De vil inspirere dig i 2016
SPONSORERET indhold

50 enestestående kvinder: Mad og sport

Hvem kommer vi til at lytte til, læse om og vende os om efter i 2016? Og hvem får indflydelse på det, vi spiser, tænker og omgiver os med? Vi har bedt 12 eksperter på hver sit område om at udpege det nye års stjerner.

Af: Kicki Thomsen
05. feb. 2016 | Livsstil | ALT for damerne

Af Louise Gade Sig

Mad - de kræser for os
Hvem kører med klatten på de bonede køkkengulve? Jesper Uhrup, chefredaktør på madmagasinet Gastro, peger på tre madkyndige kvinder, du med fordel kan booke bord hos i 2016.


Matilde Blixt, kok på Geranium
I sommer vandt hun Årets Jomfruhummerfestival på Læsø. Med sirlighed anrettede Matilde Blixt jomfruhummeren i en rød rose sammen med rødbeder, hybenroser, kirsebær og tatar på oksekød. Inspirationen havde hun fra sin gamle kokke-kollega Ronny Emborg, men udførslen var helt hendes egen, og hun blev honoreret med Den Gyldne Jomfruhummerklo. Allerede som barn havde Matilde Blixt "gourmet-gane", som hendes mor kalder det. Når moren tog kød op af fryseren til aftensmaden, nægtede datteren pure at spise det, for "kød skal være friskt", lød argumentet fra den lille pige. Sammen med sine to søstre voksede Matilde Blixt op hos sin mor, som var enlig, så der var ikke råd til lommepenge, og som 12-årig fik hun derfor sit første job i restaurationsbranchen: opvasker i en golfklub i Hørsholm. Siden da har hun stædigt arbejdet sig op ad karrierestigen. Som 24-årig gik hun i gang med kokkeuddannelsen, kom i lære hos Rasmus Kofoed på Geranium og har siden hen været forbi bl.a. Restaurant Geist hos Bo Bech, Restaurant Studio som "chef de partie" og Restaurant 1.th. som køkkenchef. Nu er hun tilbage i folden hos Kofoed, der er kendt for kun at omgive sig med de allerdygtigste – alene det siger noget om, hvor dygtig Matilde Blixt er. Geranium er en restaurant, der tilhører verdenseliten, og det gør hun også.

LÆS OGSÅ: 50 enestående kvinder: Mode og design


Ann Wiesinger, medejer af Steensgaard Gods
Hun er selv vokset op på en herregård på Sjælland, og da Ann Wiesinger, der sidenhen flyttede til byen, selv blev mor, opdagede hun, at hun havde lyst til at give sine børn en opvækst som sin egen. På landet. Derfor købte hun og hendes mand, Henning Wiesinger, Steensgaard Gods på Fyn for fem år siden, og i dag driver parret stedet som et økologisk state of the art-landbrug, der runder hele værdikæden fra jord til bord. De dyrker deres egen foder, ligesom de opdrætter egne grise, får, ænder og kvæg. Dyrene lever hele deres liv på Steensgaards marker, og når de skal slagtes, sker det i gårdens eget slagtehus, hvor dyrene omdannes til kvalitetskød og delikatesser. Dyrene går ude året rundt og bliver jævnligt flyttet til nye marker, så gødningen bliver fordelt, og nyt græs kan skyde op. To gange om ugen fyldes stedets restaurant, Spiseriet, op af gæster, der kan nyde en menu, der varierer, fordi maden er lavet af sæsonens råvarer
og ud fra tanken om mindst muligt madspild. Ann Wiesinger, der i øvrigt er barnebarn af Mærsk Mckinney, er en ægte ildsjæl, der lægger et enormt arbejde i at løfte den danske fødevareindustri og bevise, at landbrug ikke behøver være at sted, hvor dyr har det dårligt.

LÆS OGSÅ: 50 enestående kvinder: Debat og bøger


Dak Laddaporn Wichangoen, køkkenchef på Kiin Kiin
Udadtil er det restaurantchefen Henrik Yde, der tegner firmaprofilen for Kiin Kiin, verdens eneste thairestaurant med en Michelinstjerne. Men det er unge Dak Laddaporn, der har en stor del af æren for at bevare stjernen i den franske gourmetguide, selvom hun var et ganske ubeskrevet blad i restaurationsbranchen, da hun blev ansat som køkkenchef i 2012. Restaurationsbranchen er meget mandsdomineret og unødvendig hård, så det kræver på alle måder sin kvinde at få succes på området – også derfor er Dak Laddaporn værd at fremhæve. Hun har thailandske rødder, men er opvokset i Djeld i Vestjylland. Hun er medforfatter til Kiin Kiins nye vanvittigt flotte kogebog, og så har hun i den grad været med til at ændre thaimads takeawaystatus. For thaimad er altså ikke kun noget, man henter nede på hjørnet for en 50'er.


