Barn syg
SPONSORERET indhold

Vi sender syge børn i vuggestue og børnehave

Har du afleveret dit barn i institution, selvom hun ikke var helt på toppen? Så er du ikke den eneste. Men hvad betyder det for dit barn, og hvorfor er det – af og til – okay at sende dit barn af sted, selvom hun pylrer lidt?

Af: Maria Præst Foto: Nima Stock
05. dec. 2016 | Børn | Vores Børn

Husk at vaske hænder sammen med dit barn, når I kommer og går fra vuggestuen, står der på døren ind til institutionen Børnekompasset, hvor min datter går. Institutionerne gør, hvad de kan, for at forebygge smitterisiko, men det er ikke nemt, når næsten hver fjerde af os har prøvet at aflevere et skrantende barn.

Ifølge en spørgeskemaundersøgelse, som Vores Børn har foretaget, svarer 24 procent af 1.187 forældre nemlig, at de har sendt et sygt eller halvsløjt barn i institution alligevel.

Børnepsykolog Ulla Dyrløv kan sagtens forstå forældrenes dilemma, når de står der i entreen om morgenen med et mat barn i armene og en kalender fuld af møder på arbejdet. For det er ikke sjovt at ringe til chefen og melde barn syg. Igen. Men for de små er der ­ingen tvivl – de har bedst af at blive hjemme.

LÆS OGSÅ: Vi tester: Sund morgenmad eller sukkerbombe?

– Hvis et lille barn går og skranter, har hun sværere betingelser for at udvikle sig. Hun får sværere ved at klare sig socialt i vuggestuen eller børnehaven. Hun bryder lettere sammen, slår måske de andre børn, vil ikke sove og vil ikke spise, siger Ulla Dyrløv og forklarer, at det især for de mindste vuggestuebørn er en stor belastning at komme halvsløj af sted, fordi de ikke verbalt kan give udtryk for, at de har det dårligt.

Men hvad så med alle de gange, du har aflyst møder for at blive hjemme med dit barn, og så har den lille rendt rundt og hygget sig og leget? Er det bare spild? Overhovedet ikke, mener Ulla Dyrløv:

– Det sker netop, fordi der ikke er 15 ­andre børn, barnet skal forholde sig til. Derhjemme er der den ro, som barnet har brug for, for at komme ovenpå igen. Børn kan også bare være overbelastede og have brug for en fridag. Jeg kalder det, at børnene tager deres egen sygedag, hvor de siger ‘jeg kan simpelthen ikke i dag’. Så som forældre skal du forsøge at tænke, at det er godt givet ud – og forsøge at nyde en hyggedag med dit barn i stedet.

LÆS OGSÅ: Blog: Nu kommer krybene

Jobbet presser os

Det lyder jo dejligt, men alligevel vælger en del af os, ifølge undersøgelsen, at tage på job frem for at blive hjemme. Og det overrasker ikke professor Thomas P. Boje, der forsker i familie- og arbejdsliv på Roskilde Universitet.

– Jeg tror faktisk, det er lavt sat, at hver fjerde forælder har prøvet at aflevere et sygt barn. Vi har en dansk lovgivning, der giver ret til første sygedag, men børn er jo ikke syge én dag og raske igen den næste, så mange forældre er presset af jobbet og må tage feriedage, arbejde hjemme eller finde andre løsninger. Det er både stressende og ikke nogen ideel arbejdssituation, forklarer Thomas P. Boje.

Ifølge forskeren burde de danske politikere kigge over Øresund og lade sig inspirere af svenskernes måde at gøre tingene på. I Sverige har forældre nemlig ret til at holde fri med deres syge børn i op til 60 dage om året i alt – 30 dage til mor og 30 dage til far – indtil barnet fylder 12 år. Og når forældrene benytter sig af omsorgsdagene, får de fri til 80 procent af deres løn, mens der i nogle tilfælde er lavet særlige aftaler, så forældrene kan tage sig af barnet med fuld løn. Ordningen er finansieret gennem den offentlige Forsäkringskassan, som både lønmodtagere og arbejdsgivere betaler til.

LÆS OGSÅ: Det skal du vide om dit barns næse

– Det er vigtigt, at vi får nogle bedre forhold herhjemme, og det er helt tydeligt, at vi ville stille børnefamilierne bedre, hvis vi lavede samme regler som i Sverige. Jeg forstår faktisk ikke, at politikerne ikke for længe siden har skabt en lovgivning, der gør, at man kan være fraværende under børns sygdom, fordi det ville betyde mindre stressede familier, mener Thomas P. Boje.
Indtil da må vi arbejde med det, vi har her: Ret til barns første sygedag.

Sådan tackler I sygdom

Jeg kender det selv. Jeg har flere gange haft en pædagog i røret, fordi min datter er blevet syg i løbet af dagen. Eller var hun allerede syg, inden jeg afleverede? Det kan være svært at vurdere, for spiste hun mon så lidt til aften, fordi hun bare var træt? De fleste forældre har prøvet at stå med en fod i hver lejr, for selvom dit barn pylrer, er hun ikke nødvendigvis syg.

– Jo mindre barnet er, desto sværere har hun ved de her skift, hvor de skal hjemmefra om morgen eller hentes om eftermiddagen, så det kan også være, at de bare reagerer på at skulle ud ad døren, forklarer Ulla Dyrløv og understreger, at hvis du har tjekket temperatur, og der hverken er feber, opkast eller diarré, er det bedste, du kan gøre, at give pædagogerne besked, når du afleverer:

– Sig til pædagogerne, at hun virker lidt klattet, men at der ingenting er. Bed dem ringe efter dig, hvis der er noget. Nogle gange liver de op i løbet af dagen – akkurat som du selv gør, siger hun.

LÆS OGSÅ: Madlavning med de mindste

Er dit barn derimod syg, er det vigtigste, at du forholder dig roligt og sørger for, at I som forældre har klare aftaler om, hvem der bliver hjemme, så I ikke skal tage diskussionen om morgenen. Og så må du endelig ikke spørge dit barn, om hun er syg eller rask:

– Et lille barn har ikke en chance for at vide, om hun er frisk nok til at klare en dag i institution. Det er forældrenes vurdering. Nogle gange vurderer du forkert, og sådan er det. Lad være med at slå dig selv i hovedet, hvis det sker. Har du afleveret et sygt barn, henter du hende bare igen.

Selvom det er svært at undgå sygdom helt, er der alligevel noget, I kan gøre for at forebygge skrantende børn. Ulla Dyrløv opfordrer til masser af nattøjsdage i weekenderne, hvor I ikke skal noget som helst. Du stimulerer nemlig også dit barn ved at give den lille fred og ro, og selvom det er hyggeligt med familiebesøg, caféture, svømmehal og zoologisk have, er det mindst lige så givende at være derhjemme og slappe af ­sammen.

– Travlhed er en vigtig faktor i forhold til sygdom. Mit bedste råd er, at I indimellem sætter tempoet ned, så der er god tid til afslapning, fis og ballade i børnehøjde. Lad de små hoppe i en vandpyt i 40 minutter, fordi det er sjovt. Giv dem lov til at smaske hånden ned i havregrøden og bare tusse lidt rundt derhjemme og lege, læse en bog og snakke sammen. Det er faktisk, når det går langsomt, at børn udvikler sig mest, siger Ulla ­Dyrløv. 

LÆS OGSÅ: Må børn være på kur?

LÆS OGSÅ: 8 tips til et sundt indeklima på børneværelset

LÆS OGSÅ: Giv dit barn et sundt forhold til mad og krop