Hund i byen? Her er de bedste hunderacer, hvis du bor i lejlighed

Foto: Getty Images, Grafik: Ditte Bregneberg

Hund i byen? Her er de bedste hunderacer, hvis du bor i lejlighed

At få hund er en stor beslutning. Og hvis du bor i lejlighed, er der ekstra grund til at overveje nøje hvilken hund, der passer ind i dit liv. Vi har fundet 10 hunderacer, du kan vælge, hvis du bor i byen.

Drømmer du også om at have en hund i dit liv?

En sød lille følgesvend, der begejstret hopper op og ned, når du kommer hjem fra arbejde, og som putter med dig i sofaen, når du har haft en dårlig dag.

Det er skønt at have hund, men kræver også hårdt arbejde og en hverdag, der kan rumme det.

Læs også: "Hund: Gode råd om menneskets bedste ven"

Særligt hvis du bor i en lille lejlighed på tredje sal, har et fuldtidsarbejde og ikke har en kæmpe baghave, hvor din lille pelsven frit kan løbe i timevis. Men det er bestemt ikke umuligt at få en hund, selvom du bor i byen.

Du skal bare vælge den rigtige slags, understreger Lise Lotte Christensen, der er adfærdskonsulent hos Dansk Kennel Klub.

- Der er mange forskellige typer hunde. Nogle hunde er oprindeligt fremavlet til jagt eller til at hyrde får, de kan have brug for meget motion eller have let til gøen. Derfor passer de ikke nødvendigvis godt i bylivet, hvor man bor tæt, som man jo gør i lejligheder. Derfor er du bedst hjulpet med at vælge en såkaldt selskabshund, hvis du bor i byen, forklarer hun.

Desuden understreger Lise Lotte Christensen, at det er væsentligt, om du bor i stuen eller på en højere etage, når du skal se på, hvilken hund du bør vælge.

- Hvis du bor i en stuelejlighed, kan du godt have en større, tungere hund. Men gør du ikke det, skal du være bevidst om, at hundehvalpe ikke må gå på trapper regelmæssigt, før de er fuldvoksne. Hundens knogler og led kan ikke tåle den type belastning, før de er helt udvoksede. Det vil sige, at du skal bære hunden op og ned ad trapperne de første 10-12 måneder – og det kan godt blive tungt, hvis du vælger en stor hund.

I samarbejde med Lise Lotte Christensen har vi her lavet en liste med ti hunde, der fungerer godt til at bo i lejlighed.

1. Puddel

Pudler er velegnede til lejligheder, da de ikke gør eller larmer særligt meget. Du skal dog være opmærksom på størrelsen af din puddel, hvis du bor i lejlighed med mange trapper:

- Der findes fire forskellige størrelser pudler: En stor, mellem, dværg og en såkaldt ’toy’. Særligt de tre mindre pudler er egnede til at bo i lejlighed, da de nemt kan bæres op og ned ad trappen, siger Lise Lotte Christensen.

Hun understreger desuden, at man skal være indstillet på at bruge en del tid på pelspleje, hvis man skal have en puddel i sit liv, da deres krøllede pels nemt bliver filtret og skal klippes hver 2.-3. måned.

På en skala fra én til tre poter:

 

2. Cavalier king charles spaniel

- Det er en lille, livlig og meget imødekommende hund. Og så har den en lidt lettere pels at passe, indleder Lise Lotte Christensen.

Cavalier king charles spaniel er en velfungerende hund at have i byen, fordi den ifølge Dansk Kennel Klub er god til både børn, fremmede og andre hunde, og så er den en stilfærdig hund, der ikke kræver alt for lange gåture men elsker at lege og træne med sin ejer.

På en skala fra én til tre poter:

Læs også: "Er du hundeskruk? Otte søde hunde, du skal følge på Instagram"

3. Papillon

Papillon er en handy størrelse, men på trods af det, er den robust og kan tåle regn, lidt kulde og gode lange gåture, hvor den får stimuleret sanserne. Den kan også sagtens lære at sidde i cykelkurven og komme med på tur.

- Man skal dog være opmærksom på, at den har behov for en smule pelspleje, men det er ikke mere, end at det er til at overskue for de fleste, tilføjer Lise Lotte Christensen om den lille langhårede hund.

