Hjælp din lille sengevæder
SPONSORERET indhold

Hjælp din lille sengevæder

Hvad skal du gøre, hvis dit barn tisser i søvne? Væbne dig med tålmodighed og håbe på, at det går væk med tiden? Eller hjælpe dit barn med at holde op?

Af: Rikke Folm Berg
26. maj. 2011 | Børn | Vores Børn

“Moar, moar”, lyder en spæd barnestemme ud i mørket. Du sætter dig op i sengen, sunder dig et øjeblik og ser på vækkeuret: Klokken er 04.25. Så lister du ind til dit barn.

“Jeg har tisset i sengen”, lyder det beklemt. “Nå, så må vi skifte sengetøjet”, sukker du. For nu står du der igen. Midt om natten og skifter gennemvædet nattøj, lagen og dynebetræk. Måske klemmer du også et par bebrejdelser ud mellem sidebenene. Men prøv at lade være.

LÆS OGSÅ: Drop skældud – for dit barns skyld

– Dit barn kan hverken gøre for det eller gøre noget ved det, siger klinisk sygeplejespecialist og leder af Børneinkontinensklinikken på Næstved Sygehus Ulla Kabbelgaard.

Hverken formaninger som, ‘du skal prøve at kalde på mor, inden du tisser’, eller bebrejdelser som ‘har du nu tisset igen!’, nytter noget. Det eneste, du får ud af det, er et barn, der bliver endnu mere ked af det og ubehageligt til mode.

– Selv om dit barn gerne vil holde sig tør, kan han ikke, hverken ved at være ekstra opmærksom på det eller særligt beslutsom omkring det, siger Ulla Kabbelgaard.

Fysisk, ikke psykisk problem

Ifølge Ulla Kabbelgaard er der tre grunde til, at børn kan have svært ved at holde på vandet om natten.Den ene kan være, at barnet ganske enkelt ikke opdager, at kroppen sender et signal om, at den skal tisse. Hvis det er tilfældet, vågner dit barn først, når sengen er våd. Han mærker simpelthen ikke, at han skal tisse.LÆS OGSÅ: Vi tester bleerDen anden kan være, at barnet producerer for lidt ‘ikke-tisse-hormon’, mens det sover. Det giver et voldsomt pres på blæren, og så kan dit barn nå at tisse både tre og fire gange i løbet af en nat. Måske vågner han af det, men mange børn sover fra det, uanset om de har natble på eller sover i en drivende våd seng.Den tredje kan være, at barnet har en for lille blære i forhold til sin alder. Hvis dit barn har en for lille blære, vil han typisk komme til at tisse i sengen flere gange på en nat. Og det selv om du tager ham op om natten for at hjælpe ham på toilettet, for blæren bliver ganske enkelt hurtigt fuld igen.– Det er ligesom, at nogle børn taber mælketænderne hurtigt, andre langsomt. Blæren kan også udvikle sig hurtigt eller langsomt, forklarer Ulla Kabbelgaard.LÆS OGSÅ: Stor pige nægter at smide bleen om nattenDerfor kan et barn på 7 år sagtens have en blære som et barn på 5 år. Det skyldes ofte et miks af de tre grunde, at et barn tisser i sengen om natten.Kun meget, meget sjældent skyldes det, at dit barn er uroligt over noget. Det er simpelthen en myte, at nattevæderi skyldes, at barnet har det dårligt psykisk, fastslår Ulla Kabbelgaard. 

Forskel på 3-årige og 8-årige

Begynder dit barn pludselig at tisse i sengen om natten, er det langt fra sikkert, at du nu skal til at skifte sengetøj hver nat. Nogle nattevædere tisser i sengen flere gange på en nat, nogle hver nat, mens andre kun gør det sjældent. Der er også forskel på, hvornår det begynder. Nogle børn er nattevædere, fra de er helt små. Andre begynder flere år efter, bleen er smidt.Det afgørende for, om du skal gøre andet og mere end at bruge en natble til dit barn eller skifte sengetøjet, når uheldet er ude, er, hvordan dit barn har det med tisseriet.– Hvis dit barn er ked af det, flov over det, ændrer adfærd eller bliver hæmmet af det, skal du gøre noget, siger Ulla Kabbelgaard.LÆS OGSÅ: Lykke: Barndommen er allervigtigst for et godt livIfølge hende tænker 3-4-årige børn sjældent særlig meget over det. Mens 5-6-årige børn begynder at bemærke, hvis de ikke har smidt bleen ligesom deres jævnaldrende.7-8-årige mister måske lysten til at overnatte hos kammeraten eller tage med på lejrskole.– Det betyder selvfølgelig også noget, hvad du selv har temperament til i forhold til at starte en behandling, påpeger Ulla Kabbelgaard.Ofte er det arveligt, så hvis du ved, at I i din familie først bliver tørre i tiårsalderen, er du måske tålmodig med det.

Det kan du selv gøre for dit barn

Ifølge Ulla Kabbelgaard vokser langt de fleste børn fra nattetisseriet med tiden, men der er en del ting, du selv kan forsøge dig med at ændre derhjemme, hvis du vil hjælpe processen på vej.– Først gælder det om, at du forstår, hvad dit barn er oppe imod: Dit barn har ingen indflydelse på sit natlige tisseri!, siger Ulla KabbelgaardSå et godt første skridt er at tillægge dig en ‘nå, pyt-holdning’ til de natlige oplevelser. Sig for eksempel ‘kom, så skifter vi da bare det nattøj’. Og lad det så blive ved det, råder Ulla Kabbelgaard.LÆS OGSÅ: Lyt til dit barns behov – og undgå konflikterDernæst gælder det om, at du bliver opmærksom på, hvornår på dagen dit barn drikker mest. Hvis det er eftermiddag og aften, så prøv at ændre det til morgen, formiddag og først på eftermiddagen.“Selv om det kan være svært, hvis I er en travl familie, så prøv også, om I kan spise aftensmad halvanden til to timer før sengetid,” siger Ulla Kabbelgaard.Det tager nemlig omkring to timer, før kroppen har omdannet aftensmad og væske til urin. Hjælp også dit barn til at få tisset af inden sengetid.

Lægen kan hjælpe

Hvis det ikke hjælper, og du fornemmer, at dit barn har det skidt med tisseriet, så tag en rolig snak, hvor du spørger dit barn, om I skal gøre noget ved det.

I kan for eksempel gå til egen læge eller få en tid på en inkontinensklinik – det kræver ingen henvisning. Der er flere muligheder for at behandle tisseriet medicinsk.

– Men nogle børn føler større ubehag ved at skulle til lægen og på hospitalet, end de gør ved at tisse om natten, og så er det bedst at respektere det, indtil de bliver parate til at få hjælp, siger Ulla Kabbelgaard.

LÆS OGSÅ: Bye bye ble

LÆS OGSÅ: Opdrag dit barn efter alder

LÆS OGSÅ: Opdragelse: Slip dit barn fri