Babytegn
SPONSORERET indhold

Har du kastet babytegn efter din baby i dag?

Er du sulten? Tørstig? Træt? At lege gætteleg kender du sikkert alt for godt, men med babytegn kan dit barn give udtryk for sine behov og følelser.

Af: Ida Bjørg Meldgaard
26. dec. 2008 | Børn | Vores Børn

“Dah”, siger baby og ser forventningsfuldt på dig. Men “dah” er ikke så nemt at afkode, og til sidst bliver baby gal – mor forstår jo ingenting! Babytegn styrker kommunikationen mellem dig og dit barn og gør, at barnet ikke bliver så frustreret. Og måske bruger du allerede tegn uden at vide det.

Babytegn handler nemlig om at udbygge enkle tegn, som de fleste allerede anvender i dagligdagen. Vinke, nikke eller ryste på hovedet, for på den måde at sige hej, ja og nej.

LÆS OGSÅ: Guide over 10 babytegn

Ofte er små børns behov for at kommunikere langt større, end deres evner tillader, og derfor vil din baby højst sandsynligt være mere end samarbejdsvillig. Det er ikke så svært, og du får kæmpe respons fra baby, siger Line Fagerholt, som underviser i babytegnsprog og er lærer på en skole for døve og hørehæmmede børn.

Helt naturligt

Line Fagerholt har udviklet babytegnsprog med udgangspunkt i rigtigt tegnsprog og brugt det med begge sine døtre. „Da jeg første gang blev mor, prøvede jeg det og fandt ud af, at det ikke skulle være rigtigt tegnsprog, men mere enkle tegn, som jeg satte ord på samtidig,” siger Line Fagerholt, hvis yngste datter, Julia på snart halvandet år, kan bruge 40-45 forskellige tegn.Børn forstår tidligt rigtig meget, de kan bare ikke give udtryk for det, og det får de mulighed for med babytegnsprog. Du får en idé om, hvad baby tænker eller er interesseret i, og baby kan pludselig selv starte en samtale.LÆS OGSÅ: Sprog: Husk at tale med din baby– Det mindsker børns frustrationer. At kunne vise tegnet for drikke, frem for at barnet bliver ked af det, fordi du ikke forstår, at det er tørstigt. Og så kan barnet bruge sin energi på andre ting,” siger Line Fagerholt.Hun anbefaler, at du starter med tegnene ”mad”, ”drikke” og ”mere”, da det er noget, alle vil have. Hvis du starter med at vise tegn, når barnet er omkring otte måneder, plejer barnet så at vise det første tegn, når det er omkring 10 måneder.Og baby kan lære tegn for stort set alt. Dyretegn er dog det helt store hit, fordi de ofte optræder i bøger.– Min datter har tegn for mange forskellige dyr nu, og fra hun var lidt over et år, har hun haft styr på kategorierne. Ofte har børn svært ved, hvad der hører sammen af dyr, men min datter har tegnene at hæfte på dem og kan derfor tidligere lære kategorierne.

Styrker sproget

Ud over Line Fagerholts egne erfaringer viser en amerikansk undersøgelse, at babytegn medfører hurtigere taleindlæring og større ordforråd hos barnet.– Konceptet er at vise nogle enkle tegn og bruge stemmen også, så barnet lærer at tale. Det virker, fordi tegnene sætter fokus på kommunikationen. Man er nødt til at se på hinanden og bruge mere tid på det at blive forstået. Man gentager sig selv og ordene, og barnet hører på den måde ordene mange gange.Den eneste ulempe, er ifølge Line Fagerholt, at du måske kan komme til at hjælpe for hurtigt, fordi du bliver så begejstret for barnets kunnen. Så nogle gange skal du træde lidt tilbage og overveje, om dit barn skal have hjælp til det, de beder om, og du kan også godt sige, at barnet ikke må.– Så bliver de selvfølgelig frustrerede over den ting, men ikke over, at de ikke bliver forstået, og det er en stor forskel, siger Line Fagerholt.

Julia-sprog

Dit barn bruger babytegn, til det begynder at lære at tale, det vil sige til omkring to år. Lige så snart barnet kan sige nogle ord, lægger det tegnene fra sig.

– Hvis barnet sidder på værelset og lægger puslespil, kan det jo bare råbe til mor i stedet for at rejse sig og gå ind i stuen, og så er det meget nemmere i mange situationer at tale, og det vil barnet så vælge. Dit barn vil også gerne udvide kommunikationen, og der er babytegnsprog ikke godt nok, så der opstår et naturligt behov for at fralægge sig det, siger Line Fagerholt.

Der er som regel en overgangsperiode, hvor barnet bruger begge dele, men snart bliver babytegnene glemt fuldstændig.

– Da min store datter blev storesøster, havde hun helt glemt tegnene, men hun har lært dem igen med vores yngste og synes, det er sjovt. Hun kalder det Julia-sprog.

LÆS OGSÅ: Se hvad din babys første ord bliver

LÆS OGSÅ: Den sjove guide til babysprog

LÆS OGSÅ: Babyer hører ord inde i maven