Præsten Anna Mejlhede mener, det er vigtigt, du ikke deler din smerte med hvem som helst. Men at du vælger dit publikum med omhu.
SPONSORERET indhold

5 gode råd fra en præst, når du er blevet forladt

Giv dig selv lov til at være ked af det lyder et af de fem råd, som den bogaktuelle præst Anna Mejlhede har til dig, der er blevet forladt.

Af:: Amalie Nebelong Foto: Mew.dk
05. okt. 2015 | Livsstil | ALT for damerne

- De fleste mennesker, der er blevet slået op med, kender til følelsen af forladthed, siger sognepræst, 46-årige Anna Mejlhede, der står bag bogen 'Alt forladt – når kærligheden går sin vej', der er tænkt som en hjælpende hånd til de svære følelser omkring et brud.

Som sognepræst i Holmens Kirke i København har Anna Mejlhede været vidne til mange menneskers sorg. Sorgen over at miste og sorgen over at blive forladt.

LÆS OGSÅ: 10 vaner, der får dit parforhold til at overleve

- Følelsen af forladthed bygger på en kæmpe sorg over, at kærligheden ikke holdt, og det er voldsomt at opleve, at ens drøm brister – og at noget, der har fyldt så meget i ens liv, ikke kommer tilbage, siger Anna Mejlhede.

Noget af det værste, man kan gøre ved et menneske, er, ifølge præsten, at tage håbet og drømmene fra det. Og hun har talt med mange mennesker, der har givet udtryk for, at det, at blive forladt, næsten kan føles værre, end hvis den anden person havde været død. For ved et dødsfald er der ikke nogen følelse af at være blevet vraget.

LÆS OGSÅ: Her er 11 råd mod stress – som virker

Men hvordan kommer du helskindet igennem et brud med en person, du elsker og som måske endda er far til dine børn? Anna Mejlhede kommer her med fem gode råd til Altfordamerne.dk's læsere.

1: Stå ved dine følelser – også de grimme
- Du skal anerkende de følelser, der brager rundt i dig. De forsvinder nemlig ikke automatisk af at blive klemt inde, men vil være i dig ligegyldigt hvad. Du kan sammenligne det lidt med et skab, du bliver ved at fylde med tøj. På et eller andet tidspunkt vil lågen springe op.

2: Udvid dig mentalt
- Jeg fik engang et godt råd, der gik ud på, at når du bliver fyldt af meget stærke følelser, så som sorg, vrede eller angst, så skal du udvide dig i stedet for at tænke, at de svære følelser skal gå væk. Når jeg selv forsøger at udvide mig, gør jeg det ved at forestille mig, at jeg simpelthen helt fysisk bliver bredere og bredere, så der er bedre plads til at rumme alt det, der gør ondt.

- Du kan også forestille dig, hvordan det vil se ud, hvis du hælder en kop med jord ned i en lille vaskebalje i forhold til, hvis du hælder den samme kop i en skovsø. I skovsøen vil jorden bare forsvinde, hvor den i vaskebaljen vil mudre vandet til. De følelser, du har, vil have lettere ved at fordele sig, hvis du udvider dig mentalt.

LÆS OGSÅ: Her er årsagen til, at kvinder og mænd misforstår hinanden

3: Del dine tanker med nogen
- Du kan blive syg af at holde alle de svære følelser indenbords og ikke dele dem med nogen. Det er derfor meget vigtigt, at du taler med nogen om dine kvaler. Nogen du kender godt, og som ikke kun er rygklappere. For vi kender jo alle sammen godt de veninder, der siger alt det, vi gerne vil høre. Men det er faktisk ikke dem, du skal tale med i den her forbindelse. Du skal tale med dem, der godt tør kradse lidt i dig, hvilket man skal være en modig og kærlig veninde for at turde. Men det er de veninder, der er med til at få dig lidt videre i din proces. Hvor dem, der kun pakker dig ind i vat og lægger dig ned i skuffen er med til at bremse dig.

- Måske kan du sammenligne det lidt med et plaster. I stedet for at sige: "Det er synd for dig, at det gør ondt" og ende ud med hud, der nærmest mugner indenunder, så skal plastret hives af. Så at have nogen, der nænsomt vil hive plastret af og rense huden, er vigtigt. Men de skal vælges med omhu.

4: Hav et smerterum
- Min bog indeholder blandt andet et interview med en mand, der fortæller om, hvad han selv gjorde, når han var så fyldt af smerte, at han ikke kunne holde ud at være til. Han sagde til sin familie, at nu havde han lige brug for at gå lidt ind ved siden af, hvorefter han gik ind i et rum og lukkede døren. Derinde kunne han græde og skrive alle sine følelser ned. Det var hans smerterum, hvor han kunne få luftet alle sine svære følelser og tanker.

- Din smerte skal ikke deles med hvem som helst. Og så er det godt at vide, at du efter en lang dag på jobbet kan gå hjem i dit smerterum og give los.

5: Hold fast i de ting, du plejer at gøre
- I den proces, det er at komme sig over et brud, vil du have brug for at holde fast i noget normalitet. Du har brug for at have et arbejde, der er, som det plejer, og hvor der er nogle kollegaer, der ser dig som andet end én, der er fraskilt. Eller det kan være, du skal holde fast i at træne, som du plejer, eller gå tur med din hund. Hold fast i de ting, der plejer at gøre dig glad.

- Alt sejler omkring dig efter et brud, så at bevare nogle af dine vante rutiner er lidt som at have et gelænder, når du går ned af en stejl trappe. Ellers risikerer du, at alt skrider.

- Normaliteten ved at gøre noget, du plejer, vil styrke dig i troen på, at du stadig har en funktion og en berettigelse i verden. Du er stadig til stede i livet. Det kan godt være, at din elskede ikke er der mere, men verden er, og den har brug for dig. Det er en af de svære følelser, der er i spil efter et brud: Følelsen af, at der ikke er nogen, der har brug for dig længere.

LÆS OGSÅ: Alberte om sin 20 år yngre kæreste: "Aldersforskellen er fuldstændig ligegyldig"

LÆS OGSÅ: Glem aldrig dine veninder. Heller ikke når du bliver voksen 

LÆS OGSÅ: 3 ting, du bør vide om mænd og sex