Børnesikring af kommode
Foto: Getty Images | Tidligere er børn kommet slemt til skade, fordi en kommode er væltet ned over dem.
Vores Børn

Børnesikring af kommode

Sådan sikrer du, at din kommode ikke vælter ned over dit barn

Har du styr på, hvordan du undgår væltede kommoder? Få eksperternes råd.

Af Freja Sofie Madsen 18.jan.2017 Børn

En lille krop, der holder sig oprejst ved at tage fat om kommodeskuffen. Eller et legesygt barn, der bruger kommoden som klatrestativ. Det er scenarier, som let kan udspille sig, når man har børn i hjemmet. Netop derfor er det vigtigt at fastmontere og sikre sine kommoder, så de ikke vælter ned og laver større ravage.

LÆS OGSÅ: Førstehjælp til de mindste

Både Ikea og Sikkerhedsstyrelsen anbefaler, at forældre sikrer, at deres kommoder er sat fast til væggen, så de ikke kan vælte.

Faktaboks

Undgå væltede kommoder

  • Brug et sikkerhedsbeslag 

  • Vær forud i dit barns udvikling

  • Læg de tungeste ting i bunden

  • Brug kommoden til det, den er beregnet til

– Hvis du har et møbel, der er over 60 centimeter højt, så er det vigtigt at spænde det fast til væggen med et sikkerhedsbeslag, forklarer Mette Maria Starcke, kommunikationsmedarbejder for Ikea Danmark.

Hos Sikkerhedsstyrelsen opfordrer de også forældre til at tjekke, om møblerne i hjemmet står sikkert.

– Har man store og høje kommoder og reoler, der kan vælte, er det vigtigt, at man fastgør dem til væggen, siger Lone Hansen, der er kommunikationskonsulent hos Sikkerhedsstyrelsen.

LÆS OGSÅ: Faresignaler: Det skal du holde øje med hos din baby

Hvad kan dit barn?

Så snart børn begynder at kunne kravle og udforske, kan der ske ulykker, hvor møbler eksempelvis vælter. Derfor er det vigtigt at være et skridt forud i dit barns udvikling.

– Firkantet sagt, kan man spørge sig selv: hvad kan mit barn i morgen, som det ikke kan i dag?, siger Mette Maria Starcke.

Mette Maria Starcke anbefaler desuden, at man sørger for at lægge de tunge ting i bunden af sine kommoder og ikke ovenpå eller i de øverste skuffer. På den måde bliver det sværere for kommoden at vælte.

Faktaboks

Ulykker med kommoder

Fra 2014 til 2016 har tre børn mistet livet, efter at kommoder fra serien Malm er væltet ned over dem. Alle tre børn var i to-års-alderen og dødsfaldene fandt sted i USA. Sidenhen har Ikea, der står bag Malm-serien, gennemført en informationskampagne for at øge sikkerheden i hjemmet. På Ikeas hjemmeside kan du blandt andet bestille gratis sikkerhedsbeslag til dine kommoder.

Følg anvisningen

Udover de nævnte råd, er det vigtigt, at man er opmærksom på, hvordan man må og ikke må anvende møblet.

– Generelt handler det om at bruge møbler til det, de er beregnet til. Det gælder om at være opmærksom på at alle høje møbler, kan udgøre en risiko for børn, hvis de klatrer op ad dem, og møblerne ikke er fastgjort til væggen. Har man et barn, der godt kan lide at bruge kommoden eller andre møbler til at klatre på, så er det, at de kan tippe, og det kan det blive farligt, forklarer Mette Maria Starcke.

Også Sikkerhedsstyrelsen anbefaler, at man sørger for at undersøge, om fabrikanten har nogle anvisninger til, hvordan man må anvende møblet.

– Fabrikanten skal sørge for at møblet er sikkert, og det er vigtigt at holde øje med, om brugsvejledningen giver anvisninger til, hvordan man sikrer, at møblet ikke vælter. Det gælder både kommoder, reoler og komfurer, siger Lone Hansen.

LÆS OGSÅ: Det skal du vide om dit barns næse

LÆS OGSÅ: 5 genveje til en hverdag uden kemi

LÆS OGSÅ: Guide: Gør tandbørstning til en succes


Henter...