Afslappet eller ængstelig: Hvilken type gravid er du?
SPONSORERET indhold

Afslappet eller ængstelig: Hvilken type gravid er du?

Af: Eline Holm, Voresborn.dk
28. maj. 2013 | Livsstil | ALT for damerne

Drømmeren
Du luner dig allerede ved tanken om de lange barselsdage, du snart skal tilbringe i symbiotisk tosomhed med baby.

Du kan faktisk allerede smage den hjemmebagte gulerodskage, du skal spise med din helt sikkert smadderhyggelige mødregruppe, og jubler indvendigt over billedet af lille mini-me, der sover sødt under æbletræet i barnevognen (med Libertysengetøj!).

Smiler ved tanken om din mand, der tumler lystigt på gulvet med englebarnet, mens du tager et langt karbad. Åh, ja, det hele bliver bare så fantastisk, er du sikker på.

PSYKOLOGENS RÅD:
Lysten, energien og kærligheden i dine drømme er stærk og hjælper din tilknytning til barnet på vej, mens det er i maven. Husk dog, at vi lever i en iscenesat verden, måske især når det kommer til at få børn. Måske er du en af dem, der i høj grad kan få din hverdag til at afspejle din drøm.

Men der er en risiko for, at virkeligheden kommer bag på dig, og du bliver overvældet af barnets krav. Husk dig selv på, at dette er vilkårene for alle – også dem med idylliske billeder på Facebook.

Se flere typer gravide på Voresborn.dk

Den ængstelige
Du har spist folinsyre (i smug!), siden du mødte din kæreste. Ost baseret på upasteuriseret mælk, tun og andre djævelskaber røg i skraldespanden, i det øjeblik graviditeten var en realitet.

Til gengæld grovæder du frugt og grønt, men glemmer at nyde det, fordi hvert måltid er blevet et videnskabeligt kunststykke i at sammensætte den perfekte vitamincocktail.

Du samler på rædselshistorier om graviditeter, der gik galt, så derhjemme har du set dig nødsaget til at indrette en mindre jordemorkonsultation med lytterør, hjertelydsmåler og en dingenot til at tjekke dit blodtryk.

Halvvejs i graviditeten kender de dig allerede på fødegangen, for minimum en gang om ugen møder du op og fortæller med bævende stemme, at NU er veerne altså i gang! Du bliver dog sendt hjem med besked om, at alt er fint. 'Ja, indtil videre!' tænker du.

PSYKOLOGENS RÅD:
Det kan føles trygt at gøre alt det 'rigtige' i en usikker tid. Men pas på, det ikke kommer til at føles som ting, du må og skal gøre på en næsten overtroisk måde.

Uanset hvad du gør, kan du ikke sikre dig fuldstændig imod, at en graviditet også er skrøbelig. Mind dig selv om, at du gør dit bedste for at passe på dit barn.

Men vær samtidig bevidst om, at tingene ikke nødvendigvis går, som du håber. Det er en del af morrollen at kunne takle det.

Se flere typer gravide på Voresborn.dk

Den afslappede
Altså, siden hvornår har et tre centimeter langt foster taget skade af et glas rødvin? Din egen mor var halvfuld gennem hele graviditeten, og du er da blevet meget vellykket.

'Hids jer neeed!' har du lyst til at sige til dine emsige med-gravide, der smider om sig med stramtantede retningslinjer i tide og (især!) utide.

Men du har lært at holde mund med din laissez fairetilgang – det er jo lige før, du bliver brændt på bålet som kætter, hver gang du nævner, at du har det med at glemme det der folinsyre og vist nok kom til at spise en mad med brieost i går. Listeria-hva' for noget???

PSYKOLOGENS RÅD:
Det er godt for dig og dit barn, at du ikke er ængstelig gennem graviditeten. Du har ro omkring de kommende udfordringer og hviler i din tro på, at det her skal I nok klare.

At du er kritisk over for input fra omverdenen kræver dog, at du også tager brugbar information til dig, når det rent faktisk beskytter dig og dit barn. Tal med din læge eller jordemor om de tre-fem vigtigste regler, som du kan vælge at efterleve, og vær afslappet omkring resten.

Se flere typer gravide på Voresborn.dk

Hvilken type gravid er du?
Får den runde mave dig til at gå i selvsving med dankortet eller sætte gang i din indre planlægningsrobot? Eller forholder du dig bare helt cool til babyeventyret? Find din gravidtype, og lær dine styrker og svagheder at kende.

Se alle typer gravide på Voresborn.dk