3 mænd fortæller sandheden om kvinder

3 mænd fortæller sandheden om kvinder

Jacob Houlind har i snart seks år været chef for Nordisk Film TV i Danmark, Sverige, Norge og Finland. Han bor sammen med sin kæreste Mette, og de er netop blevet forældre til en lille dreng. Han har desuden en datter på fem år fra forholdet med Andrea Elisabeth Rudolph.

Min storesøster var den dominerende, da vi var børn, og som lillebror måtte jeg forsøge at finde alternative måder at få min vilje på. Måske er det derfor, at jeg i dag har svært ved kvinder, der forsøger at bestemme over mig.

Som dreng var jeg meget feteret af pigerne, og min storesøster, der er to år ældre end mig, havde tit veninder med hjemme. Nogle af dem havde forelsket sig i mig, som Charlotte, der var på besøg en dag, da jeg gik i 5. klasse. Hun skulle overnatte, og jeg blev spurgt, om jeg ikke vil sove inde hos dem. Min søster lå i midten, men i løbet af natten lagde Charlotte sig over til mig. Hun begyndte at kysse mig og stak tungen ind i min mund. Jeg løb ind på mit værelse – jeg var så intimideret af det og følte mig ikke særlig maskulin.

De enkelte gange, en kvinde er kommet til mig og har sagt: “Jeg vil have dig”, og jeg har takket nej, har hun taget det som en stor fornærmelse. I kan simpelthen blive så fornærmede over et afslag. Jeg tror, det har noget med den indre prinsesse at gøre. Hvis I gerne vil tage initiativet, så skal I også være klar over, at I kan få et nej. Det er vi mænd vant til.

Min nuværende kæreste rejste til Mellemøsten for at studere i otte måneder, kort efter vi havde mødt hinanden, og det betød, at vores forhold foregik på skrift. Vi havde ikke været i seng sammen, og jeg tænker tit, at det var ret fantastisk, for i dag kan man have for travlt med at gå i seng med hinanden, inden man kender hinanden godt nok. Jeg sammenligner vores begyndelse med den forelskelse, der voksede i skolegården, da man gik i folkeskolen. At man havde tid nok, og bare et lille strejf eller en duft fra vedkommende kunne gøre det hele for én. Da hun kom tilbage, blev vi kærester og har været sammen i to år nu.

Det med, at opposites attract, tror jeg er mest succesfyldt i de yngre år, hvor ansvaret er mindre. Med livet har jeg fået mere behov for en, der har det samme temperament som mig selv. Det er som med mine venner: Med nogle har jeg fede enkelte aftener, og andre kan jeg tage en to ugers ferie med uden at blive trætte af dem. Mennesker skal nydes forskelligt, og ens partner må man sikre sig, at man kan holde ud i længden frem for et par timer ad gangen.

Undersøgelser viser, at kvinder primært tænder på mænd, der ikke smiler – I vil have bad boys. Jeg forstår dog ikke, at nogle kvinder tænder på massemordere som Peter Lundin. En tilsvarende kvinde ville ikke tiltrække en mand. Vi ville være skidebange. Jeg elsker glade, smilende kvinder, der har en positiv indstilling til livet og som er lige dele sjove, kloge, milde og sexede.

Som 28-årig blev jeg tilbudt jobbet som administrerende direktør, tog chancen og takkede ja. Min fornemmelse er, at mange kvinder i mit sted ville have takket nej i erkendelsen af ikke at føle sig kvalificerede nok, selv om de var mindst lige så kvalificerede, som jeg selv var. Jeg har gennem årene ansat mange kvindelige chefer og direktører, og jeg mærker nogle gange, at jeg skal overtale dem til det og fortælle dem, at de sagtens kan tage det ansvar.

Jeg har mødt mange kvinder, som har haft et lavt selvværd, selv om de har alt kørende for sig, er søde, kvikke og ser dejlige ud. Jeg tror, at drenge er mere handlingsorienterede, fordi de i barndommen lever i meget åbne hierarkier, hvor de ved, hvem der er den stærkeste i klassen. Piger lever i lukkede hierarkier, hvor der er en masse magtintriger, der kræver, at du hele tiden laver alliancer for at kunne føle dig sikker. På den måde lærer de at tage vare på andre og andres følelser, men ikke nødvendigvis at tage vare på sig selv. Desværre.

