Elsk din krop
SPONSORERET indhold

3 kvinder: Sådan lærte jeg at elske min krop

Din krop handler om meget andet, end hvordan den ser ud. Problemet er bare, at vi kvinder har det med at fokusere på netop udseendet. Mødtre kvinder, der alle elsker deres krop – og bliv inspireret til, hvordan du får det bedre med din.

Af: Marie Kaufholz
15. aug. 2013 | Sundhed | ALT for damerne

Julie Hastrup. Forfatter, 44 år
Jeg lærte at elske min krop, da jeg blev gravid med mine børn. Kvindekroppen er den mest fantastiske maskine – tænk at kunne være med til at lave et helt nyt og unikt menneske, bære det indeni sig, føde det og efterfølgende levere mad i månedsvis til det.

Jeg hader min krop mest, når den begrænser mig. Min ryg er skæv, og selvom jeg holder en stor del af smerterne væk med træning, så er det altså frustrerende jævnligt at have ondt, ligesom det er smadderirriterende at indse, at der er ting, jeg ikke kan. Øvelser og sådan noget. Men jeg har efterhånden accepteret at den skæve ryg er en del af mig, som jeg må leve bedst muligt med.

En - stadig - aktiv krop
Jeg er overrasket over, at min krop stadig kan præstere så meget, som den gør.

Jeg er en meget aktiv person, der er i gang fra morgen til aften, og jo mere jeg bruger mig selv, des yngre føler jeg mig.

Med alderen har min krop selvfølgelig ændret sig en smule. Jeg skal kæmpe hårdere med træningen og med at holde min ekstremt søde tand stangen, ikke mindst. Alligevel holder jeg meget af den alder, jeg har nu – jeg har masser af livserfaring, men er stadig ung nok til at have mange, gode produktive år foran mig.

Jeg har det bedst med min krop, når jeg er aktiv, spiser sundt, sover nok og giver mig tid til at nyde. At stoppe op midt i den hæsblæsende hverdag og nyde øjeblikket er så underprioriteret i vores samfund. Jeg øver mig i det. Smagen af en god kop kaffe, at snakke med mine børn, at kysse min mand, at betragte brumbassen, der summer hen over lavendlerne i altankassen. Det behøver ikke at være store ting som at udgive en bog – selvom det nu også er skønt.

Bryster, numse og ben er bedst
Det jeg bedst kan lide ved min krop er mine bryster, min numse og mine ben. Jeg sætter stor pris på min krop, og på hvad den kan. Jeg frygter forfaldet, når kroppen begynder at svigte mig. Det sker desværre for alle på et tidspunkt, og jeg vil gøre alt, hvad jeg kan, for at være aktiv længst muligt.

Mit bedste råd til at lære at elske sin krop er at passe godt på den. Og at give den det bedste brændstof i form af søvn, sund mad, sex og masser af bevægelse. Men lige så vigtigt er det at tænke positive tanker og at kunne grine. Latter, særligt den der når helt ned i maven, er det mest forløsende overhovedet.

LÆS OGSÅ på FitLiving.dk: Fra sløv til sund på 30 dage - Kan man det?Kirsten Hanberg. Sexolog, 28 år
Jeg lærte, at elske min krop, da jeg begyndte på uddannelsen som sexolog og i den forbindelse mødte min kæreste. Før havde jeg vitterligt ikke et positivt forhold til min krop. Den var på en måde ikke en del af mig. Jeg havde et meget anstrengt forhold til, hvordan den så ud, og jeg behandlede den ikke godt. Jeg har nu lært en masse om at komme ned i kroppen, mærke mig selv, spise godt og sundt, trække vejret, få motion, udvikle mine sanser og være i nuet.

Det øjeblik, hvor jeg har hadet min krop mest var... Der er i virkeligheden flere tidspunkter. Da jeg var barn, følte jeg mig ofte usikker og kejtet og blev drillet med, at jeg var høj og tynd. Da jeg var teenager, brød jeg mig ikke om at få former og udviklede en spiseforstyrrelse og havde mange smerter i min krops organer og led. Som ung kvinde tog jeg knap 20 kilo på og smed dem igen. Og som voksen, hvor jeg har svært ved at give slip på mit kritiske syn på min krop, når jeg står foran spejlet, har smerter i kroppen eller føler mig usikker i mig selv.

