Beyoncés største øjeblikke
Foto: Matt Covan / Getty Images Fra Beyoncés optræden ved Super Bowl 2016.

Beyoncés største øjeblikke

15 ikoniske Beyoncé-øjeblikke vi kan se igen og igen

Kan du huske dengang Beyoncé reddede Taylor Swifts MTV Video Music Awards i 2009? Eller dengang hun afslørede sin graviditet til en koncert. Her er 15 Beyoncé-moments, der bestemt er et gensyn værd.

På søndag får Danmark besøg af selveste Queen B, Beyoncé, som spiller i Telia Parken på Østerbro i København, som en del af hendes "Formation"-tour.

Det fejrer vi her med et glædeligt gensyn med nogle af popdronningens største øjeblikke gennem tiden.

LÆS OGSÅ: Beyoncé: Sexsymbol, feminist eller begge dele?

Kan du for eksempel huske, hvordan det så ud, da Beyoncé som 12-årig optrådte med gruppen Girls Tyme på et TV-talentshow i 1993? Nej vel?

Læs, lyt og se med her:

LÆS OGSÅ: 25 stærke citater fra Beyoncés "Lemonade"

1. Da Beyoncé som 12-årig optrådte med gruppen Girls Tyme på programmet Star Search i 1993.Gruppen tabte desværre til rockbandet Skeleton Crew, et nederlag som Beyoncé har inddraget i sin video til nummeret "Flawless".

2. Destiny's Child-årene.Girls Tyme blev med årene og en del udskiftning i medlemmer til gruppen Destiny's Child. Gruppen fungerede i årene 1997-2005 og blev i 2005 kaldt den bedst sælgende pigegruppe nogensinde. De tre medlemmer, Beyonce Knowles, Kelly Rowland og Michelle Williams, nåede at udgive fem albums sammen med store hits som "Say My Name", "Bootylicious", "Survivor" og "Independent Women", som var soundtrack til Charlies Angels (2000).

3. Da hun var med i en Austin Powers-film.

 

I 2002 tog Beyoncé sin første detour til filmens verden med rollen som Foxxy Cleopatra i Austin Powers-filmen "Goldmember". Filmen var den tredje i serien af action-komediefilm, som gjorde tykt grin med fortidens spionfilms endimensionelle karakterer og usandsynlige plots. Om Beyoncés rolle? Videoen ovenfor taler for sig selv.

4. Da Beyoncé og Jay Z udgav første single sammen, "03 Bonnie and Clyde", som optræder på Jay Z's 2002-album "The Blueprint 2: The Gift & The Curse".Det blev begyndelsen på et langtparløb for de to - ikke kun musikalsk, men også romantisk.

5. Da en meget ung Rihanna optrådte med "Lose My Breath" ved World Music Awards i 2005 som en hyldest til forbillederne Destinys Child.Det er da sødt!

6. Da Beyoncé første soloalbum, "Dangerously in love", gik verden rundt og alle sang "Crazy in Love". Hele tiden.Albummet, som er udgivet i 2003, rummer blandt andet singlen "Crazy in Love", som blev en af verdens mest spillede sange det år. Albummet indbragte også Beyoncé hendes første fem Grammy Awards på egen hånd.

7. Da hun i 2006 spillede hovedrollen i filmmusicalen "Dreamgirls".Filmen var løst bygget op over historien om Motown-gruppen The Supremes, og rollen slog det om muligt endnu mere fast, at Beyoncé var et uundgåeligt talent, som var skabt til underholdningsindustrien.

Senere, i disse post-"Lemonade"-tider, er der blevet spekuleret i, om Beyoncé i virkeligheden, i højere grad end at portrættere Supremes' Diana Ross, portrætterede sig selv i filmen.