Sidste år blev jeg rigtig syg efter en dykkerulykke, hvor ørelægen først gav mig fejldiagnosen Menière, som er en ret invaliderende sygdom. Jeg kan huske, at jeg tænkte med hensyn til Mette, om jeg overhovedet kunne være stærk nok til hende, og hvor meget følsomhed jeg kunne vise hende, for jeg havde behov for at græde enormt meget. Da sagde hun noget til mig, som jeg syntes var enormt smuk. At der ikke er noget, som kan skille os ad. Jeg kunne mærke, at hun mente det, og det gjorde en kæmpe forskel for mig. Det var virkelig, hvad jeg havde behov for, og der følte jeg mig beskyttet på en helt unik måde.

Jeg er lige blevet far og tager to en halv måneds barsel. Det synes folk nærmest er mærkeligt, og jeg bliver ofte spurgt, om det er min kvinde, der har gennemtrumfet det. Men den kvinde, der siger, at hun kun havde barsel i tre måneder, så havde hun ikke lyst til mere, vil hurtigt få et stempel om, at hun ikke er en god mor – det er da branduretfærdigt.

En mindre charmerende egenskab ved kvinder er brok. Jeg har lige haft et ledelsesseminar, hvor vi skulle fortælle ti minutter om os selv. Mændene brugte tid på at lovprise deres kvinder for, at de var en god mor og alt muligt andet. Kvinderne brokkede sig over deres mænd. Det kan godt være, at vi mænd er lige så trætte af det, som kvinderne er, men der er noget kvindeforbrødring i at brokke sig over deres mand. Men nogle gange bliver det, man siger, også lov.

Jeg bryder mig ikke om at prut-joke med min kæreste i sofaen. Jeg kender par, der griner af hinandens prutter, men det synes jeg ikke er sjovt. Jeg skal også have noget andet til at hænge sammen med lige præcis den kvinde, og så fungerer det ikke.

En dårlig date vil være, hvis min date starter med at have for nedringet tøj på og overfuser tjeneren,  bruger en hel aften på at fortælle om sig selv, og hvem hun i hvert fald ikke kan lide, og insisterer på, at jeg skal kigge hende dybt i øjnene, mens vi kysser. Det vil være det største fængsel for mig. Heldigvis er der enormt få af den type kvinder …

Thomas Skov Gaardsvig er mest kendt som praktikanten i Det nye talkshow på DR1 med Anders Lund Madsen. Han er nu aktuel med sit eget program, Verdens bedste tv-program. For et halvt år siden flyttede han sammen med Emilie, som han har været kæreste med i tre år.

Da jeg var 10 år, var jeg lige flyttet til en lillebitte by, der hedder Sønder Felding. Her fik jeg en ven, der hedder Asbjørn. Der var et solcenter i byen, hvor man kunne kigge op under døren, og Asbjørn og jeg var tit dernede og kigge, fordi vi havde fundet ud af, at piger havde noget, der hed bryster.

Det var en ret klam lure-ting, men det var første gang, jeg fik interesse for det modsatte køn. Det var en helt ny og spændende verden, der åbnede sig. 10 år og meget bryst-interesseret – jeg har været vild med det lige siden.

Jeg mødte min kæreste, da jeg var startet i praktik på DR. Det var jo spændende med sådan nogle nye fyre, der lige var kommet i praktik derude, syntes hun, og for mig var det spændende med sådan nogle nye piger fra København.

Vi tog ud og drak te – det havde jeg aldrig gjort før hjemme i Herning, men tænkte, at det er garanteret sådan noget, man gør herovre, når man skal ud med en pige. Det fungerede, for vi begyndte at kysse, og nu tre år senere bor vi sammen.

Grænsen mellem, hvornår det er ulækkert, og hvornår det er meget charmerende, det, man gør for at forføre en kvinde, er hårfin. Jeg kender en, der er så ucharmerende, når han kontakter piger, at det har betydet, at der ikke er nogen, der vil tale med ham. Jeg kan ikke helt sige, hvad jeg gør anderledes – det er bare noget med at være lidt underspillet og ikke lire en masse platte floskler af. Det gider I ikke høre på.

Efter jeg har været på skærmen, får jeg større opmærksomhed fra kvinder. Jeg får beskeder på Facebook, om vi skal drikke kaffe, eller om jeg vil på date. Det er selvfølgelig meget ufarligt, når det er på Facebook, men det er ret let at score, hvis man har været i fjernsynet, og det er skræmmende, at der ikke skal mere til.