Utroligt hvad kroppen kan klare
Jeg er overrasket over, at min krop har kunnet tage imod alt, hvad jeg har budt den igennem tiden af negativitet og bedømmelse, vægtudsving, utallige smerter, usund mad samt stress, men at den nu er ved at transformere sig til at blive stærk, sund og i ro. Jeg afgifter og renser rigtigt meget ud, spiser nærmest kun økologisk, styrker den og giver den kærlighed, og det medvirker til, at jeg får det stadigt bedre i min krop og har lyst til at være i den for første gang i mit liv.

Med alderen har min krop fået større positiv betydning for mig. Den får også meget mere kærlig opmærksomhed fra mig nu, end da jeg var yngre. Jeg går meget mere op i, at den skal have det godt nu. Jeg ser frem til at slappe mere af i min krop, hvilket jeg tror, kommer med alderen.

Jeg har det bedst med min krop om morgenen og når jeg bærer tøj, der er smukt og sidder godt på mig. Og når jeg spiser sundt, får motion, plejer den, får berøring og ikke er stresset og har smerter.

Blød og kurvet er godt
Det jeg bedst kan lide ved min krop er faktisk at den er blød og kurvet, selvom det også kan irritere mig. At den ser pæn ud i det meste tøj, samt at den kan bevæge sig. Jeg er meget taknemmelig for den frihed.

Mit bedste råd til andre, der gerne vil lære at elske deres krop er at øve dig i at være mindfull, trække vejret nede fra maven, dans og bevæg dig, syng, dyrk dine sanser, plej din krop og gå til wellness og kropsterapi, gå på opdagelse i din seksualitet, lav spejløvelser, hvor du tænker positivt om din krop og giver den kærlighed, og tænk over, hvad du putter i den af mad.


Gitte Lindstrøm. Solodanser, 37 år
Jeg lærte, at elske min krop, da jeg var helt lille. Jeg har gået til ballet, siden jeg var fire år gammel, så min krop har altid været en naturlig del af mig og jeg har altid brugt den meget.

Det øjeblik, hvor jeg har hadet min krop mest var... Jeg har aldrig hadet min krop, men som balletdanser er det altid en kamp foran spejlet. Man må ikke være hjulbenet og man skal have gode fødder. Jeg er hjulbenet og har ikke gode fødder. Derfor har det været en kamp for mig, at få linjerne og positionerne til at se fine ud.

Jeg er overrasket over, at min krop kunne komme så hurtigt tilbage i form, efter jeg fik et barn for to år siden. Også efter en masse skader og seks operationer. Det tog tid og hårdt arbejde, men jeg kom tilbage til samme form, som jeg var i inden graviditeten.

Mindre bryster, større hofter
Med alderen har min krop sørme fundet tyngdekraften. Hvor jeg tidligere havde større bryster og mindre hofter, har jeg nu mindre bryster og større hofter. Men med alderen har jeg lært, at der er nogle ting, min krop ikke kan og nogle ting, jeg ikke kan. Mit ben kan ikke komme op i 180 grader, men så har jeg lært, hvordan jeg får det til at se pænt ud på andre måder. You fake it 'till you make it, som vi siger meget på teateret.

Jeg har det bedst med min krop om sommeren, når jeg er på ferie, har taget lidt på og er solbrun. På teateret skal jeg være i form og tunet, ellers ser det ikke så pænt ud i et lyserødt trikot, men privat kan jeg godt lide at have lidt sul på kroppen og se sund ud.

"Jeg lever jo af min krop"
Det jeg bedst kan lide ved min krop er, at den har kunnet bære alt det, jeg har budt den i alle de her år. Jeg lever jo af min krop, og jeg er taknemmelig for, at den stadig fungerer så godt. Mit mål var, at jeg stadig skulle kunne sidde på hug og lege med min datter, når jeg skulle på pension. Det skal jeg om to år, og det hele fungerer stadig, og jeg er ikke ramt af slidgigt.

Mit bedste råd til andre, der gerne vil lære at elske deres krop, er træning. Men for mig er det jo virkelig også en stor del af hverdagen. Jeg mener ikke, at man behøver træne tre timer om dagen, men når man bruger sin krop, så mærker man, hvad den kan. Kroppen skal plejes og holdes ved lige som en urtehave. Når jeg har været på ferie, så skal jeg hjem og luge ud. Der skal hives ukrudt op, og haven skal plejes. Og så skal man acceptere, at det nu engang er sådan man er født og få det bedste ud af det.

LÆS OGSÅ: Sunde tip: Farvel til mormorarme/ Sov dig slank/ Øko-æg