8. Da hun fejrede sin 25-års fødselsdag ved at udgive albummet "B'day" med hits som "Beautiful Liar", "Déjà Vu" og ikke mindst "Irreplaceable", som fik os alle til at synge "to the left, to the left".Albummet er udgivet i 2006 og røg direkte ind som nummer 1 på den amerikanske Billboard 200-liste.

9. Da "Single Ladies" lagde internettet ned i 2008.Den helt enkle video, hvor Beyoncé danser, flankeret af Ashley Everett og Ebony Williams, blev et massivt hit og inspirerede til utallige memes og genfortolkninger. For eksempel er denne med Justin Timberlake i Saturday Night Live helt klart et gensyn værd.

10. Da hun reddede Taylor Swifts VMA 2009.Hvem husker ikke dengang Kanye West på afbrød T-Swifts takketale for prisen "Best Female Video" under MTV's Video Music Awards i 2009, fordi han mente, at prisen skulle være gået til Beyoncé? Et ganske tragikomisk øjeblik, som Beyonce heldigvis løste på fornem vis ved senere at invitere Taylor Swift op på scenen under hendes egen takketale for prisen "Årets Video" med ordene: "Jeg kan godt huske, hvordan det var at være sytten år gammel og stå her med min første MTV Award med Destiny's Child. Det var et af de største øjeblikke i mit liv. Så jeg vil gerne invitere Taylor herop, så hun kan få sit moment". Classy B!

11. Da hun afslørede sin graviditet efter at have sunget "Love On Top" til VMA i 2011.Vi er også vilde med Kanye og Jay Z's reaktioner til sidst i videoen.

12. Da hun fuldstændig ud af det blå udgav et helt album i 2013.Ingen var forberedt på at albummet "Beyoncé" skulle komme, men Beyoncé havde som sædvanligt selv fuldstændigt kontrol over situationen. Albummet tydeliggør Beyoncés feministiske ståsted og bliver i flere medier omtalt som en vigtig udgivelse for "black feminism". Numre som "Drunk in Love" og "Flawless" (som er featuring Chimamanda Ngozi Adichie, ej at forglemme!) stikker ud som nogle af pladens stærkeste hits.

13. Da hun gjorde det igen i 2016.Surprise! Konceptalbummet "Lemonade" var landet. Albummet, som af sangerinden selv kaldt et "visuelt album", bestod ikke bare af musik, men også af tilhørende videoer bygget om omkring hver enkelt nummer. Senere hyldet som et af Beyoncé stærkeste albums. Analyserne af albummet er mange - læs for eksempel Eurowoman.dks interview med Erik Steinskog, der er lektor og forsker i afrikansk-amerikansk populærmusik på Københavns Universitet, her.

14. Hendes vilde mode-moments:I Givenchy-kjole til Met Gala, i Givenchy-suit til CFDA Fashion Awards og til Vanity Fair Oscar Party i Stella McCartney og smykker af Lorraine Schwartz. Foto: Jamie McCarthy, Theo Wargo og Jon Kopaloff / Getty Images.

Som da hun indtog Met Gala i 2015 i en fuldstændig gennemsigtig Givenchy-kjole eller lancerede sin egen kollektion af sportstøj i samarbejde med Topshop. 

15. Hendes endnu vildere live shows:Beyoncé er kendt for at lave fuldstændigt overlegne liveoptrædener. For eksempel er hendes optræden på MTV Video Music Awards i 2014, hvor hun optrådte foran ordet "Feminist" skrevet i lysende versaler, nærmest gået over i musikhistorien, og det samme kan siges om hendes optræden med Coldplay og Bruno Mars på Super Bowl dette år.

LÆS OGSÅ: Beyoncé fraskriver sig verdens hvide dominans i ny "Formation" single

LÆS OGSÅ: Beyoncé kaster sig over sportstøj

LÆS OGSÅ: Eksklusivt interview med Susan Sarandon: "Man skal leve, ikke blot eksistere"

Se, hvad vi ellers skriver om: Kultur og Beyoncé