Den store bagedag
SPONSORERET indhold

Den store bagedag

Det bliver næsten ikke bedre, end når duften af julebagen spreder sig i stuerne, mens kagedåserne bliver fyldt op. Vi giver dig her 6 gode opskrifter på julebag, der egner sig både til brunch, eftermiddagsteen og de dejlige fridage i juleferien.

Foto: Henrik Freek Christensen
12. jun. 2009 | Opskrift | BoligLiv



CHOKOLADESNEGLE MED NOCCIOLATA 

Uhm ... snegle fyldt med chokoladenøddecreme er både lækre og smovsede. Bag sneglene i en springform, så er du sikker på, at fyldet ikke smelter ud.
 
Tid: 30 min. + hæve- og bagetid
(2 springforme med snegle, ca. 20 stk. i alt)
 
2 dl mælk
50 g gær
1 æg
50 g sukker
ca. 500 g hvedemel
25 g blødt smør
1 glas Nocciolata (italiensk chokoladenøddecreme)
1 æg til pensling
25 g hasselnøddeflager til pynt

1.
Lun mælken til fingervarmt, og hæld den i en skål. Opløs gæren heri. Tilsæt æg og sukker.
2.
Ælt hvedemel i væsken lidt ad gangen, og ælt, til dejen er glat og smidig. Lad dejen hæve tildækket et lunt sted i ca. 30 min.
3.
Del dejen i to, og rul hvert stykke ud til ca. 30 x 30 cm på et mel- drysset bord. Smør Nocciolata ud over dejstykkerne i et pænt jævnt lag, og rul forsigtigt dejen sammen som til en roulade.
4.
Skær rouladerne i skiver på ca. 3 cm tykkelse, og læg dem i to springforme (ca. 22 cm i diameter) beklædt med bagepapir. Lad sneglene hæve tildækket et lunt sted i 1 time.
5.
Tænd ovnen på 200 grader. Pensl sneglene med æg, og drys med hasselnøddeflager. Bag sneglene i ca. 15 min., til de er gyldne.

TIP:
NOCCIOLATA ER EN ØKOLOGISK ITALIENSK CHOKOLADENØDDECREME, SOM FORHANDLES I VELASSORTEREDE SUPERMARKEDER.


HONNINGKAGEHJERTER

Der er noget nostalgisk over honningkagehjerter. Lad børnene være med til at udstikke dejen og dekorere hjerterne.

Tid: ca. 40 min. + tid til afkøling og bagning

(Ca. 20 stk.)  
150 g brun farin
150 g honning
125 g smør
2 æg
reven skal af 1 økologisk citron
500 g hvedemel
1 tsk. hjortetaksalt
1 tsk. stødt kanel
1 tsk. stødt ingefær
1 tsk. stødt nellike
100 g god mørk chokolade til overtræk
glansbilleder til pynt
hjerteudstikker ca. 8 cm bred

1.
Kom brun farin, honning og smør i en gryde, og kog op ved svag varme, til sukkeret er opløst.
Tag gryden af varmen, og afkøl til fingervarmt.
2.
Pisk æggene sammen, og rør dem i gryden sammen med reven citronskal. Bland hvedemel
med hjortetaksalt og krydderier, og rør det i gryden.
3.
Ælt dejen godt sammen. Tilsæt eventuelt lidt mere mel, hvis dejen er for klistret. Stil dejen
tildækket i køleskabet i 1 time.
4.
Tænd ovnen på 200 grader.
5.
Rul dejen ud i ca. 1 cm tykkelse, og udstik til hjerter. Læg hjerterne på en bageplade med
bagepapir. Bag kagerne i ca. 12 min. Afkøl kagerne på en bagerist.
6.
Smelt chokoladen i en skål over vandbad, og dekorer honninghjerterne. Pynt med glansbilleder
.


KRYDRET JULEKAGE MED BANAN OG VALNØDDER

Den er saftig og velkrydret, men samtidig lettere end de tunge og traditionelle julekager.

Tid: ca. 20 min. + bagetid.

