Aarhus, hvis du er fra Aarhus
SPONSORERET indhold

26 ting, som kun giver mening, hvis du er fra Aarhus af

”Skal vi mødes i Spanien eller på Kurts Mor? Du må i hvert fald passe på, hvis du kører over humplerne derhen. Og tag ikke de sko på, der skarver!” Kniber det med forståelsen? Find de østjyske oversættelser her.

Af: Frederikke Pontoppidan Foto: Wikipedia.dk, Photopop, Steffen N. Christensen, VisitAarhus
05. jan. 2018 | Livsstil | ALT.dk

Jeg er fra Aarhus af. Det har jeg aldrig syntes, der var noget særpræget ved, og jeg har ikke følt, at min dialekt rungede specielt tungt i ørene.

Men efter jeg er flyttet til København, har jeg indset, hvor mange forskelle der alligevel er.

For når jeg spørger en sjællænder, hvad klok vi skal mødes, om jeg skal nappe et par københavnerbirkes med, eller om de også har en spansk trappe i midtbyen, bliver jeg mødt af et forvirret blik.

Derfor har jeg kreeret en lille, oversættende liste med begreber og ord til nybegyndere – og med nostalgi til kendere.

1. Aarhus-sæt
Er det en uniform? Er det et jysk kærestepar? Nej, det er vores stolte, alkoholiske par Ceres Top og Arnbitter. Det smager, som det lyder, men det føles bare så rigtigt.

Foto: Ceres.dk og Getty Images. Aarhus-sættet kommer sig af, at både Ceres og Arnbitter engang blev fremstillet i Aarhus.

2. Randersvej
Det er ikke muligt at være fra Aarhus af uden at kende til den stejle Randersvej. Der er ikke én person i byen, som ikke kan dele en lettere traumatisk og forpustet cykeloplevelse fra Danmarks Mount Everest. Det er fint, du har været med i Tour de France, men har du prøvet at cykle op ad Randersvej helt nede fra havnen og ud til Skejby? Nådesløst.

3. Ligger hovedstaden ikke det forkerte sted?
Altså... hvis vi nu skal tage diskussionen, har vi da mange argumenter for, at hovedstaden egentlig bør være Aarhus. Vi var jo kulturhovedstad? Den ligger også midt i landet og ikke derovre øst for Storebælt.

4. Kapsejlads
Vi har misset adskillige morgentimer på skolebænken, men når det gælder om at få den bedste plads i uni-parken til at heppe på holdkammeraterne i konkurrencen om "Det Gyldne Bækken", står vi gerne op klokken fire om morgenen med bitre og boller under armen. Ja, vi taler om den specifikke fredag morgen i maj, hvor alle universiteterne dyster i kapsejlads på den mindste å, mens vi vælter beruset rundt ved formiddagstid. Det er Kapsejlads, og det kan ikke forklares nærmere end dét.

 

Foto: Wikipedia.dk. Den episke præmie til Kapsejlads: Det Gyldne Bækken. Medicinstudiet er løbet med trofæet og æren flest gange.

5. Shen Mao
Det kunne umiddelbart lyde som en kinesisk restaurant, men faktisk er det en natklub, hvor du kan spille bordtennis med fremmede mennesker om ét bord, efter du har hængt din jakke og fået en drink i garderoben/baren.

6. "Slå søm i"
Det er muligvis bare en generel jysk ting, men ikke desto mindre har vi taget den til os, som var det vores egen. "Slå søm i" er en drukspilleg, som består i at banke søm i en stor træstub med en hammer i ét slag ad gangen, mens din promille har passeret to, og der blæser tysk schlagermusik ud af højtalerne på en afterski-tematiseret bar.

7. Broen
"Ja, det ord kender jeg godt", tænker du nok, men i Aarhus betyder det noget helt andet end "en vej over vand". Broen var engang navnet på en færge, som var stoppet med at sejle, og derfor var blevet forvandlet til et diskotek. Her handlede det primært om at snige sig ned på "Business Class", som var der, hvor de unge på 21+ holdt til. Nå ja, og så holdt færgen også sodavandsdiskotek én fredag om måneden, hvor samlingen af teenagere var så stangbacardi, at de fleste århusianere kan en udsmidningshistorie herfra.

8. Hans Hartvig Seedorffs Stræde
Kørte du med bus ved netop dette stoppested i de tider, hvor buschaufføren selv kaldte navnene over højtaleren, kunne du tydeligt høre, hvem der var fra Aarhus af, og hvem der virkelig ikke var. Denne gade er nemlig den sværeste for ikke-århusianere at udtale i et nogenlunde tempo. Derfor vidste man altid, at når buschaufføren bare brummede en lyd i mikrofonen, så var du ankommet til Hans Hartvig Seedorffs Stræde.

9. Træls
Ordet, du ikke kan sige udenfor Aarhus, uden at der står en sjællænder og råber: "NÅÅÅÅ, DU ER NOK FRA AARHUS, 'HVA?!" Det er svært at finde lignende gode ord til at beskrive en situation med, men træls betyder vel egentlig, at noget er irriterende, dumt eller øv.

