Ingredienser
Arbejdstid: 1 time
Trækketid: 6-8 timer
Stegetid: 35 min.
1 stor kylling (1500 g)
1 spsk. friske grannåle (se tips)
(eller 1 tsk. gransalt − se opskrift)
1 appelsin (øko)
1 fed hvidløg
3 spsk. olivenolie
1 tsk. salt (udelades ved brug af gransalt)
friskkværnet peber
Tyttebær:
250 g friske tyttebær (eller frosne)
75 g sukker
Kartofler:
1 kg kartofler (mellemstore)
1 spsk. olivenolie
salt og peber
Grøntsager:
500 g rosenkål, grønne bønner, broccoli eller spinat
- Del kyllingen i 2 bryster og 2 lår, og del dem i halve, så der bliver 8 stykker i alt.
- Hak grannålene meget fint med en kniv, og bland dem med fintrevet appelsinskal, finthakket hvidløg, olie, salt og peber.
- Vend kyllingestykkerne grundigt med blandingen i et fad eller i en stor frysepose, og læg dem i køleskabet i 6-8 timer.
- Skyl og tør tyttebærrene, og vend dem grundigt med sukker i en skål. Lad dem trække ved stuetemperatur i 1-3 timer, og vend rundt i dem et par gange undervejs.
- Skrub eller skræl kartoflerne, og skær dem i halve eller kvarter. Vend dem med olie, salt og peber på en bageplade med bagepapir.
- Varm ovnen op til 200 grader varmluft. Læg kyllingestykkerne med skindsiden nedad på en bageplade med bagepapir.
- Sæt kartofler og kylling i ovnen i 15 min. Vend kartofler og kyllingestykker, og bag dem færdige i ca. 20 min.
- Drys evt. kyllingestykkerne med lidt gransalt, og servér med kartofler, tyttebær og smørdampede grøntsager.
Gran i maden: Sådan gør du
- Brug kun gran, der er 100 % økologisk/ usprøjtet, og vær helt sikker på, at det enten er gran, lærk eller fyr.
- Brug ikke taks, der er et lille stedsegrønt træ/busk, som vokser i mange haver. Taks har blanke, bløde nåle, der ikke stikker, dufter ikke af harpiks og har ikke kogler.
- Rensning: Skyl enkelte granskud grundigt i koldt vand, og slyng dem tørre.
- Friske grannåle: Klip nålene af med en saks. Opbevar dem i en frysepose i køleskab i 2-3 dage, eller frys dem.
- Tørrede grannåle: Læg de rensede granskud på en bageplade, og sæt dem i ovnen ved 50 grader i ca. 1 time (eller lad dem tørre ved stuetemperatur i 4-5 dage). Ryst de tørre nåle af, og opbevar dem i glas med tætsluttende låg. Mal dem fint i en kaffemølle før brug.
- GRANSALT Brug som krydderi til kød, fisk og grøntsager.
Arbejdstid: 5 min.
3 spsk. tørrede grannåle (se ovenover)
125 g flagesalt (f.eks. Maldon eller Læsø)
1. Mal de tørrede grannåle til pulver – brug f.eks. en elektrisk kaffemølle.
2. Bland granpulver med flagesalt, og fyld på små glas med tætsluttende låg.