Jeg misunder jer, at I virkelig kan være lækre. Når jeg er på arbejde, ser jeg sådan her ud, når jeg skal til fest, ser jeg sådan her ud. Der er ikke noget bedre, end når kvinder har stadset sig ud. Misforstå mig ikke, jeg mener ikke, at kvinder er grimme i hverdagen, men I kan virkelig gøre jer endnu mere lækre.

Kvinder gør også ting mere elegant. I kan svæve hen over et gulv, hvor jeg og andre mænd, jeg kender, bare ikke går flot. Vi stavrer af sted, bumper, halter eller vralter.

Der er mere ynde over jer. Prøv at se, hvordan I strækker i knæet, den lille numse vrikker – det er meget flot. Jeg har gået til standarddans, til jeg var 15 år, så jeg ved lidt om at have en god holdning, men når jeg går ude i byen og kigger på mig selv i vinduerne, ser det dumt ud. Jeg kunne godt tænke mig at lære at gå lige så flot som jer.

I et parforhold er det en god ting at være forskellige. Det kan give nogle sammenstød, men der er ikke noget værre end par, der er alt for ens eller har de helt samme interesser. Jeg får lyst til at ruske dem, fordi de lige så godt kunne være søskende eller venner.

Jeg vil helst ikke have, at min kæreste bliver en ven. Jeg vil godt have, at der er forskel på, hvad jeg siger til vennerne, og hvad jeg siger til hende. Der er ting, som jeg kan finde på at sige til mine venner, og vi griner. Hvis jeg sagde det til min kæreste, vil hun ikke tale til mig resten af aftenen. Lige for tiden er jeg fan af gode, gamle vittigheder som: Hvorfor er det altid en god idé at gå til fest med spedalske? Fordi man er sikker på, at der falder fisse af. Det er groft og plat, fordi man gør nar af spedalske, der har en sygdom, hvor deres lemmer falder af. Hvis jeg fortalte den til min kæreste, vil hun tænke: “Hvorfor nedgør du de handicappede?” Mine venner vil synes, den er smaddersjov.

Jeg synes, at det er svært at finde ud af, hvad hun synes er sjovt – men det er også spændende, fordi jeg hele tiden skal kæmpe lidt for at få hende til at grine.

Vi var en aften i biografen, hvor vi så traileren for filmen Camping, hvor Kirsten Lehfeldt siger: “Jeg har ikke problemer med alkohol, jeg har kun problemer uden.” Jeg har aldrig set min kæreste grine så meget, og jeg tænkte bare: “Nej, nej, nej, hvad sker der?” Det var næsten tåkrummende. Hvis jeg vil have hende til at grine, kan jeg faktisk stadig den dag i dag sige det, og så griner hun. Jeg tror dog, at hun griner af, at hun grinte dengang, fordi hun er lidt flov over det.

Jeg kan ikke holde ud, når små ting skal blæses op til noget stort. Min kæreste kan virkelig komme op i det røde felt, hvis der skal ske et eller andet, og jeg ikke har planlagt det ordentligt. Hun er forberedt flere uger i forvejen og kan slet ikke have, hvis der sker noget uventet, hvorimod jeg slet ikke kan have, hvis det er planlagt flere uger i forvejen.

I fredags havde jeg ikke købt flag til en fødselsdag, der skulle holdes om mandagen, og det blev verdens allerstørste problem. Fuck sultedøden, fuck terroren, de skide flag skulle købes. Jeg sagde, at jeg bare kunne købe dem lørdag, men nej, jeg kunne ikke være sikker på, at de flag var der. Lørdag køber jeg flagene, fortæller hende, at jeg har dem, og får svaret: “Du skal også være ude i bedre tid en anden gang.”

I bruger simpelthen unødig energi på sådan nogle ting og på bekymringer, som er selvopfundne. “Du snakkede til mig i et mærkeligt tonefald, kan du ikke lide mig mere”? Hold nu op, og hør, hvad det er, vi siger i stedet for. Det er ret svært for os, fordi vi ikke kan sætte os ind i, hvordan det er inde i jeres hoveder. Det var meget lettere, hvis I kunne give os et manuskript, som man kunne læse op.

