Få baby ind i en fast rytme
SPONSORERET indhold

Få baby ind i en fast rytme

Når verden forandres med en fødsel, og livet pludselig kun handler om din lille babys behov, er der brug for at tænke nyt om din tid. Hvis du investerer med ro og rutiner i starten, får din baby hurtigere en rytme – der kan gøre dit liv lettere.

Af: Katrine Krebs, Vores Børn, nov. 2007
26. jan. 2009 | Børn | Vores Børn

De første dage på hospitalet for svinder for mange i en osteklokke af lykke, helt nye følelser og besøg fra bedsteforældre, og du skal lære alt det praktiske om mad, bad og babybehov. Men pludselig er det slut, og jeres lille nye familie tager hjem til reden, og I skal klare jer selv.

Dagene drukner i amning og bleskift, og måske kan du slet ikke overskue, hvordan det nye liv skal forme sig, fordi babys behov har taget over for dine. Men der kommer ro og rytme i dit liv igen. Især hvis du tør trække stikket ud og helt hellige dig det nye liv i starten.

„Lige når du kommer hjem fra hospitalet, er det bedste, du kan gøre, at flyde med barnet, for det har ingen rytme til at starte med. Lær at amme ordentligt og sov, når baby sover,” anbefaler sundhedsplejerske Anette Birkenfeldt, der er vant til at besøge nybagte familier.

LÆS OGSÅ: Test: Hvilken type er din baby?

Hun mener, at søvn er det allervigtigste i starten. Jo mere ro, jo hurtigere kommer overskuddet tilbage. Og så kan verden blive lukket ind igen og hverdagen så småt begynde at få en rytme.

Vær kedelig om natten

„Babyer opfanger rytmer og vaner meget tidligt, så det bliver lettere, hvis du går i gang med at indarbejde dem med det samme. I starten er baby kun styret af sult, så til at begynde med skal du lære den nyfødte at kende forskel på nat og dag,” siger Anette Birkenfeldt og forklarer hvordan:

„Det er helt i orden at være kedelige forældre om natten. Giv baby mad og skift kun ble, hvis det er nødvendigt. Og gør det gerne i sengen eller ved lav belysning. Du kan selvfølgelig ikke forhindre, at baby er vågen, men du kan lade være med at invitere til aktivitet.”

Når du har gjort sådan i et stykke tid, vil baby vide, at dagene er til leg og aktivitet, og at nætterne kun er til søvn og mad.

Rytmer kan komme hurtigt

Allerede når baby er et par dage gammel, begynder personligheden at vise sig. Baby søger øjenkontakt, viser tegn på træthed med gaben eller ved at vende hovedet væk, og du vil hurtigt opdage, om du har fået en aktiv krudtugle eller en rigtig sovetryne.Nyfødte babyer normalt sover 16 til 18 timer i døgnet, men det kan svinge helt fra 10 til 23 timer.„Nogle babyer powernapper sig gennem dagen, så det er om at få dem puttet, så snart de ser døsige ud. Et overtræt barn er svært at få til at sove,” siger sundhedsplejersken og anbefaler, at baby for eksempel får den sidste tår mælk svøbt i dynen, for så er hun lettere at lægge i seng.Mens den første måned for mange flyder sammen i søvn, amning, nat og dag, kan baby allerede have en vis rytme herefter. De fleste børn kan kende forskel på nat og dag fra de er omkring en måned gamle, og de har typisk tre daglige søvnperioder om dagen, fra de er to til tre måneder, samt en nattesøvn på 10-11 timer kun afbrudt af amning eller flaske.LÆS OGSÅ: 3 familier: Løs vores søvnproblem„Når du oplever, at din baby har en vis rytme efter et par måneder, kan du lettere planlægge din dag. Der kommer en vis afslappethed af, at du kender dit barn. Og det bliver mere overskueligt at overholde en lægetid klokken 12,” siger Anette Birkenfeldt med et smil.

Når baby gnider øjne

„Hvis baby vrider sig på armen og ikke rigtig vil noget, er det måske, fordi hun vil være i fred på legetæppet. Behov for eget rum til at opdage verden opstår allerede fra to-tremånedersalderen,” siger sundhedsplejersken.Hun forklarer, at en god rytme mest af alt kommer af, at barnet føler sig set og hørt, for det skaber tryghed. Faste ritualer som rim, remser eller en sang ved sengelægning hjælper med på vejen.„Et spædbarn sover måske først ved midnat, efter et par måneder omkring klokken 21 eller 22, og så når hun er otte måneder, er det måske allerede klokken 19, trætheden melder sig,” mener Anette Birkenfeldt.Hun tilføjer, at faste soveperioder nok er vigtige, men det afgørende er at se på barnet. Måske bliver øjnene gnedet grundigt allerede klokken 19.15, selv om den normale sengetid først er klokken otte.

Faste rammer skaber tryghed

Ved seksmånedersalderen begynder de mere fast rytmer at præge dit og dit barns liv. Og skal respekteres. Men grundstenen til en hverdag med et trygt pulsslag kan du lægge tidligt.LÆS OGSÅ: Er du trist i din barsel?„Jo mere du giver dig selv ro i starten, jo hurtigere lærer du din baby at kende og får skabt en rytme. Men det bliver aldrig den hverdag igen, du kender fra før, du fik barn,” minder Anette Birkenfeldt om og giver et sidste råd.Vi kan ikke bestemme børns rytme, men vi kan give både børnene og os selv rammer og betingelser, der skaber tryghed, og så bliver det lettere at aflæse deres rytmer. Når vi ved, hvad børn har brug for – og hvornår – bliver rytmen mere fast. På den måde bliver det en positiv og selvforstærkende spiral. For hele familien.”

Ro giver rytme – og rytme giver ro!

Hvis du lige er blevet mor, nyder du det sikkert rigtig meget, men måske drømmer du også om at få lidt ro og rutiner ind i hverdagen.
Her guider vi dig til, hvordan du får baby ind i en fast rytme, så du lettere kan planlægge dit liv.
Der er også gode råd om rutiner til dig, der ikke orker en skemalagt hverdag og håb forude til dem, der føler, at rammerne er gået hen og blevet en spændetrøje.