Introducer baby for hund
SPONSORERET indhold

8 gode råd: Sådan introducerer du baby for din hund

Det første møde mellem hund og baby er ikke noget, du skal overlade til tilfældighederne. Sørg i stedet for, de får den bedste og tryggeste start på livet sammen med disse otte tips.

Af: Kicki Boss Foto: Getty Images
16. feb. 2021 | Børn | Vores Børn

Har du en hund og en baby på vej, så har du sikkert skænket det en tanke eller to, hvordan jeres hund mon vil reagere på babys ankomst.

Bliver det lutter logrende hale og kærlighed ved første blik, eller vil jeres hund blive jaloux eller måske endda sur på baby? Men i stedet for at gisne om det, kan du faktisk gøre en indsats, så I alle blive trygge og rolige.

LÆS OGSÅ: Sådan ved du, om dit barn er klar til at få hund

Derfor reagerer hund på baby

"I mange tilfælde betyder familieforøgelsen forskellige grader af utryghed for hunden, fordi den ikke vil vide, hvor dens plads er. Nogle hunde bliver forvirrede, stressede eller kede af det, men ikke jaloux. Hunde bliver nemlig ikke jaloux, det er en skrøne. Forskningsforsøg har vist, at det center, der aktiveres i menneskehjernen ved jalousi, ikke aktiveres i hundes hjerner i den slags situationer. De bliver i stedet usikre på deres plads og på, om de kan blive i flokken. De kan med andre ord føle sig truet på selvopholdelsesdriften. De forstår ikke helt, hvad der foregår, og hvordan de skal afkode babyen," forklarer Anette Røpke, dyreadfærdsspecialist og forfatter.

Andre hunde bliver ekstatiske så snart, I kommer hjem med den lille ny:

"Det sker oftest med de samarbejdende jagt- og vagthunde, som er dem, der er de børnevenlige hundearter. Den slags hunde er generelt meget begejstrede for det meste, deres flerartsflok finder på, og de er meget tilpasningsintelligente", siger Anette Røpke.

Det er selvfølgelig synd, hvis familiens lykkelige omstændigheder skal have en kedelig effekt på hunden, men det behøver heldigvis overhovedet ikke være tilfældet, hvis man gør sit forarbejde. Og det anbefaler hundeeksperten, at man gør uanset hvilken hund, man har.

LÆS OGSÅ: Skal I have hund? Her er 21 børnevenlige hunderacer

Forbered hund på baby

"Hvis man får forberedt og trænet sin hund, og som alfapar sat sig ordentligt ind i både kommunikationen med og forståelsen af hunden, så har jeg set hundredvis af eksempler på, at familielivet med mor, far, baby og hund og introduktionen mellem hund og baby går snorlige," siger Anette Røpke.

Her er hendes bedste råd til både før under og efter det vigtige første møde mellem baby og hund.

1. Lær at mestre signalkontrol

"Allerede en til to måneder inden barnets ankomst, er det en fremragende idé at få en hundeadfærdsspecialist ud på hjemmebesøg, så man kan få lært sig selv og sin hund de fornødne kontakt- og stopsignaler, hvis man ikke allerede har lært dem. Så er man rigtigt godt klædt på, og forældrene kan være trygge, når de kommer hjem med den lille ny. Og det er ikke bare rart, det gør altså en kæmpe forskel for, hvordan hunden oplever situationen, om ejerne viser den, at de er trygge, rolige og har styr på et eller ej", siger Anette Røpke.

Det er også en rigtig god idé at lederne af gruppen hjemmetræner opbygning af et fast og velkendt ritual for, hvordan hundehilsen foregår.

2. Træn et hilseritual

"Allerede fra nogle uger før babys planmæssige ankomst bør man træne ved at sætte sig der, hvor I regner med at komme til at sidde med baby, lægge hundens tæppe eller kurv hen ved sine fødder og bede hunden om at lægge sig på det. Og så nusser I og stryger hunden, som den godt kan lide at blive nusset, så den finder ro og tryghed. Ved jeres side har I en ting, som hunden vil være interesseret i at undersøge – for eksempel en et stykke legetøj eller en bold. Og når så hunden har ligget på tæppet ved ens fødder i ti minutter og er rolig, tager I tingen frem, som hunden er motiveret for at undersøge."

"Hundens reaktion vil være at rejse sig op, men så siger man ”stop” og ”tæppe”. For hunden skal lære at blive liggende på tæppet, indtil den får lov til at hilse på genstanden. Og når den ligger pænt dér, så siger I ”hilse”, og så får hunden lov til at snuse til bolden. Og det øver man så i ugerne op til fødslen. Når baby er kommet, kan I tage en stofble med hjem fra hospitalet, som baby har ligget på, og lave øvelsen med stofbleen i stedet for bolden. Så har I ”pre-shapet” og forberedt hunden på baby, og lært den et ritual, hvor babyen tager boldens, når den er kommet verden. På den måde kan hunden føle sig tryg og forstå sin plads i flokken og vil ikke føle sig udenfor. Babyen vil ikke være en trussel, men en del af noget velkendt", forklarer Anette Røpke.

