"Bare vent til du ligger der og har flænset skræv, hjertebanken fra helvede og nogen skriger, at du skal trække vejret"

Foto: Privat

"Bare vent til du ligger der og har flænset skræv, hjertebanken fra helvede og nogen skriger, at du skal trække vejret"

Som ny mor, står skrækhistorierne i kø, skriver Sisse Sejr Nørgaard i sin klumme om, hvad hun har været udsat for af omgivelserne - allerede fra sin graviditet.

KLUMME: Jeg er et forholdsvis nyt medlem af den eksklusive forældreklub, og i den klub har jeg mødt et for mig ukendt segment; Bare vent-segmentet..
Og hvad er det så vi bare venter på? Jo, vi venter på, at det går ad helvedes til. For dig!

Det begynder inden barnet ankommer. Lige der, hvor du er allermest bevidst om den forestående udskillelsesproces som uundgåeligt kommer. Personligt var jeg ikke bange, men det gælder ikke der.

"Nå du er ikke bange..? Ja det er typisk førstegangsfødende. Bare vent til du ligger der og har flænset skræv, hjertebanken fra helvede og nogen skriger, at du skal trække vejret. Det er det VÆRSTE du kommer til at opleve. Men bare rolig, du glemmer det igen når arrene heler.."

LÆS OGSÅ: Sisse Sejr Nørgaard om at blive gravid ved et tilfælde

Min datter er nem. I den betydning, at hun sov igennem (for ikke-forældre betyder det, at hun sover fra aften til morgen uden afbrydelser) allerede fra tre-måneders alderen.
Da jeg slyngede det ud over en frokost med en mor-bekendt, kom den igen.
"Sover igennem? Pfff bare vent.. Lige om lidt vågner hun klokken 5 hver morgen, og vil slet ikke sove natten. Det er typisk når de begynder i vuggestue."

Min datter sover stadig igennem, men frygten for at skulle frygte noget sidder der – så hellere være pinligt uvidende om de farer, der måske venter for enden skiftebordet. Men bedst som tror sig fri for at skulle frygte, kommer endnu en påminder..

"Husker du nu at nyde det? Hva? Man skal virkelig nyde det mens de er små. Pludselig er de store og slet ikke små mere. Jeg ved godt, at alle siger det – men NYD det nu, for bare vent.."

Og så står man der med nyde-stress i våde angstperler på panden og aner ikke, hvad der er i vente. Hvornår nyder man nu nok? Nyder for eftertiden? For bare vent – det hele bliver helt sindssygt hårdt på et udateret tidspunkt i en måske nærfremstående fremtid.

Men en dag, hvor jeg snakkede med en bekendt, som havde fået vaccineret sin dreng, slog det mig. Hun havde haft en trist omgang; noget med skrig, blod, sygdom og meget lidt søvn et par dage. Drøn uheldigt.

LÆS OGSÅ: Er du klar til at få børn? Her er 10 ting, du skal være forberedt på

Jeg forsøgte at komme med et par venlige ord, men fik svaret: "Bare vent.. Du kommer også til at opleve det. Det er et helvede."

Bare vent folket er ikke en ganske særlig gruppe af pessimister. De har bare brug for at vide, at de ikke er alene.

"Bare vent" betyder: Please sig, at vi ikke er de eneste forældre på blokken med kolik-dårlig-mave-rædsom-fødsel-helvede-på-jord-oplevelser.

Og når de topper fortællingen om den første tands feber adderet op med en angst for, at de ikke nyder situationen nok – så giv en krammer.

Sig, at de ikke er alene, og hold så for guds skyld for dig selv, hvis dit barn er nemt. For bare vent. Det kan gå ad helvedes til – og så for dig.

LÆS OGSÅ: 6 ting, vi ubevidst gør, der ødelægger vores forhold

LÆS OGSÅ: Bliver du en god mor? Her er 10 tegn, der tyder på et rungende "ja"

LÆS OGSÅ: Problemer med at sove? Her er løsningen 

Sisse Sejr-Nørgaard

32, journalist & tv-vært.
Bor på Vesterbro i København
Mor til Elly og kæreste med Esben.
Se, hvad vi ellers skriver om: Kultur

610x200_woordy_dmjpg.jpg