Kernefamilien er ikke lykken for alle, mener Mette Haulund.
SPONSORERET indhold

Ekspert: Kernefamilien er ikke lykken for alle

Mor, far og to børn. Deter den brede opfattelse af den danske kernefamilie, men hvor mange lever sådan i vores moderne samfund? Fakta er, at det længe har været moderne at få mere endto børn.En million danskere bor alene, nogle med børn og andre uden. 40 procentaf alle ægteskaber ender med skilsmisse og hvert andet barn lever ikke sammen med både mor og far.

Af: Mette Haulund
09. okt. 2012 | Livsstil | ALT for damerne

Er mor, far og to børn så kernefamilien?

I min verden er kernefamilien en familie der giver glæde, kærlighed, respekt for og plads til hinanden, som kan lide at være sammen og prioriterer familien. Hvilke medlemmer familien så indeholder er ikke så vigtigt, bare de hviler i sig selv og har det godt sammen.

Vigtigst af alt må det handle om, at de voksne tager bevidst stilling til og ansvar for at leve det liv de drømmer om, og for at give deres børn de værdier med i livet, som er vigtige for dem. Om de værdier handler om mor, far og to børn, eller mere handler om kærlighed, ro, glæde, selvstændighed eller noget helt andet, det må være op til den enkelte og ikke noget hverken omgivelserne eller medierne skal være dommer over.

"Det er synd for børnene"
Alligevel har omgivelserne ret stor påvirkning. Hvis man overvejer skilsmisse, vil omgivelserne reagere ved at sige, at det er synd for børnene. Hvis man lever hver for sig som par, så spørger omgivelserne, hvornår man påtænker at flytte rigtigt sammen, og sådan kunne man blive ved.

Hvad er vigtigst for dig? At du har det godt med den måde du lever dit liv på? Eller at omgivelserne har det? Det er ikke særlig svært at svare på, vel? Alligevel bliver vi jo alle sammen påvirket af de reaktioner vi møder på vores vej. Specielt, hvis du har oplevet en skilsmisse, vil du være optaget af at dine børn nu ikke bare er børn, men "skilsmissebørn", at der er enormt meget fokus på, at det er synd for skilsmissebørn.

Men hvad med de børn, der lever i "kernefamilien", måske med en mor og en far der ikke har det godt sammen, hvor der er langt mere fokus på karriere end på at være sammen med børnene, hvor det ikke er tilladt at være ked af det eller hvor tiden er en knap ressource?

Du beslutter, hvad det gode liv er
Generelt er det synd for både voksne og børn, hvis de lever et liv som ikke er godt for dem – men hvad er et godt liv? Der er ikke andre end dig selv til at vurdere dette, og du er samtidig også ansvarlig for at beslutte, hvad der er et godt liv for dine børn.

Har du forholdt dig meget nøgternt til, hvad dit liv skal indeholde, for at du som 90-årig kan sidde på plejehjemmet og nikke tilfreds og glad, når du tænker tilbage på dit liv?

Hvis ikke, så er det måske en rigtig god idé at gøre det. Når du er bevidst om de vigtigste værdier i dit liv, så vil omgivelsernes reaktioner være mere ligegyldige for dig, og du vil i stedet bruge tiden på at leve som du gerne vil.

Sådan gør du
Find og prioriter dine vigtigste værdier ved at spørge dig selv:

  1. Hvad er de vigtigste værdier (elementer) i mit liv?
  2. Hvordan skal de vigtigste værdier prioriteres i forhold til hinanden?
  3. Hvad gør mig virkelig glad?
  4. Hvilken værdi skal jeg arbejde bevidst på at få mere af i mit liv i den kommende tid?
  5. Hvor god har jeg været til at prioritere de vigtigste værdier?
  6. Hvad skal jeg gøre for at prioritere dem fremover?

Og husk så også at sætte realistiske mål og følge din mavefornemmelse.

KOM GODT IGENNEM SKILSMISSEN! Få styr på dine værdier med en 'Værdiafklaringsproces', som kan købes på Skilsmisseråd.dk.