Morgenmad og nærvær: Frederik Hauns opskrift på den gode morgenrutine
Han er kendt for sine æstetiske opskrifter og smukke anretninger – men for Frederik Haun handler morgenerne mest af alt om nærvær. Her deler han sine erfaringer og afslører, hvilken særlig gæst han altid har stående på morgenbordet.
Sponsoreret af :Sponsoreret af:Sponsoreret af :Lambi
Som far til tvillinger
ved Frederik Haun om nogen, at morgener med små børn kan have mange former. Der
er de stille stunder, hvor alt er smukt anrettet og stemningen er rolig. Og så
er der de morgener, hvor grøden på mystisk vis havner uden for skålen, og
køkkenrullen må arbejde på højtryk.
Da vi taler med
Frederik, står det klart, at begge morgenscenarier er lige perfekte. For selvom
han elsker æstetik og overdådige morgenborde, er det ikke altid succeskriteriet
for en god start på dagen:
”Jeg tror generelt, vi
skal passe på med at have alt for store forventninger til vores morgener. Med
børn er dagene altid uforudsigelige. Det er lidt en del af charmen ved
familielivet. Det handler ikke om, at alt skal se perfekt ud, men om at være
sammen og starte dagen med nærvær,” fortæller han.
Uanset hvilken type morgen der venter, har
Frederik sin faste allierede i køkkenet: Lambi køkkenrulle – en trofast
hjælper, der hjælper i både de kaotiske og rolige stunder.
Du kan finde Frederiks opskrift på overnight oats med æble & kanel i bunden af artiklen. Opskriften er udviklet i samarbejde med Lambi Køkkenrulle.
De små, men vigtige morgenritualer
Det er ingen
hemmelighed, at hverdagen har ændret sig en del, siden Frederik Haun for et år
siden blev far til to små piger. Hvor han tidligere nød at starte sin morgen
med fokus på egne rutiner, har hverdagen som børnefamilie tilføjet en helt ny
dimension af betydning.
Har I
nogle faste morgenritualer, der fungerer for jer?
”For os er det vigtigt
at have så meget tid sammen som muligt. Alligevel har vi en regel om, at vi
ikke står op før klokken 6. Hvis pigerne vågner før, kommer de over i vores
seng og morgenhygger, inden vi hopper ned i køkkenet og sætter gang i morgenmaden,”
forklarer han og uddyber:
”Morgenmaden er på
mange måder et vigtigt samlingspunkt – én ting er, at det er hyggeligt at
samles om bordet, men det er også nødvendigt. Hvis ikke jeg får noget at spise,
er jeg virkelig lav på energi resten af dagen, og det fungerer ikke, når der er
fuld fart på hver eneste dag.”
”Jeg tror, de fleste
af os har prøvet at komme ud ad døren uden knap nok at have nået at sige hej
til sig selv eller hinanden. Men min erfaring siger, at det kan give enormt
meget, hvis man har tid til at sætte sig ved morgenbordet sammen – og så er det
ligegyldigt, om det er i 10 minutter eller en halv time, om solen skinner eller
om alt er kaosagtigt. Så længe vi har et samlingspunkt.”
Om Lambi Køkkenrulle
Når madlavningen er i gang, er det rart at have en køkkenrulle, der kan lidt mere end de fleste. Lambi Køkkenrulle er glas- og gaffelmærket, hvilket betyder, at du trygt kan bruge det i kontakt med fødevarer.
Lambi er anbefalet af Asthma Allergy Nordic – et oplagt valg til sensitive hjem. Med sin styrke og høje sugeevne er det en pålidelig hjælper i hverdagen.
Lambi produceres i Skandinavien af nye fibre fra nordiske skove, hvilket gør det både hygiejnisk og sikkert – uden at efterlade partikler.
”De fleste af mine
hverdagsmorgner står på havregryn. Det fungerer bare, og giver mig masser af
energi til dagen. Men jeg elsker også at gøre lidt mere ud af morgenhyggen og
forkæle lidt ekstra,” fortæller Frederik og uddyber:
”At stå i køkkenet og
lave mad til familien er både et meditativt frirum, jeg nogle gange har brug
for – men også en kærlighedserklæring til dem, jeg holder af, og som værdsætter
et lækkert måltid, hvor der er kræset for detaljerne.”
Hvordan
ser sådan en morgen typisk ud?
”Hvis jeg skal gøre
lidt ekstra du af det, er jeg vild med nybagte boller eller forskellige
varianter af overnight oats. Og så skal bordet dækkes pænt, gerne med friske
blomster og pænt service – og selvfølgelig altid med Lambi køkkenrullen
indenfor rækkevidde,” siger han og uddyber:
”Med små børn er der
altid noget, der spildes, og så er det rart bare at kunne tage køkkenrullen og
få det tørret væk med det samme.”
Men det er ikke kun
til uheld ved morgenbordet, at køkkenrullen fungerer. Lambi Køkkenrulle er også
behjælpelig under både madlavning og anretning.
”For mig er det vigtigt at bruge en køkkenrulle af ordentlig kvalitet.
Der findes så meget køkkenrulle, der er alt for tyndt og slet ikke suger – det
kan jeg ikke bruge til noget. Derfor har jeg altid været vild med Lambi
Køkkenrulle,” siger Frederik og afslutter:
”Den er altid fast
inventar ved morgenbordet – og når jeg laver mine overnight oats, bruger jeg
den endda til at tørre kanten af glassene af, inden de sættes på køl. Jeg kan
godt lide, at det ser ordentligt ud, og der er køkkenrullen virkelig praktisk.”
Er du nysgerrig på,
hvordan du laver Frederiks bud på overnight oats? Herunder får du hans
efterårsinspirerede version med æble og kanel, som er nem at forberede og kan
give masser af energi til resten af dagen.
Overnight oats med æble & kanel Ingredienser (2 portioner):
1 dl havregryn
2 spsk chiafrø
2 dl havremælk
1 dl neutral yoghurt
1 tsk honning
½ æble, groft revet
½ tsk kanel
hakkede nødder til topping
Fremgangsmåde:
Riv æblet groft.
Læg det revne æble kort på et stykke Lambi køkkenrulle - det absorberer overskydende saft, så grøden ikke bliver vandet.
Rør havregryn, chiafrø, mælk, yoghurt, honning, kanel og det afdryppede æble sammen i et glas.
Stil på køl natten over.
Om morgenen toppes med lidt ekstra æbletern og evt. hakkede nødder.
Frederik Haun
Frederik Haun er
kendt fra Den store bagedyst, hvor
hans sans for æstetik og smag for alvor tog form. I dag deler han sit liv med
manden Morten Kjeldgaard og deres tvillinger, Emma og Nora.
På Instagram
inspirerer han tusindvis af følgere med opskrifter, hverdagsglimt og smukke
anretninger, der viser, at mad både kan være nærvær, kærlighed og en lille
pause i en travl hverdag.