På en skala fra én til tre poter:

 

4. Coton de tulear, bichon havanais og bichon frise

Hvis du ikke er glad for lange gåture, men er mere til leg i parken med din hund, kan det være en mulighed at få en af de hunde, som Lise Lotte Christensen kalder ”hvide middelhavshunde”.

- Det er for eksempel coton de tulear, bichon havanese og bichon frise. De er velegnede til at have inde i byen, og derfor er de også meget populære for tiden, understreger hun.

- Men mange undervurderer desværre den pelspleje, der er forbundet med disse hunde. Man skal være klar at bruge en del tid på at pleje deres pels, eller alternativt få dem klippet korthårede. Deres pels meget bliver nemt filtret, og det er ret ubehageligt for hunden, hvis man ikke gør noget ved det.

Du skal også være klar på at tilbringe meget tid med din hund, hvis du skaffer dig en af disse racer. Det skyldes, at de er meget sociale, og derfor ikke kan være alene hjemme for længe af gangen.

På en skala fra én til tre poter:

 

5. Fransk bulldog

Den franske bulldog er efterhånden blevet lidt af et hit i byen, fordi den ikke kræver særligt meget motion. Lise Lotte Christensen påpeger dog, at franske bulldogs ikke er så nemme, som nogen tror.

- Det er en sjov, lille hund, men der kan være nogle udfordringer med deres korte næser. For eksempel kan de få nogle vejrtrækningsproblemer, når det er meget varmt. Det er noget, du skal være opmærksom på, når du køber hvalp. Du skal se på forældrene, og spørge ind til eventuelle vejrtrækningsproblemer hos disse.

Læs også: "Er du klar til at få hund? 9 ting du skal vide, før du får dig en firbenet ven"

For ejere, der vil have en lidt ”nemmere” hund, kan der derfor være grund til at kigge andre veje, mener Lise Lotte Christensen. Hun foreslår for eksempel en boston terrier, som et godt alternativ til den franske bulldog.

På en skala fra én til tre poter:

 

6. Boston terrier

- Boston terrieren er en lærenem, sjov, energisk og træningsglad lille hund, mener Lise Lotte Christensen.

Boston terrieren bekrives som en god familiehund, der ligesom den franske bulldog ikke kræver for meget motion. Det er desuden en fordel for byboere, at den ikke har tendens til at gø.

På en skala fra én til tre poter:

 

7. Kromfohrländer

Selvom du bor i byen, kan det være skønt med en hund, du kan tage med på løbeturen. Her er en mellemstore og lette kromfohrländer et godt bud. Det er en hund i mellemstørrelsen, som har meget energi, gerne til at træne og lege, men som også nyder hyggestunder med familien.

- Du får meget hund for pengene i den. Den er ikke så stor og behøver ikke så meget motion som for eksempel en schæferhund, men den kan sagtens trænes til at følge dig på en 5-10 km løbetur, fortæller Lise Lotte Christensen.

På trods af sit overskuelige motionsbehov, har kromfohrländeren brug for at blive stimuleret med opgaver og træning med familien.

På en skala fra én til tre poter:

 

8. Whippet

En anden mellemstor, men let hund, du kan tage med på løbeturen, er en whippet. Den er en del af myndefamilien, som kan være både aktiv og livlig. Men man skal ifølge Lise Lotte Christensen ikke lade sig skræmme af dens energi.

- Det er en hund, der et par gange om ugen skal have fyret noget krudt af ved at løbe en lang tur - enten sammen med dig eller i frit løb i en indhegning. Når, når den så har gjort det, kan den sagtens være en sofakartoffel, der hygge med resten af familien.

Hvis du overvejer at forøge familien med en whippet, skal du være opmærksom på, at dens korte pels gør, at den kan komme til at fryse om vinteren, men det klarer man let ved at give den lidt tøj på.

På en skala fra én til tre poter:

 

9. Dansk/svensk gårdhund

Den dansk/svenske gårdhund er en meget selskabelig hund, der er en smule større, end de fleste andre småhunde her på listen.