Det bedste, en kvinde kan gøre, er at ligge i ske med mig. Jeg er vild med det. Hvis jeg vågner ved, at min kæreste har lagt sig i ske, er det virkelig dejligt. Det giver mig tryghed, det er rart, og når hun gør det, bliver jeg glad hele vejen ind.

Jeg lærte af min danselærer, at man skal vise respekt og gerne være lidt af en gentleman. Det er fint nok, at kvinder tilbyder at dele regningen eller at betale, men hvis jeg er på en date, er det med en kvinde, der er pengene værd.

Det kan være ret sjovt at sidde og bagtale dem, man lige har brugt en aften sammen med, og det er meget nemmere at gøre sammen med min kæreste eller en anden pige. Hvis vi to havde siddet sammen med en fyr i en lyserød polotrøje, kunne vi nu snakke om, hvor grim den trøje var, og var der ikke også noget med hans ører og hans tynde hår. Hvis det var en af mine drengevenner, ville vi sige, at det var godt nok en grim trøje – og så er man videre.

Jeg arbejdede på restaurant Bones i Herning, og nogle gange kom mænd ind med en buket roser og spurgte, om vi kunne have dem på køl, for om aftenen ville han komme ind med sin kæreste, og han ville fri til hende. Folk, der frier på familierestauranter, fortjener virkelig ikke at blive gift.

Det løber mig ikke koldt ned ad ryggen, hvis der er nogen, der siger børn og ægteskab. Jeg skal bare lige have fundet ud af, hvordan jeg skal fri til hende. Jeg vil godt slå benene bæk under hende, og hun skal huske tilbage på det og tænke: “Hold da op!”

Mads Lange har været chefredaktør på Euroman i 11 år. Han er far til fem børn i alderen fra fem til 20 år og gift for anden gang med moren til de to yngste.

 

Kvinder kan have en seksuel energi, som kan være helt forbløffende. Der er noget hemmeligt ved jer, som vi har lyst til at finde ud af, erobre og udforske, og hvis en kvindes seksuelle energi tiltrækker en mand, lægger han mærke til det i det øjeblik, hun træder ind i et rum.

 

Problemet med mange af de kvindebilleder, som vi ser omkring os, er, at de er enormt klichéfyldte, og der er altid en eller anden form for underkastelses-symbolik i det. Se bare forsiden på M!. Hun har tommelfingrene ned i trussekanten og lidt trutmund. Det er underkastelse: “Kom her, jeg tager trusserne af for dig.” De afbildede kvinder i Euroman hviler i sig selv. De er stærke, de udfordrer, og det er dem, der har magten på billederne. Hos os hedder de også pinups og ikke babes.

 

Når jeg fortæller en kvinde, at jeg har fem børn, bløder hun helt op. Det bliver lidt som en anmeldelse i Tænk-magasinet, hvor fem børn er lig med topscore. Jeg bliver ufarlig – kvinderne ved, at jeg ikke vil lade en hånd glide op under deres nederdel. Derimod har jeg lidt af det, som kvinder gerne vil have en bid af. Jeg kan stifte familie.

 

Det er min oplevelse, at det er ekstremt vigtigt for kvinder at blive gravide og få børn, for der er den biologiske forskel, at kvinder har mellem et og fem skud i bøssen, hvorimod mænd uanset alder kan starte forfra. Min næste kone kunne gå i børnehave nu.

 

Jeg blev skilt fra en kvinde, som jeg har tre børn med, og i den periode syntes jeg, at familieliv og kvinder var noget møg, og jeg skulle i hvert fald ikke engagere mig på den måde mere. Der gik et halvt år, og så mødte jeg den her kvinde, der var rigtig spændende, og som jeg egentlig ikke var klar til at indlede et forhold med, men som jeg ikke kunne holde mig fra.

 

Jeg gik modvilligt ind i det, og i stedet for den normale reklameperiode, man har, hvor man prøver at vise sin bedste side, havde jeg det omvendt. Jeg gad ikke forstille mig mere, og hun måtte æde alt det lort, jeg havde. Omvendt gad jeg heller ikke gå og male hende lyserød, så jeg holdt øje med hende, om hun sagde noget dumt eller havde nogle neuroser, jeg ikke kunne have.

