Ferie først
SPONSORERET indhold

Så meget bruger vi på sommerferien i år

De fleste mennesker er begyndt at tænke sig om en ekstra gang, inden de svinger dankortet. Men der er én ting, som vi fortsat prioriterer at få råd til - nemlig at holde ferie.

Af: Anne Niluka Iversen Foto: All Over
02. jul. 2013 | Livsstil | ALT for damerne

Danskerne bruger i gennemsnit 12.650 kr. på sommerferien i år. Hvilket er to procent mere, end der blev brugt sidste år. Det viser en ny undersøgelse fra Nordea.
Samtidig viser undersøgelsen, at vi i stor stil øremærker vores sparepenge til ferien.

Faktisk sparer syv ud af 10 op til ferien. Vi sparer altså ikke bare op til dårligere tider, men til oplevelser. Ifølge forbrugerøkonom Ann Lehmann Erichsen, er der ingen tvivl om, at ferie er noget, vi danskere prioriterer meget højt:

-Ferie er noget, vi vil på. Så hellere skrabe leverpostejsbakken en ekstra gang for at spare på hverdagen. Tøj køber vi også mindre af. Mange har nok set ind i klædeskabet og konstateret, at der faktisk ikke er plads til mere derinde, og måske er vi på nogle punkter lidt forbrugsmættede. Derfor tænker vi mere over, hvor meget nyt tøj og sko vi køber. Oplevelser derimod kan vi jo aldrig få nok af. Derfor er vi villige til at bruge penge på det. Vi ved, at køb af oplevelser giver mere lykke på bundlinjen end køb af en sofa. Og det er, fordi ferie er en social oplevelse, uanset om man rejser alene eller sammen med andre.

LÆS OGSÅ: Kvindeundersøgelse: Succes er lig med at have frihed

-Dertil kommer, at vi gennem de senere år er blevet bedre til at få meget rejse for pengene. Vi køber selv flyrejser på nettet og booker et sted at bo. Vi er ikke så bange for at gøre den slags selv, verden er ikke farlig, den er vores legeplads.

Mens flerbørnsfamilier har skruet op med 14 procent til 17.250 kroner, er det dog ikke alle, der skruer op for feriebudgettet. Singlerne har i gennemsnit skåret feriebudgettet ned med 16 procent til 7140 kroner.

Hvis du er så heldig, at skulle på ferie i udlandet, så tjek næste side, hvor forbrugerøkonom Ann Lehmann Erichsen giver dig sine råd om ferie og kreditkortDet er næsten altid en god idé at have kreditkort i baghånden, når du skal til udlandet. Men her får du lidt ekstra råd til, hvad du skal være opmærksom på, når du bruger dine kort i udlandet.

Betalingskort i ferien
Tænk over dit feriebudget, inden du rejser. Slip for at stå i udlandet med et betalingskort, som du ikke kan bruge og være i tvivl om, hvordan du får fat i banken.

To kort på hånden
Tag altid to internationale betalingskort med på ferie. Det er en sikkerhed, hvis du mister det ene kort. Desuden er der forskel på, hvilke kort butikkerne accepterer. Betalingskort giver dig "den rigtige valuta", når du bruger det på benzinstationer, hoteller, butikker og restauranter.
Tjek betingelserne på dine kort hjemmefra. Hvad er hævegrænsen pr.dag og kreditmaksimum? Har du brug for kontanter, kan du altid bruge kortet i hæveautomater.

Mistede kort skal spærres straks
Når uheldet er ude, og du mister et betalingskort, så skal det spærres i en fart. Derfor skal du huske kort-stop-telefonnummeret på ferien. Kort kan nemlig ikke spærres med en e-mail.

Netbank med på ferie
Banken rejser med på ferie. Med adgang til en pc kan du gå i din egen netbank ved at bruge dit NemId nøglekort, som du har i tegnebogen.
Når ferien er veloverstået, så kig på dine kontoudtog for at tjekke, at du kan genkende alle posteringerne.