Familieliv
SPONSORERET indhold

NEJ til børn på nettet: “Vores børn har ret til privatliv”

“Vores børn har ret til privatliv”

Af: Ulla Hinge Thomsen, Vores Børn PLUS, nr. 13 2013.
23. maj. 2014 | Børn | Vores Børn

Om familien
Mor: Ditte Reedtz, 37 år, foredragsholder og coach.
Far: Tor Reedtz, 38 år, direktør.
Børn: Ingrid, 3 år, Dagmar, 5 år, Mathilde, 7 år og William, 13 år.

Børn skal selv bestemme

Børn skal selv have lov til at vælge, hvem de vil være, og hvordan de vil se ud – også senere i livet. Det skal vi forældre ikke sætte rammerne for ved at lægge billeder ud af dem, mens de er små. Måske synes vores datter Mathilde på syv år, at det er sjovt, at der er billeder af hende fra en børnefødselsdag nu, men vil hun også synes det som teenager?

Vi har begge facebook-profiler, men det er netop vores profiler, ikke børnenes. Når de får deres egne profiler, må de lægge billeder ud af sig selv – men ikke af deres søskende.

Nej til overfladiskhed

Vi er den første generation af forældre, hvis børn vokser op med sociale medier, og vi kan på et øjeblik dele billeder af dem med et kæmpe antal mennesker. På den måde bliver mere og mere af det private offentligt, men vi mener stadig, at nogle ting bør forblive private. Samtidig er det at lægge et billede ud på sociale medier lidt overfladisk. Mange forældre lægger kun lækre billeder ud af sig selv og deres børn. Det skildrer en falsk form for lykke, synes vi.

LÆS OGSÅ: JA til børn på nettet: “Hvad skulle vi være bange for?”

Læs hvad eksperterne mener hér!

Billederne kan ende hvor som helst

Når først et billede er på nettet, er det der for altid. Hvis andre liker eller tagger det, er det pludselig spredt. Du har ingen kontrol med det. De oplysninger, du deler på Facebook, får du aldrig tilbage, og du ved ikke, hvem de bliver delt med. Vi har ingen chance for at overskue konsekvenserne, så vi synes, det er en tanke værd, hvad der er fornuftigt.

Ligesom du ikke skriver på Facebook, at du er i sommerhus – fordi der så kan ske indbrud – skal du heller ikke invitere nogen ind i dit barns privatliv.

Der skal være en god grund

Vi er en helt almindelig familie med tablets, tv og alle spilkonsoller. Vi elsker at tage billeder af børnene og at dele billederne med andre, blot ikke på Facebook. Er der en god historie eller en anden vigtig grund, må der gerne blive taget billeder af børnene, for eksempel i skolen eller til dette blad. Men de billeder, der bliver delt og delt, er vi imod.

Der er så kort vej fra tanke til handling på Facebook, men på en mail skal du lige tænke over det en ekstra gang – er det virkelig nogen, du gerne vil dele det billede med?

LÆS OGSÅ: Debat: Må vi holde ferie uden børn?

Svært at gå mod strømmen

Alle bedsteforældre vil jo gerne følge med i deres børnebørns liv, og vi sender mange billeder til dem på sms og mail. På nettet er der ofte bekendte, som spørger ‘lægger I ikke lige et billede ud af ungerne?’. Vi har også oplevet, at nogle familiemedlemmer efter et arrangement lagde billeder på nettet af børnene. Vi bad om at få dem fjernet.Så presset vokser, og vi ved godt, at vi ikke kan arbejde imod den teknologiske udvikling. Det ønsker vi heller ikke. Men derfor vil vi alligevel forholde os fornuftigt til den.

Tilbage til: Debat: Må vi vise billeder af vores børn på nettet?