Moussaka - Få de bedste opskrifter på den lækre ret her

Hvis du går og planlægger en lækker ret til aftensmad, så skulle du tage at kaste dig ud i en gang fadfuld lækkerhed med moussaka. Indrømmet så er det en ret, der tager lidt tid. Ikke kun simretid, men også arbejdstid, da der er en del, der skal skæres, snittes og forberedes. Men når du først har skrevet indkøbsliste og sat tiden af til det, så er den hjemmelavede herlighed det hele værd, og du lover med garanti dig selv, at moussaka skal på bordet noget oftere.

Læs mere

Moussaka og andre græske retter

Nyd en lækker hjemmelavet moussaka, der er lavet på rigtig græsk maner, sammen med dine venner eller familie til aftensmad. Hvis du kan lide lasagne, så er moussaka et populært alternativ til den klassiske lasagne, men her blander man i stedet kød, aubergine og i nogle tilfælde kartofler. Moussakaen stammer fra Mellemøsten, men er typisk kendt fra Grækenland. Retten består af aubergine, tomat, hvidløg, lamme- eller oksekød, forskellige urter, og hvis man har lyst så også kartofler for at give retten lidt ekstra tyngde.

Kan laves på lam, kylling eller kalv

Selvom der oprindeligt bruges lammekød, så kan du også lave moussaka med kylling eller kalv, eller som du ellers har lyst til. Ligesom med lasagne bygger man moussakaen op i lag med kartofler, aubergine og lækker bechamelsauce. Moussaka er ikke den eneste ret, som det græske køkken har givet os.
Vi har også fået andre lækre retter lige som græsk salat, farsbrød, stifado, krydrede kødboller og ikke mindst tzatziki. Hvis du er fan af hvidløg, feta oliven og masser af krydderier, så er græsk mad lige noget for dig.

Moussaka med aubergine og oksekød

Prøv f.eks. også denne lækre opskrift på moussaka med aubergine og oksekød

Moussaka i forskellige varianter og med forskelligt tilbehør

Mousakkaen er den perfekte ret, når der skal laves lækker aftensmad til venner og familie. Den kan både laves med og uden kød, og ligegyldig hvilken variation, du vælger, så mætter den godt. 

Du kan lave hjemmelavet brød, græsk salat, lækker råkost eller tzatziki – så det bliver lidt i familien - til at spise som tilbehør.
Hvis du vil have et sundere alternativ til den traditionelle moussaka, kan du bytte kødet ud med fisk og læse vores opskrift på fiskemoussaka med nem råkost eller moussaka med friske tomater. Det er kun fantasien, der sætter grænser.

Den klassiske moussaka med bechamelsauce

Hvis du er til den helt traditionelle ret moussaka med aubergine og bechamelsauce, så har vi også opskriften på den bedste bechamelsauce som prikken over i’et. Sødmælk, smør og parmesanost er tre vigtige nøgleord, når der skal laves en lækker og fyldig bechamelsovs til moussaka på bedste Brødrene Price-stil. Den klassiske hvide sovs passer perfekt til de forskellige grøntsager og kødet i moussakaen.

Værd at vide om bechamelsauce:

  • Den er en legeret sauce, der jævnes eller opbages, hvorefter man tilsætter krydderier, urter og farve
  • Saucen er en grundopskrift, der kan bruges til alt lige fra pasta til fisk
  • Den bruges som base i mange andre saucer blandt andet løgsauce, ostesauce (mornay), flødesauce, svampesauce, karrysauce, tomatsauce og østerssauce
  • Persillesauce er en variant af bechamelsauce tilsat persille
  • Bechamelsauce er også en vigtig ingrediens i mange lasagneopskrifter

Hvide og mørke saucer

Bechamelsauce tilhører den gruppe af saucer, der kendes som hvide opbagningsjævnede saucer. Bechamel koges af mælk eller fløde krydret med muskat og evt. tilsat løg, og den jævnes med lys opbagning. En anden type sauce, der jævnes på samme måde er velouté-saucer.
De baseres på fiske-, hønse- eller kalvefond, og de bruges til retter af det kød, som de er kogt på. En kendt type af bechamelsauce er for eksempel persillesauce og en velouté-sauce er den populære og elskede brun sauce til steg. Find opskriften på den perfekte sauce til and, gås, kalkun, flæskesteg og ribbensteg her.

Ryd op, imens retten bager i ovnen

De forskellige processer i den himmelske ret laver en del opvask, men da moussakaen skal have en god rum tid i ovnen, kan du med fordel rydde op og vaske af, imens retten hygger sig i ovnen. Er du så heldig at have opvaskemaskine, kan du rydde op og sætte dig i sofaen med benene oppe, indtil der skal dækkes bord.

Klik dig videre på alt.dk og find opskrifterne på forskellige variationer af moussaka. Du kan også finde opskrifter på en masse andre lækre retter.

Opskrifterne på alt.dk er fra Hjemmet, ALT for damerne, Eurowoman, Hendes Verden, FIT LIVING og Boligliv.