Motorik
SPONSORERET indhold

Tumleri med baby - 24 sjove tumlelege

Flyveture, svingture og modige nedstigninger fra en høj stol. Fysiske udfordringer og tumleri styrker dit barns udvikling af motorik og mod. Så vær ikke bange.

Af: Katrine Krebs, Vores Børn, juni 2008
17. dec. 2008 | Børn | Vores Børn

Din lille baby har med stor beslutsomhed klaret at komme op på den vakkelvorne spisebordsstol. Nu vil han ned igen. Det kan være en prøvelse for forældrenerverne at se dit barn bestige sofaborde, stole og kasser, før den lille pusling overhovedet kan gå. Men ifølge to eksperter i motorik er det sundt med modige børn, og de opfordrer til fysiske udfordringer, lige fra vi får vores nyfødte i armene.

„Hvis dit barn er vild med at kravle op på ting, så sæt dig hen til barnet og hjælp med at planlægge ”nedturen” fra stolen – ”sæt den ene fod dér, og den anden hér”. Hjælp dit barn til læring i stedet for at begrænse det og fjerne det fra alt, hvad der er farligt,” siger ergoterapeut Mette Zeuthen.

LÆS OGSÅ: Motorik: Vend bunden i vejret på baby

Hun underviser både børn og voksne i motoriske færdigheder sammen med sin kollega, fysioterapeut Jeanette Markvardt, der supplerer:
„Børn er heldigvis robuste, og de kan holde til mere, end vi tror.”

Prøv dig frem

Dit barns sanser skal stimuleres. Og sanserne begynder allerede at udvikle sig i fosterstadiet. Hvis du har være inaktiv i løbet af graviditeten, kan barnet være mere sensibelt end normalt, når det kommer ud.
„Det samme kan i øvrigt gælde for for tidligt fødte børn. Her er det ekstra vigtigt at stimulere sanserne,” forklarer Mette Zeuthen.

Men børns grænser er forskellige, og du skal selvfølgelig vurdere, hvor meget dit barn kan klare. Stol på barnets tilbagemeldinger, når du udfordrer det.

“Som forældre skal du motivere dit barn og vise, at det er sjovt at bevæge sig. Du skal ikke give op. Lav bevægelserne mindre voldsomme, eller vent til senere, og prøv så igen,” siger Jeanette Markvardt.

LÆS OGSÅ: Motorik: Tjek de 3 sanser hos dit barn

Det er med alt fra berøring til store svingture, at vi forældre skal udfordre vores børns sanser, mener de to terapeuter.

“Du behøver ikke blive bekymret, når far kaster barnet op i luften. Du kan mærke på barnet, hvis det bliver for meget,” forsikrer Mette Zeuthen.

Desuden gør hun opmærksom på, at det også handler om at vælge det rette tidspunkt. Trætte børn er ikke til store udfordringer.

Stærke nerver

Fysiske udfordringer giver dit barn det bedste fundament for den senere motoriske udvikling. Derfor er det så vigtigt at begynde, fra dit barn er helt spædt. “Sanserne påvirker dit barns udvikling på flere områder. Hvis barnet senere ikke kan det samme som sine jævnaldrende, der løber, danser og spiller fodbold, kan det gå ud over selvtilliden,” siger Jeanette Markvardt og fortsætter:“Hvis dit barn ikke har en fuldt udviklet kropsbevidsthed, kan det også have svært ved at vurdere, hvor dets egen krop går til, og hvor tæt det er på andre mennesker. Det kan påvirke samværet med andre børn.”Jeanette Markvardt mener, at vi som forældre kan komme til at hæmme vores børn i deres motoriske udvikling, hvis vi er for forsigtige. Og både fysio og ergoterapeuter tror på, at børn har godt af at få lidt knubs, hvis de kommer af udfordringer fra omsorgsfulde forældre. Det kræver ikke bare stærke nerver, men også stor tålmodighed fra far og mor.LÆS OGSÅ:
Styrk babys sanser med tumlelege„Hvis din søn for eksempel hopper ned fra den samme sten 17 gange på skovturen, er det, fordi han er i gang med at automatisere en bevægelse. Det er kroppens erfaringer, som vi populært kalder at få det ind på rygraden,” siger Mette Zeuthen. Den information kan måske gøre det lettere fremover at finde smilet frem på hjemturen fra vuggestuen, når din lille purk skal afprøve alle udfordringer på vejen. LÆS OGSÅ: Far leger vildt – heldigvis!

LÆS OGSÅ: Har du tumlet med din baby i dag?

LÆS OGSÅ: Lær at rumme babys gråd

Læs videre på næste side og se de 24 lege

24 sjove tumlelege

Du kan give babys motoriske udvikling de bedste betingelser ved at stimulere balancesansen og babys led og muskler.

