Hund i byen? Her er de bedste hunderacer, hvis du bor i lejlighed
SPONSORERET indhold

Hund i byen? Her er de bedste hunderacer, hvis du bor i lejlighed

At få hund er en stor beslutning. Og hvis du bor i lejlighed, er der ekstra grund til at overveje nøje hvilken af de mange forskellige hunderacer, der passer ind i dit liv. For nogle egner sig nemlig noget bedre til livet på de få kvadratmeter end andre. Vi har fundet 10 hunderacer, du kan vælge, hvis du bor i byen.

Af: Emma Kleist Christensen og Emma Fjalland Lund Foto: Getty Images, Grafik: Ditte Bregneberg
22. apr. 2022 | Livsstil | ALT.dk

Drømmer du også om at have en hund i dit liv?

En sød lille følgesvend, der begejstret hopper op og ned, når du kommer hjem fra arbejde, og som putter med dig i sofaen, når du har haft en dårlig dag.

Det er skønt at have hund, men kræver også hårdt arbejde og en hverdag, der kan rumme det.

Læs også: ALT om hunde: Gode råd om menneskets bedste ven

Særligt hvis du bor i en lille lejlighed på tredje sal, har et fuldtidsarbejde og ikke har en kæmpe baghave, hvor din lille pelsven frit kan løbe i timevis. Men det er bestemt ikke umuligt at få en hund, selvom du bor i byen. Du skal bare vælge den rigtige slags.

Men med de mange vidt forskellige hunderacer, kan det være svært at finde hoved og hale i, hvilken hunderace du skal gå med. For passer de populære hunderacer golden retriever eller engelsk cocker spaniel egentlig ind i livet i lejlighed?

Bliv klogere herunder videoen, hvor vi har talt med den ekspert om forskellige hundetyper og sammensat en liste med ti hunderacer, der fungerer godt til at bo i lejlighed.

Lise Lotte Christensen er adfærdskonsulent hos Dansk Kennel Klub, og hun vil her gøre dig meget klogere på, hvilke hunderacer der passer godt til lejlighedslivet.

Læs med og bliv inspireret til, hvilken hunderace der måske skal flytte ind hos dig.

Selskabshunden

Der er mange forskellige hunderacer, og mange af dem er gennem tiden avlet til vidt forskellige ting - og nogle er derfor mere nemme at have i en lejlighed end andre.

"Nogle hunderacer er oprindeligt fremavlet til jagt eller til at hyrde får, de kan have brug for meget motion eller have let til gøen. Derfor passer de ikke nødvendigvis godt i bylivet, hvor man bor tæt, som man jo gør i lejligheder. Derfor er du bedst hjulpet med at vælge en såkaldt selskabshund, hvis du bor i byen," forklarer hun.

En selskabshund er i dag betegnelsens for de hunderacer, som ikke længere bruges til formål, som de førhen blev avlet til, eller faktisk fra start er avlet til at agerer som hyggeligt og selskabelig underholdning for deres ejere.

Med få undtagelser er selvskabshunde ofte lille af størrelse.

Overvej størrelsen

Netop størrelsen på din nye pelsven er da heller ikke helt uvæsentlig, når der er tale om en etageejendom.

Hvad end du bor i stuen eller på en højere etage, når du skal have dette i tankerne, når du kigger på, hvilken hunderace der passer ind i dit hjem, understreger Lise Lotte Christensen.

"Hvis du bor i en stuelejlighed, kan du godt have en større, tungere hunderacer. Men gør du ikke det, skal du være bevidst om, at hundehvalpe ikke må gå på trapper regelmæssigt, før de er fuldvoksne," fortæller hun.

"Hundens knogler og led kan ikke tåle den type belastning, før de er helt udvoksede. Det vil sige, at du skal bære hunden op og ned ad trapperne de første 10-12 måneder – og det kan godt blive tungt, hvis du vælger en af de stor hunderacer."

I samarbejde med Lise Lotte Christensen har vi her lavet en liste med ti hunderacer, der fungerer godt til at bo i lejlighed.

Ved hver af de søde hunderacer har vi sammen med Lise Lotte Christensen også kort opsamlet, hvor den enkelte hund lægger sig i forhold til lydniveau, pelspleje og aktivitetsniveau. Dette giver dig forhåbenligt endnu hurtigere overblik over, hvilken hunderace der passer ind i dit liv og lejlighedskompleks. Det er selvfølgelig opgjort i et spektre på én til tre poter.

