Ingredienser
Arbejdstid: ca. 1 time og 15 min.
Hviletid: ca. 2½ time
Koge/bagetid: ca. 40 min.
Valnøddebund:
25 g valnøddekerner
125 g smør
175 g hvedemel
50 g sukker
1 æg
evt. lidt vand
Karamel-chokoladefyld:
200 g sukker
60 g (0,6 dl) vand
1 tsk. citronsaft
1 drys fint salt
2 dl piskefløde
50 g smør
1 stang vanilje
150 g mørk chokolade
3 hele æg
Pynt:
12 halve valnøddekerner
- Bund: Blend valnødderne til fint mel. Skær koldt smør i mindre stykker, smuldr det med mel, og tilsæt valnøddemel og sukker. Saml dejen med sammenpisket æg og evt. vand. Tryk dejen sammen uden at ælte den, og stil den i køleskab i ca. 1 time.
- Rul dejen tyndt ud, og beklæd en tærteform (24 cm i diameter, gerne en metalform med løs bund) hermed. Tryk siderne godt til kanterne med en lille kugle dej. Prik bunden med en gaffel, og sæt tærteformen i køleskabet i ½ time.
- Beklæd formen med bagepapir. Hæld ca. 3 dl tørrede bønner i, så tærtebunden ikke hæver under bagningen.
- Bag bunden ved 175 grader i 25 min. Fjern indlægget, og bag i yderligere ca. 10 min., så bunden får farve. Afkøl på en bagerist.
- Fyld: Varm sukker og vand i en gryde (undgå at røre rundt), til det bliver mørk karamel. Rør citronsaft, salt og fløde i karamelmassen med en trægrydeske. Sluk for blusset.
- Tilsæt små stykker smør, og lad det smelte. Når massen er kølet godt af, tilsættes kornene af vaniljen og stykker af chokolade. Lad chokoladen smelte.
- Når massen er fingerlun, tilsættes sammenpiskede æg.
- Hæld fyldet i tærtebunden, og bag tærten i ca. 30 min. ved 175 grader, til fyldet er stivnet. Når fyldet næsten er stivnet, pyntes tærten med valnøddekerner. Afkøl på en bagerist i ca. 1 time. Nyd kagen afkølet og friskbagt.