vinterløb

Bliv vild med vinterløb

Du er endelig kommet i gang med at løbe, formen er i orden, rutinen på plads. Og hvad sker der så? Det bliver mørkt, glat og koldt. Fortvivl ikke, vinteren er en fantastisk sæson i løbeskoene. Vi har samlet en række brugbare tips til , hvordan du kan blive vild med vinterløb.

Forestil dig en klar vinterdag. Blå himmel, frisk luft i lungerne, vinden i ryggen, en dyb indre varme, der strækker sig helt ud i tæerne og den lette følelse af bare at være. Det lyder ikke dårligt, vel?

Indrømmet, der er rigtig mange grunde til at falde af løbevognen, når det bliver efterår og vinter. Kulde, mørke, frost og sne bare for at nævne et par.

Men der er faktisk lige så mange grunde til at blive ved. Og det allerbedste er, at løsningen på de fleste vinterproblemer faktisk er ret enkel. Med lidt ekstra udstyr og en lille smule planlægning kan vinter nemt blive din favoritsæson. Eller i hvert fald en af dem.

SNYD SOFAEN

Hvor skal jeg løbe hen? Gør dig selv en tjeneste og kortlæg et par godt oplyste, nogenlunde ryddede ruter på forhånd. På den måde har du altid et par ruter på hånden, når sofaen trækker mere end løbeskoene. Er det helt skidt, må du rykke ind på løbebåndet.

VARM OP INDE

Har du mulighed for det, så varm op inde, før du hopper ud i vintervejret. Det gør starten mere blid for muskler, led og sener. Bor du i lejlighed, så tag f.eks. trappen et par gange op og ned, så musklerne er varme og i gang.

LØB MIDT PÅ DAGEN

Det er varmere, sigtbarheden er i top − og det gør underværker for dit D-vitamin-niveau, som har det med at være bekymrende lavt i vintermånederne. I starten bliver du måske lidt træt, når du skal tilbage på jobbet, men giv det et stykke tid, kroppen vænner sig til det.

LØB I MEDVIND

Sveder du meget, føles den kolde luft endnu koldere, når du løber i modvind. Sørg derfor for at løbe i modvind på den første halvdel af turen, hvor du ikke er så våd endnu. Og tag medvinden på vej hjem.

TAG KORTE RUNDER

Når det er koldt og mørkt, kan det have stor mental betydning at være langt væk hjemmefra. Drop de mange ture og løb i stedet kortere runder tæt på dit hjem eller få evt. en til at køre dig ud, så du hele tiden er på vej hjem.

TÆNK PÅ DINE LED

Oplyste stier er ofte også asfalterede. Det er et hårdt underlag, som belaster dine led, især hvis du er vant til blødere stier. Vær derfor opmærksom på din krops signaler.

SNELØBER

Det er ikke umuligt, men vær opmærksom. Brug evt. et par vinterløbesko med ekstra greb eller invester i en overtræks- gummisål med pigge under, så du kan stå fast på is og sne.

GØR DIG SYNLIG

Gør dig selv så synlig som muligt og minimer risikoen for, at du kommer uheldigt af sted i trafikken. En sort løber er næsten umulig at se, så sats på dioder og reflekser − allerbedst på arme og ben, som bevæger sig.

TILPAS DIN TRÆNING

Nøglen til at lære at elske vinterløb er at arbejde med naturen i stedet for imod den. Det betyder, at du i højere grad er nødt til at være fleksibel og tilpasse din træning efter forholdene i stedet for at holde dig strengt til det, du havde planlagt. Du kan (og skal) ikke løbe i samme tempo som på en tør sommerdag. Det kan ikke lade sig gøre.

Tværtimod viser en undersøgelse, at en kilometer på sne og is let kan tage et minut længere. Og det er ok. Brug i stedet de kolde måneder til at øve distance og banke formen på plads med længere, langsommere ture. Det er netop nu, du skal holde fast, hvis du drømmer om at løbe maraton eller halvmaraton i foråret

VINTERLØB GIVER FLAD MAVE

Uanset, om du løber i regn eller frost, så kan veje, fortove og stier blive uhyggelig glatte, så vær opmærksom, når du løber. Gør din skridtlængde mindre og hold øje med farten. Går det for stærkt, øger du risikoen for skader.

Til gengæld peger flere undersøgelser på, at du forbrænder mere på en løbetur i sneen, end hvis du tog løbebåndet inden døre. Faktisk helt op til 15 pct. Og som en ikke ubetydelig sidegevinst, så er de ustabile løbeture i sneen fantastisk træning for din coremuskulatur, dvs. ryg og ikke mindst mave.

DET BEDSTE GEAR - Hvad skal du have på?

- INDERST – Hold kroppen tør Gå efter et basislag, som effektivt transporterer fugten væk fra huden, så kroppen er tør.

- MELLEMLAG – Hold på varmen Det mellemste lag skal isolere, men samtidig transportere fugt og overskudsvarme væk fra kroppen.

- YDERST – Undgå elementerne Sidste lag er dit skjold mod elementerne. Det skal beskytte dig mod vand, vind og kulde, men lade varme og sved trænge ud, så du har det behageligt i al slags vejr.

- Pst . Hvor koldt er det – egent lig? Tjek vejrudsigten, også regn og vindstyrke. Vind er værre end kulde, når du løber. Blæser det, vil en i forvejen kold temperatur føles endnu koldere, end den i virkeligheden er. Det er det, der kaldes „windchill-faktor.”

Adidas løbejakke hos Loebeshop.dk, 810 kr. Gummisål med metalpigge hos Loberen.dk, 150 kr. Tubetørklæde fra Sweatybetty.com, ca. 140 kr. Reflekser fra Stadium.dk, 9 kr.

Se også: 15 gode grunde: Derfor bør kvinder løbe