1. Puddel

Puddel 4.jpg

Pudler er en af velegnede hunderacer til lejligheder, da de ikke gør eller larmer særligt meget. Du skal dog være opmærksom på størrelsen af din puddel, hvis du bor i lejlighed med mange trapper:

"Der findes fire forskellige størrelser pudler: En stor, mellem, dværg og en såkaldt ’toy’. Særligt de tre mindre pudler er egnede til at bo i lejlighed, da de nemt kan bæres op og ned ad trappen," siger Lise Lotte Christensen.

Hun understreger desuden, at man skal være indstillet på at bruge en del tid på pelspleje, hvis man skal have en puddel i sit liv. For selvom de fine hunde ikke fælder særligt meget, så bliver deres krøllede pels nemt bliver filtret og skal klippes hver 2.-3. måned.

Men med den rette pleje, så er pudlen med sin store energi og intelligens perfekt til aktive børnefamilier, der gerne vil lære hunden tricks.

På en skala fra én til tre poter:

2. Cavalier king charles spaniel

Cavalier king charles spaniel 4.jpg

Cavalier king charles spaniel er en af de velfungerende og mest populære hunderacer at have i byen, fordi den ifølge Dansk Kennel Klub er god til både børn, fremmede og andre hunderacer, og så er den - modsat sin fætter, cocker spaniel racen - en af de mere stilfærdige hunderacer, der ikke kræver alt for lange gåture men elsker at lege og træne med sin ejer.

"Det er en af de små, livlige og meget imødekommende hunderacer. Og så har den en lidt lettere pels at passe," indleder Lise Lotte Christensen.

Racen er desuden generelt vild med at sidde på skødet og er meget kærlig af natur.

På en skala fra én til tre poter:

Læs også: "Er du hundeskruk? Otte søde hunde, du skal følge på Instagram"

3. Papillon

Papillon er en handy størrelse, men på trods af det, er den robust og kan tåle regn, lidt kulde og gode lange gåture, hvor den får stimuleret sanserne. Den kan også sagtens lære at sidde i cykelkurven og komme med på tur.

Den lille hund med det store energiniveau passer godt ind i familier med børn og andre husdyr.

"Man skal dog være opmærksom på, at den har behov for en smule pelspleje, men det er ikke mere, end at det er til at overskue for de fleste," tilføjer Lise Lotte Christensen om den lille langhårede hund.

På en skala fra én til tre poter:

4. Coton de tulear, bichon havanais og bichon frise

Hvis du ikke er glad for lange gåture, men er mere til leg i parken med din hund, kan det være en mulighed at få en af de hunderacer, som Lise Lotte Christensen kalder ”hvide middelhavshunde”.

"Det er for eksempel coton de tulear, bichon havanais og bichon frise. De er velegnede til at have inde i byen, og derfor er de også meget populære hunderacer for tiden," understreger hun og fortsætter:

"Men mange undervurderer desværre den pelspleje, der er forbundet med denne hunderacer. Man skal være klar at bruge en del tid på at pleje deres pels, eller alternativt få dem klippet korthårede. Deres pels meget bliver nemt filtret, og det er ret ubehageligt for hunden, hvis man ikke gør noget ved det."

Du skal også være klar på at tilbringe meget tid med din hund, hvis du skaffer dig en af disse hunderacer. De er nemlig meget sociale og kan derfor ikke være alene hjemme for lang tid af gangen.

På en skala fra én til tre poter:

5. Fransk bulldog

hund i lejlighed_top.jpg

Den franske bulldog er efterhånden blevet en af de mest populære hunderacer i byen, fordi den ikke kræver særligt meget motion og er nem at have med rundt. Det er en meget social hunderace og elsker at lege, men er nu heller ikke sky for at putte sig på sofaen med sin familie.

Lise Lotte Christensen påpeger dog, at franske bulldogs ikke er så nemme, som nogen tror.

"En fransk bulldog er en sjov, lille hund, men der kan være nogle udfordringer med deres korte næser. For eksempel kan de få nogle vejrtrækningsproblemer, når det er meget varmt. Det er noget, du skal være opmærksom på, når du køber hvalp. Du skal se på forældrene, og spørge ind til eventuelle vejrtrækningsproblemer hos disse."

Læs også: "Er du klar til at få hund? 9 ting du skal vide, før du får dig en firbenet ven"

For ejere, der vil have en lidt ”nemmere” hunderacer, kan der derfor være grund til at kigge andre veje, mener Lise Lotte Christensen. Hun foreslår for eksempel en boston terrier, som et godt alternativ til en franske bulldog.

