Hund: Gode råd om menneskets bedste ven

Går du og overvejer at anskaffe hund, men har brug for hjælp til, hvilken hund, der passer til lige netop dig, din boligsituation og din familie?

Hvilke hunde for eksempel er gode, når man bor i lejlighed, hvilke hunderacer er børnevenlige, hvilken hund passer til jeres familieliv, og hvilken vovse kan man vælge, når man er allergiker?

Bliv klogere på hele her!

Læs mere

Hvorfor hund? Fordi den beriger dit liv

Fifler du lidt med tanken om at få hund, men er stadig lidt i tvivl om, om det nu også er tidsinvesteringen værd? Så kan det være, det hjælper dig at vide, at hundeejere faktisk over en bred kam ser ud til at være gladere mennesker, der lever et sundere liv. De går flere ture, er mere udendørs, og er mere sociale end gennemsnittet. Samtidig føler de sig elsket, og de griner mere – og som om det ikke var ok, så giver det grundlæggende mennesker en stor grad af velvære at være noget for nogle andre – og dét er man unægteligt, når man er hundeejer.

Se bare disse 11 gode grunde til at få hund.

Hvilken hund skal jeg vælge?

Det er en stor beslutning at anskaffe sig hund, og man bør sætte sig grundigt ind i, hvad for en hunderace, der passer godt til det liv, man lever, og den bopæl man har. En hund er nemlig ikke bare en hund. Grundlæggende er de hver især i tidernes morgen avlet med et sæt funktioner og egenskaber for øje, som skal passe sammen med lige præcis jer og det, I ønsker af en hund.

Ligesom med en kæreste, er det ikke alting, der passer, bare fordi, man synes, at pågældende er det sødeste, man nogensinde har lagt øjnene på. En chihuahua er ikke for alle, lige så lidt som en grand danois eller en cocker spaniel er det. Læs mere om, hvilken hund, der passer til dig.

Børnevenlige hunde

Valg af hund bør altid foretages med ansvar og afsæt i viden, så man er sikker på at vælge den rette firbenede ven til husstanden. Det gælder især, hvis man har børn. Det er nemlig langt fra alle hunderacer, der er børnevenlige. Der findes mange, dejlige hunde, der har mange gode kvaliteter og som er både hengivne, kærlige og omsorgsfulde. Men det er ikke ensbetydende med, at de er børnevenlige hunde.

Hvorvidt en hund er børnevenlig eller ej, handler helt grundlæggende om, hvad hunden er avlet til – og de børnevenlige af slagsen er dem, der betegnes som samarbejdende jagt- og vagthunde. De er nemlig skabt til at samarbejde med mennesker og har ikke tendens til førerskab. Til gengæld tæller børnevenlige hunde både store hunde og små. Nogle af de absolut mest børnevenlige hunderacer er labrador retriever, golden retriever, labrador, mops og cavalier king charles spaniel. 

Hund og familieforøgelse

Men hvad så, når man allerede har et firbenet, logrende familiemedlem, men venter en baby snart? Ingen ønsker en hund, der bliver jaloux på baby, føler sig truet eller ked af det. Overgangen skal være så god som muligt og tryg for alle. Men hvordan forbereder man hund på babys kommen, og hvordan introducerer man dem bedst for hinanden, når tid er?

Jo, som forberedelse gør man klogt i dels at lade hunden snuse til nogle af de ting og sager, der bliver babys. Og også gerne noget tøj, baby har haft på, før den lille kommer hjem fra barselsgangen. Men før da bør man også træne sin hund, så man har godt styr på den, men også øve et regulært hilseritual, som kan overføre på, når baby er kommet. Få otte konkrete råd til hund og babys første møde.

Hund og børn

Hvad bliver jeres barn og hund for et makkerpar, og hvad får de egentligt ud af hinanden? Det korte svar er, at de meget vel kan blive hinandens allerbedste venner - hvis man altså har gjort sin research og taget det fulde ansvar som voksen. Men har man valgt hund baseret på et oplyst valg og har sørget for at investere tid i sin hund i både den rette nærhed og træning, og lærer man samtidig sine børn, hvordan man omgås en hund, så fristes man til at sige, at hund og barn er en lige så god idé som at give sine børn søskende. Når det er sagt, er der også andre sjove ting at sige om makkerskabet – for eksempel hvor mange ligheder livet med henholdsvis hund og barn har.

Er mit barn klar til at få hund?

Hvis konstellationen er omvendt, og man har et barn allerede, som ønsker sig en hund, hvordan ved man så lige, om barnet er klar til at få hund? Et barn er kort sagt klar til at blive hundeejer, når ønsket er så stort og vedvarende, at barnet næsten ikke kan tænke på andet – og når barnet er over tre-fire år, hvis det er et familieprojekt, og fra barnet er omkring 12 år, hvis det skal være en hund, som barnet primært skal stå for. Uanset modellen er det vigtigt at vide, at en hunde-familieforøgelse kræver voksenansvar og investering af tid for alle – også selvom den er tiltænkt barnet.

Læs mere om hvor meget hundeansvar barnet kan stå for til hvad tid her.

Allergivenlige hunde

Har I en allergiker i jeres ellers hundeelskende familie er det heldigvis ikke en hæmsko for at få en familiehund. Som tommelfingerregel kan man gå efter de krølhårede hunde, da de nemlig har et andet skellag i huden, som mennesker med allergi for hund ofte tåler. Det tæller eksempelvis labradoolen, pudlen og den irske vandspaniel. Læs mere her.

Hund i lejlighed

Hunde har vidt forskellige aktivitetsniveauer, pladsbehov og kroppe. Nogle store hunderacer er ikke gode venner med mange trapper, mens andre hunderacer nemt klarer dem. Nogle hunderacer har krudt bagi og brug for meget stimuli, og andre mindre. Gode hunderacer til at bo i byen og i lejlighed tæller for eksempel puddelhund, papillon, den franske bulldog og en whippet. Se mange flere hunderacer egnet til lejlighed her.