(Ca. 8 personer)
200 g brun farin
120 g smør
3 æg
150 g hvedemel
2 tsk. bagepulver
1 tsk. stødt ingefær
1 tsk. stødt kanel
1/2 tsk. stødt nellike
1/2 tsk. stødt kardemomme
1 1/2 dl mælk
2 modne bananer
ca. 50 g valnødder

1.
Tænd ovnen på 200 grader.
2.
Rør brun farin og smør sammen i en skål. Tilsæt æggene et ad gangen.
3.
Bland hvedemel med bagepulver og krydderier. Sigt melet i dejen, og rør, mens mælken gradvist tilsættes.
4.
Fordel dejen i en springform (ca. 24 cm diameter) beklædt med bagepapir. Skær bananerne i skiver, og læg dem ned i kagedejen. Drys med valnødder.
5.
Bag kagen i ca. 35 min. Mærk efter med en kødnål, om kagen er bagt. Hænger der dej ved, bages kagen lidt længere tid. Afkøl kagen.


KOKOSKAGER MED CHOKOLADE

Ingen jul uden småkager! De her er sprøde og lækre med en mild smag af kokos og mørk chokolade.

Tid: 20 min. + bagetid.

(Ca. 28 stk.)
150 g smør
200 g brun farin
1 tsk. vaniljesukker
1 æg
150 g hvedemel
50 g kokosmel
1/2 tsk. natron
50 g god mørk chokolade

1.
Tænd ovnen på 200 grader.
2.
Rør smørret blødt med brun farin og vaniljesukker. Tilsæt ægget.
3.
Bland hvedemel med kokosmel og natron, og sigt det i dejen.
4.
Hak chokoladen, og ælt i dejen, til den er sammenhængende.
5.
Sæt dejen i små toppe på en bageplade. Det er vigtigt, at der er god afstand, da kagerne flyder lidt ud under bagning. Bag kagerne i ca. 8 min. Afkøl kagerne på en bagerist.



KOLDHÆVEDE KLØBENBOLLER

Kløbenboller er en rigtig klassiker – sød og fyldt med pomerans, sukat og korender. Koldhæves dejen, bliver bollerne rigtig gode, og de smager f.eks. pragtfuldt med en god ost.
 
Tid: ca. 20 min. + hæve- og bagetid.

(Ca. 12 stk.)
2 dl mælk
10 g gær
2 æg
1/2 tsk. salt
2 spsk. sukker
ca. 500 g hvedemel
150 g pomerans, sukat og korender
75 g smør
1 æg til pensling

1.
Hæld mælken i en skål, og opløs gæren heri. Tilsæt æg, salt og sukker. Rør hvedemel i dejen
lidt ad gangen, og ælt, indtil dejen er glat og smidig. Den skal hellere være lidt klistret end for
tør af mel.
2.
Stil dejen tildækket i køleskabet i min. 10 timer.
3.
Tag dejen ud af køleskabet. Hak pomerans og sukat, og ælt det i dejen sammen med korender
og smør skåret i små terninger.
4. Tænd ovnen på 200 grader.
5.
Form dejen til 12 boller, og læg dem på en bageplade med bagepapir. Lad bollerne hæve
ca. 30 min.
6.
Pensl bollerne med æg, og bag dem i ca. 15 min.


MANDELHJERTER MED POMERANS

De søde sprøde mandelhjerter smager ikke bare fantastisk, de er også smukke med den snehvide glasur og de små strimler af pomerans. Giv dem f.eks. som værtindegave i et fint dekoreret glas.
 
Tid: 20 min. + hvile- og bagetid.

(Ca. 24 stk.)
150 g mandler
120 g hvedemel
75 g sukker
1 tsk. vaniljesukker
125 g smør
1 æg til pensling
1 hjerterform ca. 6 cm bred

Glasur:
100 g flormelis
lidt kogende vand

Pynt:
Pomerans

1.
Skold, smut og blend mandlerne til en grov mel.
2.
Kom mandelmel, hvedemel, sukker og vaniljesukker i en skål. Skær smørret i mindre stykker, og ælt det i dejen. Saml dejen, og stil den koldt i 1 time. Er dejen for klistret, tilsættes lidt ekstra hvedemel.
3.
Tænd ovnen på 180 grader.
4.
Rul dejen ud til ca.   cm tykkelse på et meldrysset bord. Udstik dejen til hjerter. Læg hjerterne på en bageplade med bagepapir, og pensl med sammenpisket æg. Bag hjerterne i ca. 10 min., til de er gyldne. Afkøl hjerterne.
5.
Rør flormelis med vand til en glasur, og dekorer hjerterne. Pynt med små stykker pomerans.


REGI VENLIGST UDLÅNT AF GRØNLYKKE.COM