På en skala fra én til tre poter:

6. Boston terrier

Selvom en boston terrier måske godt kan ligne en lille kamphund, så er det i virkeligheden en stor familiehund og egner sig rigtig godt til børnefamilier og/eller generelt aktive ejere.

"Boston terrieren er en de lærenemme, sjove, energiske og træningsglade små hunderacer," mener Lise Lotte Christensen.

Ligesom den franske bulldog ikke kræver for meget motion, men har dog besvær med at være alene over længere tid. Det er dog en fordel for byboere, at racen ikke har tendens til at gø.

På en skala fra én til tre poter:

7. Kromfohrländer

Selvom du bor i byen, kan det være skønt med en hunderace, du kan tage med på løbeturen. Her er en mellemstore og lette kromfohrländer et godt bud. Det er en hund i mellemstørrelsen, som har meget energi, gerne til at træne og lege, men som også nyder hyggestunder med familien.

"Du får meget hund for pengene i den. Den er ikke så stor og behøver ikke så meget motion som for eksempel en schæferhund, men den kan sagtens trænes til at følge dig på en 5-10 km løbetur," fortæller Lise Lotte Christensen.

På trods af sit overskuelige motionsbehov, har kromfohrländeren brug for at blive stimuleret med opgaver og træning med familien.

På en skala fra én til tre poter:

8. Whippet

whippet 3.jpg

En af de andre mellemstore, men lette hunderacer, du kan tage med på løbeturen, er en whippet. Den er en del af myndefamilien, som kan være både aktiv og livlig. Men man skal ifølge Lise Lotte Christensen ikke lade sig skræmme af dens energi.

"Det er en hunderace, der et par gange om ugen skal have fyret noget krudt af ved at løbe en lang tur - enten sammen med dig eller i frit løb i en indhegning. Når, når den så har gjort det, kan den sagtens være en sofakartoffel, der hygge med resten af familien."

Hvis du overvejer at forøge familien med en whippet, skal du være opmærksom på, at dens korte pels gør, at den kan komme til at fryse om vinteren, men det klarer man let ved at give den lidt tøj på.

På en skala fra én til tre poter:

9. Dansk/svensk gårdhund

Den dansk/svenske gårdhund er en af de meget selskabelige hunderacer, der er en smule større, end de fleste andre småhunde her på listen.

"Men den er stadig relativt lille og vejer omkring 10-12 kilo, så du kan sagtens bære den op og ned ad trappen. Den hører til i den energiske ende, men er stadig meget samarbejdende og god til at holde sig til, hvis du har den løs i parken," siger Lise Lotte Christensen.

Den lille hund kræver desuden ikke megen pelspleje og er derfor - foruden de mange ture, den skal på - nem at holde.

Er du til at gå på jagt, er den dansk svenske gårdhund også en god kompagnon. Den er nemlig yderst intelligent og loyal og kan trænes til alt fra at finde jagtbytte til fange rotter.

På en skala fra én til tre poter:

10. Pomeranian

Pomeranian2.jpg

Som en af de mindste hunderacer, der findes, egner en pomeranian sig godt til et liv på farten. På trods af sin lille størrelse, er den ikke bange for større hunde, hvis bare den får lov til at møde dem i en tidlig alder. Omhyggelig socialisering vil også mindske dens gøen.

Den lille hund er yderst intelligent og er derfor med tålmodighed fra ejeren både til at træne lydighed og sjove tricks med. Hvis den er opdraget godt, mener Lise Lotte Christensen derfor, at en pomeranian gør sig godt som lejlighedshund. Hun gør dog opmærksom på, at det er en krævende hunderace i forhold til pelspleje.

"Det er en af de hunderacer, der skal have passet sin pels, og den skal nok børstes grundigt i hvert fald en gang om ugen. Til gengæld vejer den ikke så meget, og den er nem at have med i cykelkurven eller på arbejde. Det er også en af de hunderacer, som er overskuelig for andre at passe, hvis du skal ud og rejse."

Og netop at tage den lille hund med eller få den passet er en god ide, hvis du skal være væk fra lejligheden i længere tid. Den er nemlig ikke god til at være alene.

På en skala fra én til tre poter:

Artiklen her er oprindeligt fra 2018, men er blevet opdateret i 2022.

Anbefalet til dig