Sponsoreret indhold

Morgenmad og nærvær: Frederik Hauns opskrift på den gode morgenrutine

Morgenmad og nærvær: Frederik Hauns opskrift på den gode morgenrutine

Han er kendt for sine æstetiske opskrifter og smukke anretninger – men for Frederik Haun handler morgenerne mest af alt om nærvær. Her deler han sine erfaringer og afslører, hvilken særlig gæst han altid har stående på morgenbordet.

Som far til tvillinger ved Frederik Haun om nogen, at morgener med små børn kan have mange former. Der er de stille stunder, hvor alt er smukt anrettet og stemningen er rolig. Og så er der de morgener, hvor grøden på mystisk vis havner uden for skålen, og køkkenrullen må arbejde på højtryk.

Da vi taler med Frederik, står det klart, at begge morgenscenarier er lige perfekte. For selvom han elsker æstetik og overdådige morgenborde, er det ikke altid succeskriteriet for en god start på dagen:

”Jeg tror generelt, vi skal passe på med at have alt for store forventninger til vores morgener. Med børn er dagene altid uforudsigelige. Det er lidt en del af charmen ved familielivet. Det handler ikke om, at alt skal se perfekt ud, men om at være sammen og starte dagen med nærvær,” fortæller han.

Uanset hvilken type morgen der venter, har Frederik sin faste allierede i køkkenet: Lambi køkkenrulle – en trofast hjælper, der hjælper i både de kaotiske og rolige stunder.

Du kan finde Frederiks opskrift på overnight oats med æble & kanel i bunden af artiklen. Opskriften er udviklet i samarbejde med Lambi Køkkenrulle.
Du kan finde Frederiks opskrift på overnight oats med æble & kanel i bunden af artiklen. Opskriften er udviklet i samarbejde med Lambi Køkkenrulle.

De små, men vigtige morgenritualer

Det er ingen hemmelighed, at hverdagen har ændret sig en del, siden Frederik Haun for et år siden blev far til to små piger. Hvor han tidligere nød at starte sin morgen med fokus på egne rutiner, har hverdagen som børnefamilie tilføjet en helt ny dimension af betydning.

Har I nogle faste morgenritualer, der fungerer for jer?

”For os er det vigtigt at have så meget tid sammen som muligt. Alligevel har vi en regel om, at vi ikke står op før klokken 6. Hvis pigerne vågner før, kommer de over i vores seng og morgenhygger, inden vi hopper ned i køkkenet og sætter gang i morgenmaden,” forklarer han og uddyber:

”Morgenmaden er på mange måder et vigtigt samlingspunkt – én ting er, at det er hyggeligt at samles om bordet, men det er også nødvendigt. Hvis ikke jeg får noget at spise, er jeg virkelig lav på energi resten af dagen, og det fungerer ikke, når der er fuld fart på hver eneste dag.”

Morgenmad og nærvær: Frederik Hauns opskrift på den gode morgenrutine

”Jeg tror, de fleste af os har prøvet at komme ud ad døren uden knap nok at have nået at sige hej til sig selv eller hinanden. Men min erfaring siger, at det kan give enormt meget, hvis man har tid til at sætte sig ved morgenbordet sammen – og så er det ligegyldigt, om det er i 10 minutter eller en halv time, om solen skinner eller om alt er kaosagtigt. Så længe vi har et samlingspunkt.”

Om Lambi Køkkenrulle

Når madlavningen er i gang, er det rart at have en køkkenrulle, der kan lidt mere end de fleste. Lambi Køkkenrulle er glas- og gaffelmærket, hvilket betyder, at du trygt kan bruge det i kontakt med fødevarer.

Lambi er anbefalet af Asthma Allergy Nordic – et oplagt valg til sensitive hjem. Med sin styrke og høje sugeevne er det en pålidelig hjælper i hverdagen.

Lambi produceres i Skandinavien af nye fibre fra nordiske skove, hvilket gør det både hygiejnisk og sikkert – uden at efterlade partikler.

Læs mere om Lambi Køkkenrulle her

Om Lambi Køkkenrulle

Hvad er din go-to morgenmad?

”De fleste af mine hverdagsmorgner står på havregryn. Det fungerer bare, og giver mig masser af energi til dagen. Men jeg elsker også at gøre lidt mere ud af morgenhyggen og forkæle lidt ekstra,” fortæller Frederik og uddyber:

”At stå i køkkenet og lave mad til familien er både et meditativt frirum, jeg nogle gange har brug for – men også en kærlighedserklæring til dem, jeg holder af, og som værdsætter et lækkert måltid, hvor der er kræset for detaljerne.”

Hvordan ser sådan en morgen typisk ud?

”Hvis jeg skal gøre lidt ekstra du af det, er jeg vild med nybagte boller eller forskellige varianter af overnight oats. Og så skal bordet dækkes pænt, gerne med friske blomster og pænt service – og selvfølgelig altid med Lambi køkkenrullen indenfor rækkevidde,” siger han og uddyber:

”Med små børn er der altid noget, der spildes, og så er det rart bare at kunne tage køkkenrullen og få det tørret væk med det samme.”

Morgenmad og nærvær: Frederik Hauns opskrift på den gode morgenrutine

Men det er ikke kun til uheld ved morgenbordet, at køkkenrullen fungerer. Lambi Køkkenrulle er også behjælpelig under både madlavning og anretning.

”For mig er det vigtigt at bruge en køkkenrulle af ordentlig kvalitet. Der findes så meget køkkenrulle, der er alt for tyndt og slet ikke suger – det kan jeg ikke bruge til noget. Derfor har jeg altid været vild med Lambi Køkkenrulle,” siger Frederik og afslutter:

”Den er altid fast inventar ved morgenbordet – og når jeg laver mine overnight oats, bruger jeg den endda til at tørre kanten af glassene af, inden de sættes på køl. Jeg kan godt lide, at det ser ordentligt ud, og der er køkkenrullen virkelig praktisk.”

Er du nysgerrig på, hvordan du laver Frederiks bud på overnight oats? Herunder får du hans efterårsinspirerede version med æble og kanel, som er nem at forberede og kan give masser af energi til resten af dagen.

Overnight oats med æble & kanel Ingredienser (2 portioner):

  • 1 dl havregryn
  • 2 spsk chiafrø
  • 2 dl havremælk
  • 1 dl neutral yoghurt
  • 1 tsk honning
  • ½ æble, groft revet
  • ½ tsk kanel
  • hakkede nødder til topping

Fremgangsmåde:

  1. Riv æblet groft.
  2. Læg det revne æble kort på et stykke Lambi køkkenrulle - det absorberer overskydende saft, så grøden ikke bliver vandet.
  3. Rør havregryn, chiafrø, mælk, yoghurt, honning, kanel og det afdryppede æble sammen i et glas.
  4. Stil på køl natten over.
  5. Om morgenen toppes med lidt ekstra æbletern og evt. hakkede nødder.

Frederik Haun

Frederik Haun er kendt fra Den store bagedyst, hvor hans sans for æstetik og smag for alvor tog form. I dag deler han sit liv med manden Morten Kjeldgaard og deres tvillinger, Emma og Nora. 

På Instagram inspirerer han tusindvis af følgere med opskrifter, hverdagsglimt og smukke anretninger, der viser, at mad både kan være nærvær, kærlighed og en lille pause i en travl hverdag.