 

Der gik to måneder, og bagefter har min kone sagt – for jeg er blevet gift med hende – at hun faktisk var ved at droppe mig, fordi det var for mærkeligt, og det gad hun ikke spilde sit liv med. Men det var lige der, hvor voldene bristede, og jeg overgav mig. Jeg kunne ikke finde noget alvorligt og forkert ved hende, og jeg blev så forelsket, som jeg aldrig før har været i mit liv.


Fordi vi havde den start, hvor vi virkelig fik afprøvet hinandens grænser, vidste vi meget bedre, hvad vi gik ind til, da vi blev forældre. Jeg vidste, hvordan jeg skulle hjælpe hende, hvor jeg skulle give hende rum, og vi var meget bedre til at sige fra og sige til. Det blev et smørforløb – det var så fedt.

 

Når man bliver forældre første gang, ændrer ens liv sig. Men nøglen til et godt forhold ligger i, hvordan man tackler kriser. Vi mænd skal blive bedre til at bakke vores kvinder op under den krisesituation – og omvendt skal I give meget mere plads til mændene. Så ville jeres liv også blive lettere i stedet for at have travlt med, om bleen nu sidder rigtigt.

 

Det er min oplevelse, at kvinder er gode chefer i lederstillinger, hvor man har et tæt samarbejde med sine medarbejdere, fordi kvinder er bedre socialt begavede end mænd, og de er mere trænet i, hvordan folk har det, og i at snakke. Jeg kan se på mine døtre – de sidder og drikker te og snakker, fra de er ni år gamle. Det gør drenge ikke.

Det har undret mig, at der er ret mange kvinder, som har så travlt med andre kvinder. De tager tøj på for andre kvinder, det, de siger, og det, de gør, er rettet mod en eller anden konkurrence om, hvem der er kvikkest, smukkest og sjovest. Når de fleste mænd ankommer til en fest, kigger de efter deres venner, og om der er nogle smukke kvinder. Men der er en bestemt slags kvinder, der holder et vågent øje med de andre kvinder for at finde ud af, hvor de er i hierarkiet.

 

Derfor er det rigtigt, når man siger, at kvinde er kvinde værst – I kan være så hårde ved hinanden, og jeg forstår det ikke. Mænd kan svine hinanden til og endda lange ud efter hinanden, men så drikker de sig fulde bagefter og er ovre det. Kvinder kan bære nag i årevis.

 

Jeg bliver ofte overrasket af min kone, selv om vi har levet sammen i årevis. Det kan være noget, hun synes er sjovt, eller at jeg skal begynde at gå i ternede skjorter, og derfor har hun købt en til mig. Det er fantastisk at vide, at min kone har gået rundt og tænkt på mig. Den måde at overraske på har jeg lært af, og derfor giver jeg aldrig blomster på anledninger – det er forbudt. Jeg må kun give hende blomster, når hun ikke regner med det.

 

For mange år siden sad mine venner og jeg tit som tidsfordriv uden for Cafe ZeZe, fordi der altid kom smukke kvinder forbi, og ud fra deres måde at gå på kunne vi se, hvor godt de havde det med deres egen krop, og dermed også, om de var gode i sengen. En kvinde, der er utilfreds med sin krop, kan nemlig ikke give sig 100 procent hen.

 

Kvinder har nemmere ved at lukke ned for lysten til sex. Det kan vi mænd simpelthen ikke, fordi vi har et basalt behov for sex. Hvis en kvinde sulter sin mand fra sex i et halvt år, kræver det mere end god selvdisciplin og masser af kolde afvaskninger for at kunne holde det ud som mand. Derfor er nogle kvinder altså selv ude om, at det kan få katastrofale følger.

 

Mit råd til mænd vil være, at de skal lade være med at sige det hele til jer. Når kvinder finder en mand, har de lyst til at dissekere ham for at finde ud af, hvad det er ved ham. I forhører ham og siger, at han skal vise sine følelser. Han prøver at forklare, og I piller det hele fra hinanden – og når I er færdige, har I mistet interessen.

 

Mit råd til kvinder vil være, at I skal lade være med at prøve at lave mig om. Forestil dig, at du beslutter dig for, at du ikke vil lave din mand om. Der er jo en grund til, at du er faldet for ham, og hvis du ikke kan lide den type, han er, så move on. Folk vil elskes for den, de er. Det vil I også selv.

Se, hvad vi ellers skriver om: Interview