børnevenlige hunderacer
Foto: Getty Images Er det en børnevenlig hunderace, du er på jagt efter? Så læs med her.

11 børnevenlige hunderacer

Om en hund er børnevenlig eller ej afhænger af, om den er skabt til at samarbejde med og arbejde for mennesker – de såkaldte samarbejdende vagt- og jagthunde. Af-hvad-for-en vuf, tænker du måske? Her er en liste over hunderacer egnet til børn, som falder under kategoriseringen: børnevenlige hunde.

1. Labrador Retriever

Labrador Retrieveren, også bare kendt som Labrador, er en af de mest populære retrievere. Den har et godt temperament, er omgængelig og både velegnet som familie-, jagt- og servicehund. Labrador og Golden Retriever er de bedste børnevenlige hunderacer, man kan anskaffe sig. Det er nemlig de højst samarbejdende hunde, vi har. Begge racer er samarbejdende jagthunde med bløde munde, som er både lærenemme, samarbejdsvillige og nemme at træne og opdrage på. Og så er de avlet til at have en meget barnlig og legende adfærd, som går super godt i spænd med børn.

Labrador

 

2. Golden Retriever

Som navnet på racen afslører, er Retriveren skabt til at være en samarbejdende jagthund, der er bidhæmmet, så den kan ’retrieve’, altså hente og bringe byttet, uden at gøre skade på det. Den er både legesyg, rolig og lærenem. Golden Retrieveren er nok en af de mest kendte Retrievere, men faktisk findes der i alt fem forskellige arter, som alle kan klassificeres som børnevenlige i forskellig grad. Labrador Retriever og Golden Retriever er dog de allermest børnevenlige.

Golden Retriever

 

3. Mops

Mopsen har nogle anatomiske udfordringer i forhold til den sundhed, men den er meget børnevenlig, meget samarbejdsvillig, godmodig og glad for at lære tricks. Samtidig er mopsen en lille hunderace, som ikke har et ikke så stort motionsbehov - den er derfor ikke den oplagte makker til længere løbeture.

Mops

 

4. Kooikerhondje

Det er en mindre jagthund, som er cirka halv størrelse af en labrador, men med alle de samme gode egenskaber. Den er desuden hengiven, opmærksom og en meget tro følgesvend, men også en meget energisk hund, som kræver en del motion og stimuli og en vis konsekvens i træning.

Kooiker

 

 

5. Cavalier King Charles

Den lille Cavalier King Charles er en fantastisk børnehund. Selvom størrelsen ikke tyder på det, er den også skabt til at være en samarbejdende jagthund, og så er den både ikke særlig stor, men meget blid, meget social og desuden avlet til at være meget infantil i sin adfærd. Det betyder, det er en meget legesyg og glad hund.

Cavalier King Charles

 

6. Schæferhund

Schæferen er foruden at være en samarbejdende vagthund, er en signalstærk hund, og det vil sige, at den er meget lydhør og lærenem overfor signaler og er derfor nem at styre, hvis den er trænet korrekt. Schæferen er derudover lærings- og tilpasningsintelligent, stærk og har et stærkt beskytterinstinkt.

Schæferhund

 

LÆS MERE: 16 ting små børn og hunde har tilfælles

7. Boxer

Boxeren er endnu en politi- og tjenestehund, som er en rigtig god familiehund. Den er mild, godmodig og infantil i sin adfærd.

Bokser

 

 

8. Spaniels

Så godt som alle spaniels er virkelig børnevenlige. De er ikke så store, meget livlige, nysgerrige og friske på eventyr. Man kan være sikker på, at når børnene tager på udforskning og eventyr, så er en spaniel lige i hælene på dem. Dog anbefales den røde cockerspaniel ikke til børn, da en avlsfejl gør, at de kan være mere disponible for at bide uden provokation.

Spaniel

 

Og de allergivenlige hunde

….Psst! Der findes også børnevenlige OG allergivenlige hunde, der ikke fælder.
Har I allergi i familien, så gå efter hunde med krøllet pels. De har et andet skellag, de fleste allergikere tåler.

