Har du tænkt over konsekvenserne, når du tager hele barslen?

"Man kan ikke efter tre lange barsler komme og tude over, at man går glip af karrieremuligheder, lønforhøjelse og pension"

Giv mændene lov til at tage barslen, mener ugens debattør.

Det er nok de færreste, der som den tidligere topchef i Star Tour, Birthe Madsen, må få sekretæren til at huske på, at det er tid til at hente barnet i børnehaven. Men du kan få børn og karriere til at hænge sammen, hvis du fokuserer mindre på at være den primære person for dit barn. Tænk dig om, inden barnet kommer, siger ugens debattør.

DEBAT: Indrømmet. Jeg har ikke selv børn endnu. Alligevel vil jeg have lov til at mene noget om det, jeg mener rigtigt meget om. Nemlig fordeling af barselsorloven mellem mænd og kvinder. Og at jeg synes, det er meget vigtigt, at vi får taget stilling til, hvad det betyder, når Danmarks Statistik kan fortælle os, at kvinder stadig holder 88 procent af det samlede antal barselsdage i familier, hvor begge holder barsel. Og når et tilfældigt nedslag på en faggruppe som HK'erne viser, at hver femte far ikke tager en eneste dags barsel.

LÆS OGSÅ: Hun skiftede sin karriere ud med SU og et drømmejob

Faktisk tror jeg, det er afgørende at mene noget om barselsorlov og tage stilling til det som kvinde, inden man står i situationen fuld af hormoner, mælk og kærlighed. For jeg kan da godt sætte mig ind i, at det føles som det eneste rigtige at blive hjemme og dufte til blød babyhud, så snart man står med barnet i armene. Især hvis man kan få faderen til barnet overtalt til at give slip. Og det tyder tallene jo på, at man kan.

At blive hjemme med børnene er en privilegeret og meningsfyldt opgave, jeg på ingen måde vil forklejne. Men jeg vil ønske, at flere kvinder bliver mere bevidste om konsekvenserne, når de suger al barselsorloven til sig.

Hvis man som kvinde i samråd med barnets far bliver enig om, at man skal tage hele eller langt størstedelen af barslen, skal man have lov til det. Det kan der være forskellige mere eller mindre gode grunde til. Men så må man bare være realistisk omkring, hvad det kan betyde for resten af livet – i parforholdet, i familien og ikke mindst på jobbet. Man kan ikke efter tre lange barsler komme og tude over, at man går glip af karrieremuligheder, lønforhøjelse og pension. At det er svært at få en aften for sig selv med veninderne eller til yoga, fordi manden går i koma over tynd mave i bleen. Eller at barnet kun vil have mor, når skoldkopperne kradser. For det er da logisk.

Hvis en arbejdsgiver kan vælge mellem at give job, forfremmelser og lønforhøjelser til en kvinde, der får tre børn og er væk fra jobbet 3x12 måneder, og en mand, der højst er væk 3x14 dage, er det da ikke svært at forstå hans valg. (Og jeg skriver HANS valg, fordi der jo stadig er langt flere mandlige end kvindelige chefer. My point exactly).

LÆS OGSÅ: Overvejer du også at skifte karriere? Læs disse 9 råd først

Og hvis både manden og børnene er blevet vant til, at kvinden står for alt derhjemme i lange barselsperioder, er det heller ikke så mærkeligt, at mønsteret fortsætter ind i hverdagen. Så kvinden henter i daginstitutionen, tager barns første sygedag og har hovedansvar for bleskift, tøjvask og madpakker.

Skræller vi alle undskyldninger væk, der har med tradition, overenskomster og gammeldags chefer at gøre, er jeg faktisk overbevist om, at vi står tilbage med mange mennesker, der gerne vil flytte sig selv og statistikken:

En stor gruppe mænd, der godt kunne tænke sig mere barsel og nærhed med børnene. Og en stor gruppe kvinder, der har lyst til flere muligheder på jobbet og et mere ligeligt fordelt ansvar i hjemmet.

Vi har selv løsningen. Vi kan hver især i vores familier beslutte og effektuere, at fædre som minimum tager tre måneder af barselsorloven (gerne så meget mere ud over det, der kan lade sig gøre i forhold til amning). Mændene siger garanteret ja, hvis de får lov. Mange har sikkert ikke haft modet eller følt sig berettiget til at kræve mere, fordi de har følt sig intimideret af båndet mellem mor og barn efter fødslen.

Økonomien skal der nok findes en løsning på. Mændenes chefer og kollegaer skal nok acceptere det (det siger lovgivning og overenskomster også, at de skal). Og kvindernes chefer og kollegaer vil klappe i hænderne. Tilbage er kun os selv. Kvinderne. Vi skal droppe automatpiloten, der fortæller os, at vi har mere ret til (barselsorlov med) vores børn, end mændene har, og den slet skjulte glæde over, at vi bliver barnets primære person. For hvis vi alle går med til at dele barselsorloven mere lige imellem os, vil resultatet være, at arbejdsgivere ikke længere tvivler på, om det kan betale sig at give kvinder i 20'erne og 30'erne spændende arbejdsopgaver, lønforhøjelse eller chefjob.

Kvinder og mænd vil opleve bedre balance i privatlivet, fordi de er vant til at dele både bleskift, tøjvask og anekdoter fra jobbet, hvilket giver et mere ligeværdigt parforhold og bedre sexliv. Og børnene vil være superglade for, at både mor og far er med til det sjove og det praktiske i deres liv.

Faktisk er det ikke noget, jeg bare påstår. Undersøgelser fra Norge, Sverige og Island, hvor flere fædre tager længere barsel, viser, at det blandt andet har positiv effekt på kvinders lønudvikling, at det betyder færre skilsmisser og en mere lige fordeling af husholdningsarbejdet.

Så kære kvinde: Fortsæt med at tage langt størstedelen af barselsorloven, hvis du (og din mand) vil, og det giver mening for jer. Men overvej, om monopolet på barselsorlov er det hele værd, og om du er villig til at acceptere konsekvenserne, der kan præge resten af dit liv. Og tænk over, at hvis vi som kvinder vil have de samme muligheder og frie valg som mænd på arbejdsmarkedet, er vi nødt til at give mænd de samme muligheder og frie valg på hjemmefronten.

LÆS OGSÅ: Sådan vender du tilbage til job efter stress

LÆS OGSÅ: "Jeg skulle holde mit barn i armene for at erkende, at jeg er ambitiøs"

LÆS OGSÅ: Sådan kommer du til at elske dit job

Fakta

Kirsten Marie Juel Jensen, 34 år.

Selvstændig journalist med virksomheden Jensens Blækhus, der ud over arbejdsmarkeds-, uddannelses- og ligestillingsjournalistisk beskæftiger sig med bolig- og havestof, presse- og kommunikationsarbejde og bloggen Den røde sok på Kirstenmariesblog.wordpress.com.