Kalorie og fedtforbrænding

Øg din fedt- og kalorieforbrænding

Hvem vil ikke gerne vide, hvordan man nemmest forbrænder fedt og kalorier, så kroppen ser sund, stærk og veltrænet ud? 

Forbrænding kan deles op i stofskifte og muskelforbrænding. Dit stofskifte styres ud fra hormoner i skjoldbruskkirtlen, og din forbrænding er afhængig af din muskelmasse. Den forbrænding, der kommer fra dine muskler, udgør størstedelen af din totale forbrænding, ca. 60%, og den kan du påvirke ved træning.

Læs mere

Fedtforbræding og kalorieforbrænding – sådan 

Der er mange veje til en bedre forbrænding og et øget stofskifte. Der er de hårde, de spiselige og dem, du nærmest kommer sovende til. Jo mere muskelmasse, du har, jo højere bliver dit hvilestofskifte-  og jo mere forbrænder din krop døgnet rundt.

Du kan træne og spise dig til en højere forbrænding, men det kræver fokus på dit blodsukker og insulinproduktion. Insulinen hæmmer nemlig din fedtforbrænding, så hvis dit insulinniveau er højt, har du lettere ved at tage på.

Her er 15 gode råd, der øger din forbrænding i kroppen

 

1. SPIS PROTEINER

Proteiner er den type fødevarer, der kræver mest energi at forbrænde, og det betyder exit kalorier i dit regnskab. En attraktiv sidegevinst ved proteinindtag er, at det stabiliserer dit blodsukker og mætter længere end f.eks. kulhydrater – og på den måde holder dig tilfreds og væk fra fristelserne i længere tid. Vælg proteiner fra fisk, æg, kalkun, kylling, bønner og linser.

2. CHILI ØGER FORBRÆNDINGEN

Capsai-cin’en i chili, den aktive komponent, der giver chilien den stærke smag, øger forbrændingen i kroppen. Et utal af undersøgelser har bekræftet, at forbrændingen stiger, når man spiser chili. Til gengæld er det endnu ikke entydigt bevist, om det er fedt- eller kulhydratforbrændingen, der stiger, men lad os ikke blive kræsne. Forbrænding er forbrænding, og kalorier er kalorier – i hvert fald i denne sammenhæng.

3. DRIK VAND

Vand er essentielt for processerne i din krop og således også for forbrændingen. Drik gerne et par liter om dagen.

4. BYG DINE MUSKLER OP

Muskler forbrænder mere end fedt, så selv om de også tæller mere på vægten, er muskler den direkte vej til øget forbrænding. Også når du ikke bevæger dig.

5. DRIK GRØN TE

Grøn te indeholder foruden koffein også antioxidanter som f.eks. catechiner, som medvirker til at øge kroppens forbrænding. Forsøg har vist, at tre kopper om dagen øger din forbrænding med en effekt, der svarer til 100 kcal.

6. SKRU NED FOR VARMEN

Forbrændingen i din krop er med til at holde dig varm, så når du fryser, stiger omsætningen af kalorier.

7. DROP ALKOHOL

Alkohol indeholder lige så meget energi pr. gram som fedt, og så hæmmer det forbrændingen.

8. TRÆN MED INTERVALLER

Både når du går, løber, cykler eller svømmer, kan du lege med farten og dermed påvirke din forbrænding positivt. Hvis du veksler mellem et tempo, hvor træningen er middel i intensitet og et tempo, hvor intensiteten er meget høj, kan du forlænge den periode, hvor pulsen er oppe, hvilket giver dig en højere forbrænding.

9. VÆLG SUNDE FEDTSYRER

Der skal fedt til at forbrænde, men ikke hvilken som helst slags fedt. Umættede fedtsyrer, f.eks. fra olivenolie, hjælper kroppen til at forbrænde flere kalorier end mættet fedt, f.eks. fra animalske produkter.

Det handler om molekyler. Populært sagt kan man forklare det sådan, at umættede fedtsyrer kan optage stoffer fra kroppen på deres vej gennem fordøjelsessystemet, mens mættede fedtsyrer bare lunter ind og lægger sig til rette.

10. SPIS JÆVNLIGT

Springer du måltider over, sætter kroppen automatisk forbrændingen ned for at spare på energireserverne. Omvendt, hvis du spiser ofte, holder du forbrændingen i gang. Derfor er det en rigtig god idé at spise mindre, men hyppigere måltider. På den måde holder du din forbrænding beskæftiget.

11. BEVÆG DIG SÅ MEGET SOM MULIGT

Tænk så meget bevægelse ind i hverdagen som muligt: gå gerne to gange, stil cyklen frem og meld dig frivilligt, når der skal fejes, sneryddes eller støvsuges.

12. DRIK KAFFE

Kaffe – og for den sags skyld også te – har en slankende effekt, fordi koffeinen er med til at øge forbrændingen. Ved et moderat forbrug vel at bemærke, altså to-tre kopper om dagen.

13. VÆLG GROFT OG FIBERRIGT

Kulhydrater fra grove kilder som fuldkorn og grøntsager burde være dit foretrukne valg, da de kun indeholder halvt så meget energi pr. gram som fedt, og så holder de forbrændingen travlt beskæftiget i ekstra lang tid, fordi de er længere tid om at lade sig nedbryde. Det samme gælder fibre, som kroppen skal bruge meget energi på at forbrænde. Vælg f.eks. blomkål, broccoli, hvidkål eller rødbeder, hvis du gerne vil sætte din forbrænding på overarbejde.

14. SPIS DEN RETTE MORGENMAD

Morgenmad er vigtig af flere årsager: Du kickstarter dagens forbrænding, og du forebygger senere angreb på hurtige løsninger som chokoladebarer eller andre søde snacks.

En morgenmad, der på alle måder sætter positive spor i din forbrændingsproces, kunne være et magert mejeriprodukt, som er guf for muskelmassen, og som holder dig mæt længe.

15. BLIV KLOG PÅ DIN KOST

En lang række fødevarer har hver især positiv effekt på din forbrænding. Skriv dig derfor bag øret, at:

  • Bananer øger forbrændingen pga. deres høje kalcium-indhold.
  • Grønne bønner indeholder naturlige fordøjelseshormoner (cholecystokinin), der stimulerer forbrændingen og dæmper appetitten.
  • Og grapefrugt er den direkte vej til vægttab, fordi frugten indeholder fytoke-mikalier, der reducerer kroppens niveau af insulin, hvilket igen tvinger kroppen til at forbrænde flere kalorier. En halv grapefrugt før hvert måltid eller tre glas grapefrugtjuice om dagen giver et vægttab på ca. halvanden kilo på 12 uger.