9. Labradoodle

Labradoodlen er en af de mest populære familiehunde i verden lige nu, og med god grund. Blandingshund kombinerer nemlig labradorens fine egenskaber som en samarbejdende jagthund med blød mund med puddelens krøllede pels og allergivenlige skellag. Labradoodlen er ikke en race, men et meget afholdt gadekryds.

Labradoodle

 

 

10. Puddelhunde

Tøj- og mellempuddelhunde er fantastiske familiehunde. De har et ry for at være mest til gamle damer, men intet kunne være mere forkert. Det er en samarbejdende jagthund, som er aktiv og enormt glad, og så er den ikke så stor, hvilket gør den velegnet til børn.

Puddel

 

11. Irsk Vandspaniel

Som de øvrige spaniels, har den mange familievenlige kvaliteter – og i tillæg krøllet pels, der gør den til en allergivenlig hund.

Irsk vandspaniel

Foto: Spanielklubben.dk 

Kilde: Anette Røpke, hundetræner og dyreadfærdsspecialist.

 

Hvornår er en hund børnevenlig?

Hunde er kendt som menneskets bedste ven, men det er ikke alle hunde, der er lige egnede til at blive dit barns bedste ven. Hvad er det egentlig, der gør en hund børnevenlig?

Der findes mange, dejlige hunde, der har mange gode kvaliteter og som er både hengivne, kærlige og omsorgsfulde. Men det er ikke ensbetydende med, at de er børnevenlige hunde. Hvorvidt en hund er børnevenlig eller ej, handler helt grundlæggende om, hvad hunden er skabt til, ifølge Anette Røpke, dyreadfærdsspecialist og forfatter.

"En børnevenlig hund er kort og godt en hund, som er avlet til at samarbejde med mennesker, og en hund, som er avlet med ekstraudviklede bidehæmninger, så den ikke efterlade tandmærker, når den for eksempel henter jægerens bytte. Det kaldes også for en blød mund. En børnevenlig hund falder derfor ind under en af to kategorier: den samarbejdende jagthund, eller den samarbejdende vagthund", siger Anette Røpke.

Hunde er nemlig oprindeligt nyttedyr, og de funktioner og egenskaber, der i tidernes morgen er fremavlet i dem, sidder dybt indlejret i deres adfærds- og reaktionsmønstre, forklarer hun.

LÆS OGSÅ: Sådan ved du, om dit barn er klar til at få en hund

Dét gør en børnevenlig hund

"Børnevenlige hunde er dels skabt til at samarbejde med mennesker, som betegnelsen indikerer, og dels er det hunde, som man kan forvente af natur ikke har tilbøjelighed til at tage førerskab. De har ikke en stærk motivation for at være flerartsflokledere", siger Anette Røpke.

Til gengæld er de i udgangspunktet indstillede på at samarbejde og er lærenemme og ofte signalstærke hunde, fortæller hun.

"En børnevenlig hund er desuden en, der ikke har tendens til at passe meget på ejerskabszoner og flokzoner – det vil sige hundens egen flok i form af mennesker og dyr, men også hundens sove-, hvile-, spise- og drikkested. De hunde, der har et højt ejerskabszoneforsvar, er mindre egnede til børn", siger Anette Røpke og fortsætter:

"Det kunne være terriertyper, der er avlet til at slå mus, rotter, grævlinger og ræve ihjel. Jeg anbefaler generelt ikke terrier til børn, fordi de af natur passer meget på deres bideben og madskåle, og de ejerskabszoner vil barnet komme til at kravle ind i før eller siden. En terrier knurrer meget, hvis man rører dem, når de sover eller hviler, fordi de er kodet til at være vagtsomme og slå alarm. Men det er en instinktiv reaktion. De er ikke ondsindede hunde, for der findes ikke onde hunde," forklarer hun.

Ingen hundehvalp, når man har små børn

De samarbejdende vagt- og jagthunde er også de hvalpe, som er lettest og opdrage. Man skal dog huske, at det bedste tidspunkt at få hundehvalp på ikke er, når man har helt små børn.

"Optimalt set bør barnet være fire-fem år, før man anskaffer sig en hvalp, så barnet kan deltage i pligter, træning og omsorg for hunden. Den nedre aldersgrænse for barnet er dog to år. For så er barnet færdig med at kravle og går stabilt, og risikoen, for at barnet kravler eller vælter ind i hundens zoner eller får hevet den i pelsen i et fald, er mindre", siger hun.

