Frugt smoothie test
SPONSORERET indhold

Eksperterne tester frugtsmoothies

Bananer, jordbær og æbler i klare farver. Sunde ser de ud – men er frugtsmoothies en god ide som mellemmåltid til den lille? To eksperter ser på indhold, konsistens og smag.

Af: Nanna Balslev Foto: Kaare Smith
11. apr. 2016 | Børn | Vores Børn

Når den lille skriger i barnevognen, eller ulvetimen er på sit højeste, og du ikke lige har maden klar endnu, så kan det være fristende at stikke dit barn et lille mellemmåltid. Måske en frugtsmoothie? De små farvestrålende frugtposer har i hvert fald vundet indpas på hylderne i supermarkedet.

Men hvor gode er de for dit barn? Vi har spurgt sundhedsplejerske Anette Theil og kandidat i human ernæring Preben Vestergaard Hansen. 

LÆS OGSÅ: Bare en lillebitte vingummi..

– Generelt har små børn ikke brug for den slags mellemmåltider. De har meget bedre af at spise et lille stykke banan eller pære. Det giver ikke rigtig nogen næring, og der er meget frugtsukker i, siger sundhedsplejerske Anette Theil og fortæller, at Sundhedsstyrelsen heller ikke anbefaler de små klemmeposer til børn under to år.

De seks smoothies i vores test har et indhold af frugtsukker på mellem 10 og 13 gram pr. 100 gram. Til sammenligning indeholder en almindelig sodavand 10 gram tilsat sukker pr. 100 gram.

– Der er alt for meget frugtsukker i. Indholdet fra frugtsukker svarer til at drikke 100 gram af en sodavand. I mange af disse produkter er hovedindholdet banan, og det indeholder meget frugtsukker. Der er ikke nok næring i det. Det er en del af en sund, varieret kost at spise frugt, men vi anbefaler ikke at give børn frugtsmoothies dagligt, siger Preben Vestergaard Hansen, der er kandidat i human ernæring på Professionshøjskolen Metropol.

Ikke et mellemmåltid

Anette Theil understreger, at en frugtsmoothie ikke er et mellemmåltid for et lille barn.

– På flere af poserne står der ‘mellemmåltid’, men det er faktisk så stor en mængde, at det mætter som et måltid for et barn på seks måneder. Men der er bare ikke lige så meget næring i, som for eksempel i grød eller rugbrødshapser, så det skal ikke afløse et måltid.
Sukker er en del af både børn og voksnes kost, men kun op til 10 procent af madens energi bør ifølge Fødevarestyrelsen komme fra tilsat sukker.

LÆS OGSÅ: Det må baby spise

– Frugtsukkerindholdet her er meget koncentreret, og hvis du giver dit barn sådan en om dagen, kan det i sidste ende betyde, at barnet får alt for meget sukker. Et andet problem er, at barnet efterhånden bliver vant til den søde smag, som disse smoothies har, siger Preben Vestergaard Hansen.

Så selv om dit barn måske godt kan lide den søde smag, så er de to eksperter ikke imponerede over hverken smag eller konsistens af de seks forskellige frugtsmoothies.

– Det smager sødt, og flere af dem er ret kvalme. Det er ikke noget, jeg ville give til mine børnebørn. Så hellere lave mos af to æbler, siger Anette Theil. Preben Vestergaard Hansen mener heller ikke at smagen kan sammenlignes med almindelig frugtmos, som man laver hjemme i køkkenet.

– Problemet er, at når de varmebehandler de her produkter, så mister de ofte noget af smagen. Derfor kan den her type produkter ofte holde sig i et år, hvilket jo er ret lang tid. Og det kan man ind i mellem godt smage, fordi de eksempelvis er tilsat ascorbinsyre eller
citronsaftkoncentrat.

God på bilturen

De to eksperter understreger dog, at frugtsmoothies sagtens kan have sin berettigelse som en praktisk godbid en sjælden gang.

– Hvis du skal på en lang biltur, så er det ret smart. Det er praktisk og har sin relevans, men bare ikke til hverdag. Og du skal bare være klar over, at mængden af frugtsukker altså er ret høj, siger Preben Vestergaard Hansen. 

LÆS OGSÅ: Tiden efter mos

LÆS OGSÅ: Madpakke til det lille skolebarn

LÆS OGSÅ: Hvor sunde er dit barns favoritter?