Caesarsalat: Opskrifter på den lækre salat med parmesan og kylling

Den enkle cæsarsalat med cremet dressing, sprøde brødcroutoner og parmesanost har været kendt i næsten 100 år. Den landede ofte på cafétallerknerne i 1980'erne herhjemme og har siden været temmelig populær. Her får du bedste opskrifter på den lækre cæsarsalat:

Læs mere

Derfor hedder det cæsarsalat

(Opskrift og tekst: Katrine Klinken/Foto: Line Falck)

Historien fortæller, at Caesar- salaten blev kreeret af den italienske restauratør Caesar Cardini i 1920'erne. Han arbejdede på Hotel Caesar's i Tijuana i Mexico, der ligger meget tæt på grænsen til Californien i USA.

Den italienske emigrant Cardini boede i San Diego, men arbejdede også i Tijuana, hvor han kunne undgå det amerikanske spiritusforbud, der varede fra 1920 til 1933.

Caesar Cardinis datter, Rosa, har fortalt, at faren udviklede retten i en fart til 4. juli 1924 af det, han havde.

Den amerikanske kogebogsforfatter og tv-kok, Julia Child, fortæller i en bog om, at hun som barn i 1920'erne havde fået en Caesar-salat på Cardinis restaurant. Den ældste skriftlige dokumentation for retten er fra 1946 på en menu på en restaurant i Los Angeles.

Med eller uden ansjoser
Cardinis bror, Alex, udviklede en lignende salat med små stykker saltede ansjoser (sardeller). Caesar Cardinis opskrift er uden ansjoser, men med worcestershire sauce.

Man oplever jævnligt en Caesar-salat med de små fisk, ligesom den kan laves med sennep, kapers, bacon, avocado, tomat m.m. Desuden er det almindeligt at udvide den enkle salat med f.eks. et stykke fisk, stegt kylling, en steak, rejer eller andre skaldyr.

SÅDAN LAVER DU EN KLASSISK CÆSARSALAT
4 personer
Arbejdstid: 30 min.
Stegetid: 4-5 min.

1 romainesalat (eller 2-3 mini-romainesalater)
Caesardressing:
1 æggeblomme
1 spsk. limesaft (eller citronsaft) 
2 tsk. rødvinseddike nogle dråber worcestershire sauce
½ dl jomfruolivenolie
2 fed hvidløg
Croutoner:
3-4 skiver hvedebrød friskkværnet peber
Drys: 3-4 spsk. friskrevet parmesanost

1. Skyl salaten i koldt vand, og lad den dryppe godt af, evt. i en salatslynge. Snit evt. salaten, eller riv den i lidt mindre stykker.
Caesardressing:
2. Kom alle ingredienserne til dressingen i en blender, og blend til ensartet tyktflydende konsistens.
Brødcroutoner:
3. Rist tern af brød sprøde på alle sider på en tør pande.
4. Bland salat med dressingen. Krydr med peber, og drys med brødcroutoner og friskrevet parmesanost.

Her på siden finder du alle vores bedste opskrifter på cæsarsalat fra Hjemmet, ALT for damerne, Fit Living, hendes verden & boligliv.