Denne aldersgrænse har ikke som sådan noget at gøre med børnevenligheden i hunden, men handler om den rette ro og overskud i familien til en hundehvalp.

LÆS OGSÅ: Må man give en hund i gave uden at spørge først?

Læs på lektien og find hunde egnet til børn

Når man skal anskaffe sig en familiehund, er der to ting, der er centrale at holde sig for øje, ifølge dyreadfærdseksperten – man skal gøre sin research ordentligt, og man skal tage ansvar.

"Man skal forholde sig sin ansvarsbevidsthed og sætte sig ordentligt ind i, hvad hunden oprindeligt er avlet til. Racekundskab. Det er simpelthen nummer ét. Det gælder altid, men i særdeleshed når man skal finde en hund, som egner sig til børn", siger hun.

Der findes nemlig masser af skønne hunde, som er meget glade for mennesker, og også børn, men som bare ikke er børnevenlige. Ikke fordi, der er tale om nogle dårlige eller ondskabsfulde hunde, men fordi de er skabt til et formål og med et sæt funktioner på rygraden, som passer dårligt sammen med familielivet.

Ingen dårlige hunde, kun uoplyste valg

"Muskelhunde er eksempelvis generelt meget glade for mennesker og meget glade for børn. De finder glæde ved at passe på deres flok. Men i det øjeblik, der opstår en situation, hvor den reagerer på en ko, hest eller hund, så er det er meget, meget farlig hund", siger Anette Røpke

For kamp- og muskelhunde er oprindeligt avlet til at fiksere tyre på kvægstationer, og det gør hunden ved at hoppe op og bide sig fast i struben eller næsen på tyren og holde fast, indtil tyren ikke kan få luft, forklarer hun:

"Der går altså mange minutter, før en tyr ikke kan få luft og lægger sig ned. Og er det en anden hund eller en menneskehånd, og ikke en tyr, muskelhunden har fat i, så går det helt galt. Når først nøglestimuli i hjernen fortæller hunden, at den skal angribe, tager hundens instinkter over, og man kan ikke styre den. Jeg er rystet over, hvor mange, der får kamp- og vagthunde og samtidig har, eller planlægger at få, små børn. Det er decideret uansvarligt", siger Anette Røpke, som har specialiseret sig i netop muskelhunde og hjælper politiet med ekspertise om dem.

Barn og hund: Tag altid dine forholdsregler

Men selv når man har gjort sin research ordentligt bør man dog altid tage sine forholdsregler som hundeejer og forælder.

"Selv de mest børnevenlige hunde, vi har, kan komme til at lave en bidmarkering, hvis de oplever smerte eller bliver trængt op i en krog. Sådan er det bare. Derfor bør man aldrig lade hunde og små børn være alene sammen, efter min mening", siger Anette Røpke.

Desuden anbefaler hun altid, at man installerer børnesikringslåger i huset, når man har småbørn og hund.

"Sikkerhedslåger er noget alle familier med små børn og hunde bør have, så hunden har et sted at gå hen og lægge i fred, både for hundens og barnets sikkerheds skyld. Man skal tænke meget mere over at lave en god, mobil kravlegård til sit barn, end man skal tænke i at begrænse hundens adgang med døre", forklarer Anette Røpke.

Begrænser man hunden til et enkelt rum med dør mellem hund og øvrige familie øger man faktisk nærmere risikoen for, at hunden føler sig usikker og utryg, og at den vil associere det med barnet.

"Tager man til gengæld de fornødne forholdsregler og gør plads til både baby og hund, kan de få et fantastisk forhold og blive hinandens bedste venner", siger Anette Røpke.

Om eksperten

Anette Røpke er dyreadfærdsspecialist, radiovært på radio24syv og forfatter af bogen ”Dyrestemmer”, som kan anvendes, når man vil opbygge en stærk relation mellem børn og hunde. Læs mere om Anette Røpke og hendes find bog på Anetteroepke.com

Se, hvad vi ellers skriver om: Hund, Familieliv og Kæledyr