3. Vær rolig og tag tingene, som de kommer

Hunden fornemmer jeres sindstilstand, og jeres ro og udstråling har betydning for, hvordan den opfatter situationen, når I kommer anstigende med et nyt familiemedlem.

"De mennesker, der er meget rolige, hviler i sig selv, tager tingene, når de kommer, og som har en god intuitiv kontakt til hunde, har generelt bedre forudsætninger for at styre deres hunde og håndtere omstillingen ved familieforøgelse godt. Mennesker, der har tendens til omvendt at blive hurtigt nervøse og bekymrede, har en dårligere kontakt med hunden og ringere forudsætninger for at kommunikere ordentligt med den. Hunden skal simpelthen mærke, at der er styr på det. Så falder den til ro", siger eksperten.

4. Hold fast i hundens rutiner

"I skal gøre det, I altid har gjort, også selvom der er kommet en baby, så hundens regelmæssigheder og vaner bliver bevaret. Hunde er vanedyr, som alle andre flokdyr. De har brug for faste vaner og ritualer i flokken, det gør dem trygge, rolige og gør, at de kan lade energi op. Og så skal I sørge for at give hunden kontakt og omsorg på den rigtige måde, så den er mættet på den konto og kan mærke, at den er hundrede procent accepteret og stadig er en del af flokken", siger Anette Røpke.

Men knurrer eller snapper hunden efter baby, er det ikke en reaktion, man skal trække på skuldrene af eller se an, understreger eksperten.

5. Det gør du, hvis din hund snapper efter baby

"Hvis en hund knurrer eller laver bidmarkeringer i luften, skal I isolere den med det samme og få en professionel træner med minimum to års uddannelse i specialadfærd hos hunde ud med det samme. Det er ikke noget, man skal rode med selv. Hunden laver ikke fejl, de agerer ud fra deres naturlige reaktionsmønstre, og når hunden knurrer eller laver bidmarkeringer, så forsøger hunden simpelthen at opdrage på barnet og hjælpe alfaparret, fordi barnet, i hundens programmering, har lavet en overskridelse af dens komfortzone. Nogle hunde vil fx trives dårligt med en kravlende baby, da det går ud over deres såkaldte ejerskabszoner – et begreb beskrevet af Freddy Worm Christiansen. Det er naturlig adfærd for en hund, som bliver trængt op i en krog, og der er ikke som sådan tale om en ond, aggressiv eller farlig hund, og det er vigtigt at sige, at man ikke behøver aflive hunden. Men den skal have professionel hjælp, forklarer Anette Røpke. Alternativt kan hunden omplaceres et andet sted, hvor hunden vil trives bedre.

6. Det betyder det, når din hund ignorerer baby

Mange oplever også, at familiens logrende ven ignorerer baby. Det kan se meget demonstrativt ud, men hunde gør det ikke for at ignorere eller spille kostbar.

"Der kan være to årsager til, at en hund ignorerer et barn. Det kan være et pacificerende signal fra hunden, som faktisk er et udtryk for venlighed, og at hunden vil give barnet og flokken plads, og det skal man ikke gøre noget ved. Hvis hunden til gengæld virker stiv i sine bevægelser, mens den ignorerer barnet, er det et tegn på, at hunden er usikker, og det kan potentielt blive farligt. Oplever I sidstnævnte, skal I sende ud efter en hundeadfærdsspecialist."

7. Lad hund og baby snakke med hinanden

Måske tænker du, at din hund er meget stor i forhold til baby, eller om et kærligt slik på kinden er usundt og bakteriefyld for den lille, men du kan godt lade baby og hund komme hinanden lidt ved.

"Man skal selvfølgelig passe rigtigt godt på, men sådan noget som bakterier behøver man ikke være så nervøs for, som mange tror. Hunde har faktisk en renere mund end mennesker, fordi den naturlige bakterieflora er meget kraftigere end vores, fordi de er skabt til at skulle kunne klare at spise ådsler. Hvis en hund slikker på et barn, er det derfor ikke ulækkert eller uhygiejnisk i udgangspunktet. Men det er klart, at hvis hunden lige har været ude og være sammen med andre hunde, eller har slikket på en kattelort, så er det en anden snak", siger hundeeksperten.

8. Samvær under opsyn

Der er rig mulighed for, at barn og hund bliver de bedste venner henad vejen – især, hvis I har gjort jeres forarbejde før babys ankomst. Men samværet mellem hund og det lille barn bør alligevel altid foregå superviseret. Netop fordi at selv den mest børnevenlige og rare hund, kan lave bidmarkeringer, hvis den føler sig tilstrækkelig presset eller oplever smerte, anbefaler Anette Røpke, at man aldrig lader hund og baby være alene uden opsyn. Ikke fordi, man skal være bange, men fordi man skal udvise ansvar for både hund og barn og være på den sikre side.

Anbefalet til dig