0-3 måneder

1. Du stimulerer babys balancesans ved bevægelse.
Hold dit spædbarn i armene og lav store vug. Hvis du drejer rundt, bliver buegangene i det indre øre stimuleret i forskellige retninger. Så længe du støtter hoved og nakke, skal du ikke være bange for at bevæge selv dit helt spæde barn.

2. Lad baby ligge på maven helt fra begyndelsen for at styrke ryg og nakke.
Et halvt minut flere gange dagligt er nok. Hvis baby ikke synes, det er sjovt, så lad hende ligge på maven oven på dig.

3. Muskler og led bliver stimuleret, når baby ligger for sig selv på ryggen og får bevæget arme og ben.
I starten er spædbørn meget krummet sammen efter en trang tid i mors mave. Hjælp med at stimulere muskler og led ved at lave cyklebevægelser, mens baby ligger på ryggen.

Fra 3 måneder

4. Med krydsbevægelser styrker du hjernebjælken, der forbinder højre og venstre hjernehalvdel. Før babys højre fod til venstre hånd – og omvendt.

5. Bred et lagen ud, og læg baby midt på det. Hvis I holder i hver sin ende, kan I både svinge den lille fra side til side og op og ned. En rigtig sjov måde at stimulere balancesansen på. Hvis du er alene, tager du fat i hver ende af lagnet og krydser dine arme foran dig, så baby svinger i lagnet.

6. Støt din baby i at trille. Vælg et fast og behageligt underlag, som f.eks. et stort skumpuslespil.

7. Lav en indendørs bobslæde med et gammelt tæppe, du vender nedad, så det glider godt. Hiv et sjippetorv igennem tæppet og træk din baby rundt i stuen. Lad den lille ligge både på maven og ryggen. Hvis du er fiks på fingrene, kan du også lave et rullebræt af et stykke træ og fire hjul.

8. Anskaf dig en stor træningsbold (for eksempel 55 centimeter i diameter). Læg din baby op på den og tril fra side til side og frem og tilbage. Hvis baby ikke kan lide at ligge på maven, så sæt dig foran hende og hold øjenkontakt. Vis med smil og grin, at det her er en sjov leg.

Læs videre på næste side og se flere lege

Fra 6 måneder

9. Lav gammeldags rideranke med baby på låret. Lad legen ende med, at du svinger baby bagover med hovedet nedad, mens du støtter hoved og nakke og holder godt fast.

10. Lad din baby sidde på numsen på træningsbolden og før hende op og ned, så hun hopper, som om det var en trampolin.

11. Giv baby masser af flyveture. Sid eller stå, mens du gør det, og lad den lille komme op over dit hoved.

12. Leg pandekage: Stå op, og hold ved babys overarme, mens hun sidder med numsen på din mave. Sving hende rundt, så hun laver en kolbøtte i luften. Når baby bliver større, kan hun selv gå op ad dig.

Fra 9 måneder

13. Nu har dit barn en god og stabil siddestilling og kan begynde at gynge. Det er en god idé med en babygynge i stuen eller i haven. Gyng både frem og tilbage og drej også rundt på gyngen ved at snurre stropperne.

14. Nu er rutsjebaner også sagen. Dit barn kan selv glide ned ad de små plastikrutsjebaner eller gøre det oven på dig, hvis I vælger de mere udfordrende på legepladsen.

15. Lad dit barn svinge som et pendul med hovedet nedad. Hold barnet fast i lårene eller i skinnebenet, hvis lårene er for vamsede. Hold aldrig i led ved ankler og knæ.

16. Hængekøjer er et hit. Eventuelt også tidligere, hvis den blot er polstret med et tæppe. Hop eventuelt selv med op og få en tur.

Læs videre på næste side og se flere lege

Fra et år

17. Gå trillebør-gang med dit barn, som du holder i benene.

18. Find skovens bedste skrænt og løb, gå eller rul ned ad den.

19. Slå kolbøtter på en madras. Pas på nakken – kig ind mod navlen.

20. Dans med dit barn – hånd i hånd på gulvet, eller sving hende rundt på din arm.

21. Væn dit barn til at ligge på maven, når hun tegner, lægger puslespil eller leger med biler.

22. Læg barnet på maven på træningsbolden. Hun er nu god til at balancere på den. Gør det ekstra udfordrende ved at stille en spand foran hende, som hun skal ramme med små bolde eller ærteposer.

23. Investér i en tummelumsk, der er formet som undersiden af en stor snurretop. Her får dit barn gang i balancesansen, når du snurrer hende rundt.

24. Brug legepladserne. Lad dit barn tage rutsjebanen på maven og undersøge legestativerne.