Sport - De sætter rekorderne
2016 bliver et stort sportsår, der ud over de sædvanlige turneringer byder på OL i Rio til sommer. Team Danmarks direktør, Lone Hansen, udpeger fire danske sportstalenter, det bliver spændende at følge.


Simone Tetsche Christensen, 21, BMX-rytter
Simone Tetsche fik sit internationale gennembrud i 2014, hvor hun vandt EM-bronze og blev nr. 4 til VM. I 2015 har hun fortsat sin fantastiske udvikling og har vundet medaljer ved alle årets tre store mesterskaber i BMX: Guld til European Games, sølv til EM og bronze til VM på trods af et alvorligt styrt i ugerne optil.
Simones store mål i 2016 er selvfølgelig OL i Rio, og på baggrund af hendes resultater og udvikling er det bestemt realistisk, at Simone kan køre sig i en OL-finale og kæmpe med om medaljerne. BMX er en ekstremsport, hvor man til World Cups, VM og OL starter løbet på en 8 meter høj startrampe og tager det første hop med ca. 45 km i timen. Det kræver altså en stor del mod og sejhed for overhovedet at begå sig i sporten, og netop mod og sejhed er egenskaber, der kendetegner Simone Tetsche både på og uden for banen. Ud over at tilhøre verdenseliten i sin sport er Simone også et forbillede – ikke bare for unge BMX-piger, men for unge danske idrætsudøvere i det hele taget. Ved siden af sin elitekarriere læser hun til læge på Århus Universitet og viser på den måde andre, at det er muligt at kombinere selv en meget krævende uddannelse med en elitesportskarriere på højt internationalt niveau.

LÆS OGSÅ: 50 enestående kvinder: Sundhed og skønhed


Mette Tranborg, 20, håndboldspiller
Mette Tranborg er på mange måder den "perfekte" håndboldspiller. Som bagspiller (venstrehåndet højre back) har hun ikke bare højden (192 cm) med sig, hun har også mange af de kvaliteter, der kræves for at præstere på højt nationalt og internationalt niveau. Hun har gode forsvarskvaliteter, en god skudevne, og så er hun utroligt bevægelig og har potentiale til at udvikle alle sine kvaliteter endnu mere de kommende år. Trods sine kun 20 år har hun allerede været omkring kvindelandsholdet i håndbold og har en fremtrædende rolle på sit klubhold, SK Aarhus. Hun har i en periode været ramt af skader, men fordi hun også er en spiller, der udviser stor professionalisme både på og uden for banen, kommer hun styrket tilbage. Både 2016 og de kommende år lover godt for Mette Tranborg, som kan være med til at højne standarden i dansk kvindehåndbold.


Ida Marie Baad Nielsen, 23, og Marie Thusgaard Olsen, 22, sejlere
Disse to unge kvinder lugter af guld. De er nemlig europamestre. Rorsmand Ida Marie Baad læser til daglig erhvervsøkonomi på Aarhus Universitet, mens gasten Marie også er studerende. Trods deres unge alder på 22 og 23 år, har Ida Marie Baad og Marie Thusgaard i et meget stærkt felt vist exceptionelle evner i deres bådklasse 49'er FX Deres usædvanligt høje internationale niveau har gjort dem til blandt andet dobbelt europamestre og VM-sølvvindere. VM-sølvmedaljen i september 2014 i Santander står som en af årets største præstationer i dansk elitesport. Sejlsport er en kompleks sport, hvor man skal have styr på vejret, grejet, fysikken og være i stand til at samarbejde. Det kræver desuden, at man skal være i stand til at bruge en boremaskine, når båden skal repareres og klargøres. Alt det mestrer Ida Marie Baad og Marie Thusgaard. Altid med et godt humør. Hold øje med disse to seje sejlere. Deres ambitioner rækker vidt.


LÆS OGSÅ: 50 enestående kvinder: Politik og erhverv

LÆS OGSÅ: Helle Thorning-Schmidt var ikke en krukke og en dukke

LÆS OGSÅ: To kvindelige topchefer: Her er de største udfordringer som kvinde i bestyrelseslokalet