kollegaer
SPONSORERET indhold

Min chef favoriserer helt tydeligt en kollega – hvad gør jeg?

Du har på det seneste lagt mærke til, at din nærmeste kollega løber med alle de spændende opgaver, mens du altid sidder tilbage med rugbrødsarbejdet. Hvad gør du? Få svaret i denne uges arbejdslivs-dilemma.

Af: Louise Theil og HK/Privat Foto: Getty Images
04. sep. 2019 | Livsstil | ALT.dk

Ugens dilemma er bragt i samarbejde med HK/Privat, som har leveret både dilemma og svar. Læs mere på deres hjemmeside her.

Du arbejder i en marketing-afdeling i stor virksomhed og er glad og tilfreds med både jobbet og dine kolleger. På det seneste synes du dog, at du sidder med flere og flere rugbrødsopgaver, men du har bare slået det hen med, at sådan går det lidt op og ned. Men for en måneds tid siden, var der en i kantinen, der fik sagt, at det er ret tydeligt, at din nærmeste kollega Mathias altid bliver valgt til alle de spændende opgaver i afdelingen. Og efter at det er blevet sagt højt, så bliver det også mere og mere tydeligt for dig, at din chef og Mathias altid snakker fodbold, har mange interne jokes og ofte kommer tilbage fra frokost og har lavet aftaler om projekter uden at involvere andre. Men måske ser du bare spøgelser?

Egentlig ville du helst bare trække på skuldrene og passe din egen butik, men med MUS-samtaler og lønforhandlinger på vej, så kan du ikke lade være med at tænke: Hvordan får du sat dig selv i spil i forhold til de spændende opgaver, der måske også kunne give lidt mere i lønposen?

 

Karriererådgiver Louise Theil’s 3 gode råd til at håndtere dilemmaet:

Det her er et af de dilemmaer, hvor man skal sørge for at holde det så meget som muligt på sin egen banehalvdel. Det er helt menneskeligt, at man kan føle, at man bliver overset, eller at andre kolleger får flere spændende opgaver. Men i stedet for at fokusere på, hvem der får lov til hvad, så vær nysgerrig på om der er noget af det, Mathias kan og gør, som du kan blive inspireret af?

Derfor er mine tre råd til den, der står i dette dilemma:

1) Glem Mathias og læg en plan for DIT arbejdsliv

Hvis du synes, at du står stille i dit arbejdsliv og ofte ender med rugbrødsopgaverne eller de opgaver, som ingen andre tager, så få lagt en plan for, hvad du selv gerne vil have i stedet for at fokusere på, hvad andre i afdelingen får. Er der nogle bestemte projekter, som du gerne vil stå i spidsen for? Er der nogle opgaver, som du gerne så ikke ligger hos dig? Uanset hvad, så er det vigtigt at stoppe op af og til og mærke efter: Hvad er der sket det seneste halve år – og går jeg i den rigtige retning i mit arbejdsliv?

2) Tag en snak med din chef om, hvad du godt kunne tænke dig

Du behøver ikke at vente op til et år på en MUS-samtale, hvis du vurderer, at det er nu, der skal rykkes i forhold til nye projekter eller muligheder. Det kan også være, at de ting, som du gerne vil, kræver et bestemt kursus eller en bestemt uddannelse, og så er det bare med at få spurgt i god tid. Selv hvis du ikke får et ja med det samme, så har du i hvert fald lagt frem, hvad du gerne vil. Det er ikke altid muligt at styre alt selv, men du kan ofte få mere indflydelse, end du tror.

3) Flyt dig

Hvis du ikke kan få flyttet din chef i forhold til opgaver og udvikling, og det ligger uden for din rækkevidde at gøre noget ved årsagen til dit problem, så må du gøre op med dig selv, om du har lyst til at blive der eller ej. Det kan sagtens være, at det er helt ok for en periode, at du ikke føler dig så udfordret på dit arbejde. Men hvis du mærker, at du brænder fast, så flyt dig. Det gavner hverken dig selv, din familie eller dine kolleger og arbejdsplads at blive hængende i noget, du ikke trives i. 

Louise Theil er leder af HK’s Karrieretelefon

Du kan finde flere tips og gode råd til dit arbejdsliv på www.hk.dk/privat

Anbefalet til dig