Hendes nærighed gør mig rasende

Foto: Getty Images Vi har et vennepar, hvor kvinden er mere end almindeligt nærig. Efter seneste middag er jeg blevet rasende, men min mand mener, at vi skal lade det fare. Hvad gør jeg? Det tager Vibeke Dorph stilling til.

Hendes nærighed gør mig rasende

Vi har et vennepar, hvor kvinden er nærig. Det har hun altid været, men nu er hun også blevet uforskammet, synes jeg. Min mand mener, at jeg skal lade det fare, men jeg er simpelthen blevet så vred. Nu er jeg i tvivl, om jeg skal reagere på det, hvad gør jeg? Det svarer Vibeke Dorph på i Hjemmets brevkasse.

Spørgsmål om nærigt bekendtskab

Min mand og jeg ses to-tre gange om året med et par, som vi kender via min mands tidligere arbejde. Min mands kollega er en rar mand, det samme kan jeg desværre ikke sige om hans kone. Hun er da umiddelbart sød, men hun er også meget emsig og ikke mindst nærig.

Hun er f.eks. ikke typen, der selv ankommer med en flaske vin eller en plade chokolade, når de er her, alligevel er der helt andre boller på suppen, når vi er hos dem. Her beder hun os efterhånden altid om at stå for at medbringe vinen. Det har jeg længe haft det lidt underligt med, netop fordi, hun aldrig selv medbringer noget, når de er her.

LÆS OGSÅ: Jeg frygter, at jeg igen svigter mine voksne børn

Jeg synes dog, at hun gik over stregen her op mod jul, hvor vi skulle ud til dem. Hun skrev til os i en mail og mindede os om at medbringe vinen. Alligevel ringede hun til mig et par dage før middagen og mindede mig igen om vinen. Da jeg sagde, at vi havde styr på det, lød beskeden, at hun ville sikre sig, at vi denne gang tog noget ordentligt vin med.

Jeg forstod så på hende, at vinen, vi har haft med sidst, ikke var god. Min mand havde købt den, han er ikke nærig, men han drikker heller ikke selv vin, så måske havde han købt et par flasker, der ikke lige faldt i hendes smag. Jeg synes, det var så uforskammet – især fordi, hun jo aldrig spørger, om de skal medbringe noget, når de kommer her! Min mand synes, vi skal lade det fare, men jeg er ærlig talt vred.

Hvad tænker du?

Vibeke Dorph råder til at være opmærksom på økonomisk balance

Nærighed er en sørgelig psykisk brist. Den, der er nærig, ser det sjældent selv, men hold op, hvor kan et nærigt menneske ødelægge selv det bedste selskab. Nu har jeg selv haft den blandede fornøjelse af at skulle omgås nærige mennesker, og jeg har her under min ufrivillige research opdaget én ting, som nærige mennesker har tilfælles; De føler altid, at andre skylder dem noget, og de er frygtelig bange for selv at blive snydt. De har absolut heller ingen indsigt i, at de selv er nærige.

LÆS OGSÅ: "Jeg føler mig misbrugt af mine venner"

I starten reagerede jeg på deres nærighed ved at ignorere den, fordi jeg ganske enkelt nægtede at gå i så små sko. Det endte så kun med, at jeg gang på gang fik mig en lang næse. Af den grund gør jeg i dag noget helt andet. Jeg sørger for, at der er økonomisk balance i tingene ved at være lige så opmærksom på, at jeg ikke selv bliver snydt.

Derfor ville jeg, næste gang I skal ses med jeres nærige veninde og hendes mand hos jer, bede dem om at medbringe drikkevarerne. Nej, det er ikke særlig charmerende at skulle synke ned på det niveau, men det er at foretrække frem for, at du gang på gang skal ende med at føle dig snydt og udnyttet.

Om Vibekes Brevkasse - nu på podcast

VibekesBrevkasse.jpg

I podcasten Vibekes Brevkasse kan du blive klogere på alt fra parforholdsproblemer til familiekonflikter og få gode råd til at håndtere svære følelser som svigt, jalousi og vrede. Her vil Vibeke Dorph, der er mangeårig brevkasseredaktør på ugebladet Hjemmet, i selskab med journalist og vært Sara Wilkins nemlig gennemgå nogle af de mange dilemmaer, Vibeke har modtaget i årenes løb for at nå til bunds i nogle af de hverdagsproblemer, der fylder allermest hos danskerne.

Lyt til podcastserien her.

Skriv til Vibeke

Vibeke_2018efterår.jpg

Har du brug for én at vende dine tanker med? Så skriv til Vibeke Dorph og få råd om parforholdsproblemer, familiekonflikter, kærestesorger eller andre problemer, du meget gerne vil have løst.

Mails sendes til brevkassen@hjemmet.dk. Breve til: Hjemmet, Spørg Vibeke, Strødamvej 46, 2100 København Ø. Du har også mulighed for at ringe hver tirsdag kl. 10.00-12.00 på tlf. 30 85 19 68.

Alle får svar, og udvalgte breve bringes anonymt i Hjemmet under mærke.

Vibeke Dorph har i de sidste 10 år været fast brevkasseredaktør på ugebladet Hjemmet, hvor hun også arbejder med- og skriver fiktion. Hun er derudover forfatter til romanen Babyalarm – en psykologisk thriller om en nybagt mor. Vibeke bor i Valby i en sammenbragt familie med mand, tre børn samt kat.

Se, hvad vi ellers skriver om: Brevkasse, Livsstil og Veninder