10. Københavnerbirkes
Det der wienerbrød med blå birkes ovenpå.

11. Banegården
Her refereres der altid til Aarhus Hovedbanegård, uanset hvor du befinder dig henne i landet.

 Foto: Photopop/VisitAarhus. Den episke cykelparkering ved Banegården.

12. Ind til byen og ned i byen
Uanset om vi befinder os oppe, nede eller til højre for Aarhus, skal vi altid ind til byen eller ned i byen. Og du skal ikke begynde at rette på os i forhold til, hvor vi befinder os rent geografisk – vi har vedtaget de her forholdsord, og dem holder vi os til!

13. Alle løber klokken 22.30
Når man befinder sig i Aarhus en hverdag ved aftentid, skulle man tro, at det lokale maratonløb er skudt i gang. Men bare rolig, vi er ikke i udpræget god form i den jyske hovedstad (på trods af udfordringerne med Randersvej). Vores pludselige løb handler om, at den sidste bus går cirka klokken halv elleve fra midtbyen mod de omkringliggende provinsbyer på en hverdagsaften. Og når en taxa koster knaster, er det om at få benene på nakken.

14. Hva' klok?
Et ur viser, hvad klokken er. Derfor giver det hundrede procent mening at spørge: "Hvad klok mødes vi?"

 

Foto: Poul Erik Østergaard/VisitAarhus. Det største ur at se klokken på i hele Aarhus. Rådhuset.

15. Berøvet for et "Å"
Det er ikke sådan, at vi dagligt går og sørger over, at Aarhus blev frataget sit "Å". Vi fik jo et ekstra "A" i stedet, ik'? Men det betyder, at vi har puttet det ekstra "Å" ind i alle andre ord, vi udtaler. Som f.eks. fjårten (tallet 14), sårt (farven sort), jårbær (jordbær) og klassikeren: ikk'år (som betyder "ikke også", og som vi gerne siger i slutningen af alle sætninger. Men det er et bekræftelsesord, derfor skal du ikke svare "JA" hver eneste gang, vi siger det).

16. Skoen skarver
Når du har gået i dine sko hele dagen, og de gør avs i hælen, så skarver de. En bæver gnaver. En sko skarver. Bum.

17. Den Permanente
Nej, det er ikke, fordi vi nægter at træde ud af 80'ernes hårmode. Når du hører os sige "Den Permanente", så refererer vi til en badestrand tæt på Riis Skov.

Foto: Photopop/VisitAarhus. Den Permanente en sommerdag.

18. Der er humpler på en villavej
Den ekstra asfalt på vejen, der er med til at skænke bilernes hastighed, hedder et humpel.

19. Kurts Mor
Det er ikke en af vores venners mor, som vi besøger rigtig ofte, men en bar af samme navn, hvor der er mægtig snusket, men utroligt billige øl. Man enten elsker eller hader det.

20. Gå ind bagi
Hvis du ser os være ekstra forvirret ovre i København, når vi skal ind og ud af busser, så er det, fordi man går ind bag i bussen i Aarhus. Undtagen i de blå busser selvfølgelig. Der går man ind foran og viser sit buskort til chaufføren. Naturligvis.

21. Park Allé
Alle veje fører til Rom, og alle busser i Aarhus kører gennem Park Allé. Derfor er der altid et rand af mennesker i fuld firspring oppe ved Rådhuset på Park Allé. Folk spæner over gaden ved mulighed, og bilerne kører ekstra langsomt netop af den grund. For alle ved, at der går minimum tyve minutter, før næste bus kommer.

22. Mavepumper
Ikke at det sker særlig ofte, men i Aarhus kalder vi det altså at få en mavepumper, hvis nogen slår dig i maven. De pumper jo luften ud af dig.

23. Vi tager til Spanien
Det er ikke, fordi vi rejser ualmindeligt meget, men simpelthen fordi vi har en badeanstalt ved navn Spanien. Et besøg værd!

24. Den spanske trappe
Lige foran Magasin og tæt på Cross Café ligger der en trappe med udsigt over åen og... ja, den anden side af åen. "Den spanske trappe" hedder den, og her drikker vi gerne en medbragt øl om sommeren.

Foto: Photopop/VisitAarhus. Den Spanske Trappe.

25. Noller
Der er stadig nogle af os, der holder fast i det jyske begreb. Det kan f.eks. betyde, at noget er kikset, mærkeligt eller grimt. F.eks: "Den kjole er godt nok noller". Udtales selvfølgelig: "Nåller".

26. Trøfler
Vi slutter af på en klassiker. Og det er ikke "prøvli'hørher", for I ved jo godt, hvad det betyder. Jeg vil hellere referere til den kage, resten af Danmark har døbt noget fuldstændig forkert. Nemlig trøflen. Vi er godt klar over, at I andre kalder den romkugle, men den har nu altid heddet en trøffel i den østjyske by.

Foto: Wikipedia.dk

Anbefalet til dig