund, hamster – eller ingenting?

Så ja, der er masser af overvejelser og store beslutninger, der skal træffes, inden du kan anskaffe dig et kæledyr. Vi håber, at artiklerne og vores gode råd her på siden kan hjælpe dig godt på vej 🐾