Sammenbragte familier - sammenflytning
SPONSORERET indhold

Sammenbragt familie? Sådan får I boligkabalen til at gå op

Som sammenbragt familie er boligsitationen ofte den største udfordring. Dilemmaerne kender Mette Haulund til i sin rolle som rådgiver og fra sit eget liv. Her får du hendes bedste råd.

Af: Mette Haulund Foto: Alamy
03. jul. 2014 | Livsstil | ALT for damerne

Det er ikke altid helt uden gnidninger, når to voksne mennesker finder sammen og skal have boligkabalen til at gå op. Har begge parter børn, gør det ikke nødvendigvis situationen nemmere. Skal man bo sammen? Skal alle børn have hver sit værelse? Er alle parter klar til forandringer? Har man samme indretningsstil, eller passer møblerne bare slet ikke sammen? Der er mange følelser i spil samtidig med, at der er en masse praktiske ting, der skal gå op i en højere enhed.

Jeg kan ikke opfordre nok til at lægge alle normer og uskrevne regler til side, og mærke efter hvad der føles rigtigt for dig. Det kan godt være, at det er rigtigt at flytte sammen, men det kan lige så godt være, at det ikke er det rigtige, eller at man skal bo sammen på en anden måde, end at være sammen hver dag.

"Vi skulle have to fælles hjem."

For mig personligt blev beslutningen, at vi skulle have to fælles hjem, men bo hver for sig på de hverdage, hvor vores børn er hos os. Samtidig var det vigtigt for os, at begge parter føler sig lige meget hjemme begge steder, så vi har mix'et alt indbo og har tøj m.v. begge steder. En del af mine klienter finder en måde at leve på under samme tag, mens en stor del faktisk også vælger at flytte fra hinanden igen, men fortsat er kærester. Det ER en stor mundfuld at være sammenbragt familie under samme tag, så hvordan finder du og din partner den løsning, der passer bedst til jer?

Inden I flytter sammen vil jeg anbefale jer at tale om følgende:
Hvilke boformer er mulige? (skriv alle ned, også selvom de ikke umiddelbart føles attraktive).
Hvilke ulemper vil der være ved at bo under samme tag?
Hvilke fordele vil der være ved at bo under samme tag?
Hvilke ulemper vil der være, hvis I vælger en anden løsning?
Hvilke fordele vil der være, hvis I vælger en anden løsning?
Hvilke værdier er vigtige for jer i jeres sammenbragte familie?
Er I sikre på, at I har mærket ordentlig efter, og ikke flytter sammen fordi "det gør man jo"?

Det er vigtigt at være ærlig om, at det ikke er en mulighed at skabe en ny "kernefamilie" med mor, far og børn. Lad være med at kæmpe for det, for I kommer til at spænde ben for jer selv. Når jeg arbejder med mine klienter for at skabe nye familieværdier, opstår der en bevidsthed om, hvorfor de klassiske problemstillinger opstår, og når først de nye familieværdier er på plads, er der et solidt fundament til at få boligkabalen til at gå op.

Vælger I at bo sammen, så overvej følgende:
Hvad skal der til for at I begge føler jer hjemme (primært hvis den ene flytter ind hos den anden).
Hvordan hænger økonomien sammen, i forhold til jeres boligønsker?
Hvordan bliver der bedst plads til børnene, og til alles frihed?
Hvilken stil ønsker I i jeres fælles hjem?
Hvilke tre ting fra jeres indbo ønsker I hver især at frede?
Hvilke tre ting af den andens indbo har I sværest ved at beholde?

Husk, uanset hvilken beslutning I træffer, at uanset hvad I gør, for at få boligkabalen til at gå op, så vil der være både fordele og ulemper ved jeres valg. Accepter ulemperne og fokuser på fordelene. På sammenbragtfamilieraad.dk kan du finde mere viden om, hvordan du kan få den sammenbragte familie til at fungere på bedste vis.

TV2 søger sammenbragte familier
Netop nu søger TV2 familier, som oplever udfordringerne ved at flytte sammen under et tag til en ny tv-serie, som får hjælp af to eksperter indenfor boligindretning og familierelationer. Skriv til: familie@mastifftv.dk hvisdu kunne have lyst til at medvirke.
TV2 har brug for kontaktinformationer og gerne et billede af jer alle sammen samlet og et af jeres bolig.