Danmark og danskere er blevet trendsættende.
SPONSORERET indhold

9 ting der gør os hotte i udlandet

Nikolaj Coster-Waldau er på listen, men han er langt fra den eneste grund til, at udlandet holder øje med os.

Af: ALT for damerne Foto: Alamy
27. jan. 2015 | Livsstil | ALT for damerne

1. Dansk design i Tokyo
Danmark var temaet for en hel udstilling hos den japanske butikskæde Muji lige inden nytår. Dansk kunsthåndværk, keramik og køkkengrej af både nyere og ældre dato blev vist frem i Mujis butik i det eksklusive Aoyama-område i Tokyo, hvor en Christiania-cykel malet i klassisk 'Madam Blå'-blå var parkeret på fortovet. Den danske designer Louise Breyen var i anledningen inviteret til at lave en serie af eksklusive plakater og postkort, og selv den japanske udgave af modemagasinet Vogue skrev om udstillingen.

2. Bjarke Ingels i USA, Canada og Kina
"Bjarke Ingels er anset for at være en af vor tids største arkitekter," skrev Huffington Post for nylig på deres website, mens engelske The Guardian mindst lige så rosende kaldte ham et 'wunderkind' i en af deres artikler. I Danmark kender vi ham for boligbyggeriet Bjerget i Københavns Ørestad, parken Superkilen på Nørrebro og M/S Museet for Søfart i Helsingør. I udlandet er der snart endnu flere, der kender den danske arkitekt. Pt. er der Ingels-bygninger under opførsel i både Vancouver i Canada, New York i USA og Shenzhen i Kina.


Bjarke Ingels har tegnet Bjerget i Ørestaden i København.

3. Sofie Gråbøl i London
Det startede med rollen som Sarah Lund i tv-serien "Forbrydelsen", eller "The Killing", som den hedder på engelsk. Briterne kom snart på fornavn og sweater med seriens hovedperson, og siden har de tydeligvis haft svært ved at slippe hende. I hvert fald skal Sofie Gråbøl fra september spiller Dronning Margrethe af Danmark, når den skotske forfatter Rona Monroes skuespil om James den Tredje af Skotland får premiere.

4. Dansk mad i udlandet
Noma markerede for alvor Danmark med en knappenål på det store verdenskort, da restauranten første gang blev kåret som verdens bedste i 2010, og sidste år kunne vi bryste os af, at hele 15 spisesteder herhjemme blev tildelt en Michelin-stjerne. Men vi kan ikke længere holde vores madkultur for os selv. Udlandet vil også have en bid fra vores tallerken. For nylig skrev den Canadiske udgave af Huffington Post således om de danske retter, Canadierne ikke skulle snyde sig selv for at prøve, ligesom der er åbnet flere restauranter med dansk islæt i New York: Kommer ud på de kanter, kan du besøge blandt andet Luksus, The Copenhagen og Acme.

5. Peter Jensen i Paris
Den London-bosatte designer har tidligere lavet kollektioner for store kæder som Topshop og Urban Outfitters – et stensikkert tegn på, at man bliver regnet for noget i den internationale modebranche – og kendte kvinder som sangerinden Nina Persson, skuespillerinderne Kirsten Dunst og Lena Dunham ses ofte i hans design. Hver gang Peter Jensen skal lave en ny kollektion, vælger han sig en muse, der skal inspirere ham. Tidligere har han valgt kultfigurer som skøjteløberen Tonya Harding og skuespillerinden Tippi Hedren, men dette forår er han gået nye veje og har valgt en kvinde, der ganske vist kan bære betegnelsen 'kult', men som ikke er af kød og blod. Denne sæson er det tegneseriefiguren Trine fra "Radiserne", der har været den danske designers inspiration. Sammen med sine tegnede venner Rikke Rask, Nina og Charlotte Brun er hun trykt som print på t-shirts og kjoler. Hos den populære og trendsættende Pariser-butik Colette er de så vilde med kollektionen, at de har udsmykket et helt udstillingsvindue kun med Peter Jensens kollektion.



6. Mandlige skuespillere i amerikanske serier og film
Udlandet har lært Nikolaj Coster-Waldau at kende som Jamie Lannister, den kyniske, sværdsvingende tvillingebror til Dronning Cersei i HBO-serien "Game of Thornes". Mads Mikkelsen kender de som kannibalen Hannibal i tv-serien af samme navn. For nylig blev det bekræftet, at hans bror, Lars Mikkelsen, spiller en større rolle i den længe ventede tredje sæson af Netflix' "House of Cards". Og så er der Jesper Christensen, du lige nu kan opleve som potrygende, pruttende, men særdeles elskelige Thomas i DRs "Arvingerne". Han spiller endnu en gang bad guy i en stor international film: Nemlig den næste i række om Agent 007, "Spectre".

7. Danske tv-serier i udlandet
Det er ikke kun de danske skuespillere, der har succes i udlandet. Vores manuskriptforfattere og instruktører er også populære. "Forbrydelsen" blev sendt i originalversion på engelsk tv, og Netflix har siden lavet en amerikanks version med navnet "The Killing". Den fiktive statsminister Birgitte Nyborg fra "Borgen" betog briterne – tænk sig, at dankse politkere kører på cykel til arbejde – og dansk/svenske "Broen" er både lavet i en amerikansk/mexicansk udgave (The Bridge) og en fransk/engelsk version (The Tunnel). Tidligere denne måned kom så nyheden om, at de danske instruktører Susanne Bier og Nicolas Winding Refn skal instruere tv-serier for henholdsvis amerikanske AMC og Amazon.

8. Wulffmorgenthaler i 300 amerikanske aviser
Danskerne lærte dem at kende dem for deres daglige stribe bag på Politiken og den højtråbende og voldelige flodhest Dolph, der fik sendetid på DR2. I efteråret 3013 fik de to herre bag, komikeren Mikael Wulff og tegneren Anders Morgenthaler, hul igennem til USA, og får nu ifølge Daily Bulletin striben "Wumo" trykt hele 300 aviser I USA.

9. Bestseller i Kina
Der står Only, Vero Moda, Jack & Jones og Selected i nakken på kineserne. Modekoncernen Bestseller, der står bag de populære highstreet-mærker, vi også kender her hjemme, har ifølge Berlingske Business siden 1996 åbnet godt 6.100 butikker i mere end 300 kinesiske byer. Mærkerne Only og Vero Moda alene sidder på henholdsvis ni og otte procent af det kinesiske marked for dametøj, og det gør danske Bestseller til det største modefirma i Kina.

LÆS OGSÅ: 10 kvinder, der gør os stolte over at være kvinder

LÆS OGSÅ: 10 verdensberømte danskere du skal kende

LÆS OGSÅ: 25 film du skal se på Netflix