- Men den er stadig relativt lille og vejer omkring 10-12 kilo, så du kan sagtens bære den op og ned ad trappen. Den hører til i den energiske ende, men er stadig meget samarbejdende og god til at holde sig til, hvis du har den løs i parken, siger Lise Lotte Christensen.

På en skala fra én til tre poter:

 

10. Pomeranian

Som en af de mindste hunderacer, der findes, egner en pomeranian sig godt til et liv på farten. På trods af sin lille størrelse, er den ikke bange for større hunde, hvis bare den får lov til at møde dem i en tidlig alder. Omhyggelig socialisering vil også mindske dens gøen.

Hvis den er opdraget godt, mener Lise Lotte Christensen derfor, at en pomeranian gør sig godt som lejlighedshund. Hun gør dog opmærksom på, at det er en krævende hund i forhold til pelspleje.

- Det er en hund, der skal have passet sin pels, og den skal nok børstes grundigt i hvert fald en gang om ugen. Til gengæld vejer den ikke så meget, og den er nem at have med i cykelkurven eller på arbejde. Det er også en hund, som er overskuelig for andre at passe, hvis du skal ud og rejse.

På en skala fra én til tre poter:

3 gode råd: Det skal du overveje inden du får hund

Selvom det virker hyggeligt og tillokkende at få en lille pelset ven i familien, er det vigtigt at overveje, om du har tid, overskud og råd til at have en hund. Det mener Lise Lotte Christensen. Hun understreger særligt tre ting, du skal gøre op med dig selv, inden du tager beslutningen.

1. Har du tid til en hund?

”Det kan jeg sagtens!”, tænker alt for mange, inden de får en hund. Ifølge Lise Lotte Christensen overvurderer rigtig mange af os, hvor meget overskud vi egentlig har, og det er noget, der i sidste ende kan gå ud over hunden.

- Hunde er flokdyr, så de har brug for at være meget sammen med deres familie. Det betyder, at de maksimalt må være alene i otte timer om dagen. Så hvis du har et travlt liv ved siden af dit job eller studie, skal du virkelig overveje, om det er realistisk at have tid til en hund. For måske har du overskud på de bedste dage, men hunden har også brug for dig på de dårlige, så for de fleste, skal vi i hvert fald nedjustere med 20 procent i forhold til, hvor meget overskud vi tror, at vi har, siger hundeeksperten.

2. Har du råd til en hund?

Selvom du har skrabet penge sammen til at købe en hund for, er det ikke ensbetydende med, at du har råd til at have hunden.

- Mange tror, at anskaffelsesbeløbet er det store beløb, men det er det ikke. Dels skal du bruge penge på foder, men også på dyrelæge, forsikringer og vaccinationer. En ansvarsforsikring er lovpligtig at have, men det kan også koste rigtig dyrt, hvis du ikke har en sygeforsikring til din hund, og den pludselig vrikker om på poten eller får dårlig mave en fredag aften, hvor dyrelægen tager dobbelt takst, siger Lise Lotte Christensen.

3. Er du klar til at få en hund?

Hvis du skal have en hund, skal du være klar til at gøre den til din førsteprioritet, mener Lise Lotte Christensen.

- Det kræver, at du prioriterer at komme direkte hjem fra arbejde for at være sammen med hunden. Den har brug for at komme ud og få nogle oplevelser, snuse til nogle ting og møde andre hunde. Alle hunde kræver også et minimum af træning for at føle sig godt tilpas, så det skal du også prioritere. Hvis du ikke er et sted i dit liv, hvor du kan prioritere hunden, kan det være, at du har bedre af at vente nogle år, eller måske bør få en delehund.

Er du i tvivl, om du er klar til at få en hund, eller ikke tør tage springet endnu, kan det være en fordel at starte med at være hundeven. Det kan du gøre ved at skrive til dit netværk, om de har brug for en hundepasser, eller du kan bruge hjemmesiden ”Dogley”, hvor hundeejere i dit område leder efter hjælp til hundepasning.

Vil du have mere hjælp til at vælge en hunderace, der passer til dig, kan du gå ind på www.koebhund.dk og tage testen, der er udviklet af Dansk Kennel Klub.

Se, hvad vi ellers skriver om: Hund, Kæledyr og Lister