Barndom
SPONSORERET indhold

Sådan er det at være midterbarn

Det mellemste barn i en søskendeflok har altid haft ry for at være det "klemte" barn. Men med din hjælp kan dit mellembarn sagtens drage fordel af midterpositionen.

Af: Charlotte Skousen Foto: Nimastock
17. maj. 2015 | Børn | Vores Børn

Er det mellemste barn tit på tværs? Og har du dårlig samvittighed, fordi du godt ved, at midterbarnet tit er det klemte barn, som ikke får nok opmærksomhed i søskendeflokken? Bare rolig. Sådan behøver det slet ikke at være.

– Man kan ikke generelt sige, at midterbørn bliver klemte. Det afhænger meget af aldersforskellen på de enkelte børn og af kønsfordelingen i søskendeflokken, siger adfærdsforsker Elisabeth Schönbeck med speciale i søskendeplacering.

Forskel på 3-4 år ideelt

Det ideelle er, at der er 3-4 år imellem søskende, fordi der så er mindst risiko for, at børnene føler sig klemt af hinanden, forklarer adfærdsforskeren.Det skyldes, at et barn rent psykologisk behøver 3-4 år for at blive færdig med sin individualisering og blive klar til at blive separeret fra sine forældre, primært sin mor.LÆS OGSÅ: Søskende: Hvilken aldersforskel er bedst?– Generelt kan man sige, at jo tættere man får sine børn på hinanden, jo større sandsynlighed er der for, at et barn bliver lidt klemt, forklarer adfærdsforskeren.Hun fortæller videre, at hvis de første to børn er tæt på hinanden aldersmæssigt, og det sidste barn først kommer 3-4 år efter, så vil det være det ældste barn, som bliver det klemte barn, fordi barnet ikke har fået lov til at udvikle sig i så mange år, før det har fået storesøskende-rollen.

Ene hane i pigekurven

Hvordan, kønnene er fordelt i søskendeflokken, spiller også en stor rolle.– En mellem-dreng med en søster på hver side bliver ikke klemt. At være alene-dreng i sådan en flok gør ham bare unik, fortæller adfærdsforskeren.LÆS OGSÅ: 9 gode grunde til at give dit barn søskendeDet samme gør sig gældende, hvis familien har en midterpige mellem to brødre. Datteren bliver typisk feteret som den ene-prinsesse, hun er. Men hvis de to store i en søskendeflok er af samme køn og bliver efterfulgt afet barn med det modsatte køn, er der stor sandsynlighed for, at den mellemste bliver klemt.

Mellemdreng og slagsbror

Selv med de omtalte 3-4 år imellem børnene, vil der også være stor sandsynlighed for, at den mellemste føler sig klemt, hvis søskendeflokken består af kun piger eller kun drenge.Den ældste vil typisk have rollen som den kloge og fornuftige, og den yngste vil ofte være den søde og sjove. Og hvilken rolle er så oplagt for den mellemste?I en ren drengeflok vil mellemdrengen forsøge at hævde sig både verbalt og med fysiske kræfter mod storebror og lillebror, og studier viser, at de maskuline holdninger og aggressive karaktertræk hos midterbarnet bliver mere udpræget end hos de andre brødre.LÆS OGSÅ: Myte afblæst: Søskende afgør ikke næste barns kønMen fordi han får lært at tilpasse sig, kan han ende med at lære at gemme sine følelser væk og dermed brænde inde med dem, og det kan give ham problemer senere hen. I værste fald kan han blive typen, som reagerer med psykosomatiske symptomer, så de indestængte følelser viser sig som muskelspændinger, hovedpine og angst for eksempel.

Den overflødige søster

Mellemsøsteren i en flok på tre piger bliver nemt overset af forældrene, som glemmer at tildele hende opgaver og ansvar, hvilket betyder, at mellempigen kommer til at mangle selvtillid og føle sig betydningsløs.Denne søgen efter sin rolle kan præge midterpigen hele livet, og studier viser faktisk, at mellempigen langt hyppigere har brug for psykiatrisk hjælp end kvinder, som er storesøstre eller lillesøstre.LÆS OGSÅ: Søskende: Sådan tackler du dine børns forskellighederMellemsøsteren er også tit den søster, som har sværest ved at skabe kontakt til sin far, og når der ingen brødre er i familien, kan det gøre mellemsøsteren handicappet i forhold til mænd senere i livet.

Stor og lille

Det handler generelt om at forebygge, når du skal sørge for, at alle børn føler sig enestående i familien. Det kan du gøre ved at undlade at tillægge dine børn nogle forudsigelige roller, som de har svært ved at bryde ud af.

Og det gælder ikke kun for midterbarnet. At du finder frem til dine børns evner og interesser og styrker dem, er sundt for alle børn, uanset nummer i søskendeflokken. Det er på den måde, du kan styrke dine børns selvfølelse.