Ingredienser
Arbejdstid: ca. 1 time
Bagetid: 10-12 min. pr. plade
200 g smør
4 dl mælk
50 g gær
1 æg
2 dl sukker
1 tsk. kardemomme
ca. 1 kg hvedemel
Vaniljecreme:
½ stang vanilje
5 dl sødmælk
25 g sukker + lidt til drys
5 æggeblommer
25 g majsstivelse
Pynt:
1 æg
perlesukker
Sådan bager du vaniljeknuder
- Smelt smør, tilsæt mælk, og varm det op til 37 grader. Rør gæren ud heri.
- Pisk ægget let sammen, og kom det i mælkeblandingen. Tilsæt sukker, kardemomme og mel. Ælt dejen godt, evt. på en køkkenmaskine.
- Lad dejen hæve tildækket i ca. 40 min.
- Vaniljecreme: Flæk vaniljestangen, og kom kornene og den tomme vaniljestang i en gryde med mælk, sukker, æggeblommer og majsstivelse. Pisk det godt sammen. Kog cremen under omrøring i ca. 4 min.
- Si cremen over i en skål, drys med sukker, så den ikke trækker skind. Sæt den i køleskabet.
- Del dejen i 2, og rul hver portion ud i en firkant på ca. 1 cm’s tykkelse. Smør vanilje-creme på halvdelen af hver firkant, og træk den anden halvdel af dejen over.
PRØV OGSÅ: Marcipankrans - Skær dejen i ca. 40 strimler, og vrid dem til knuder.
- Sæt knuderne på bageplader med bagepapir, og lad dem hæve et lunt sted i ca. 40 min.
- Pensl knuderne med sammenpisket æg, og drys med perlesukker.
- Bag knuderne midt i ovnen ved 225 grader i 10-12 min. Afkøles på en bagerist.