Iværksætteri
SPONSORERET indhold

Gravid og iværksætter: ”Jeg hverken kan eller vil slippe mit arbejde, bare fordi jeg skal amme”

26-årige Louise Ferslev er iværksætter og administrerende direktør i sin virksomhed MyMonii, som hun det seneste år har høstet millioninvesteringer til. Til oktober venter hun og kæresten en lille pige – og dét skal ikke blive en hindring for virksomhedens vækst, fortæller hun.

Foto: Anne Nørkjær Bang
26. aug. 2016 | Livsstil | Eurowoman

Den kuglerunde mave afslører det med det samme: Om en måneds tid eller to dukker der et nyt menneske op i 26-årige Louise Ferslevs liv. Hun skal være mor til en lille pige – en lille pige, som endnu ikke kan klare sig selv, som skal mades, passes, trøstes og puttes, helt uafhængigt af normal døgnrytme.

Selvom den lille pige, der endnu ligger og bokser i Louises mave bliver hendes første "rigtige" barn, er der dog allerede et andet hjertebarn i hendes liv – et projekt, som hun hverken kan eller vil gå på kompromis med, fordi hun nu pludselig skal til at være nogens mor. Hun har nemlig for få år siden selv startet virksomheden MyMonii, på nærmest egen hånd med økonomisk hjælp fra private investorer, og det seneste halve år er det gået rigtig stærkt med udviklingen i den endnu unge forretning. Det arbejde skal ikke gå til spilde, fordi hun nu skal hive et år ud af kalenderen til barsel, fortæller hun.

LÆS OGSÅ: "Jeg lever nok ikke det typiske ungdomsliv"

– Jeg har det sådan her med rigtig mange ting i mit liv: Jeg ser en lang, lang liste af opgaver, og så spørger jeg mig selv: Hvilke to-tre ting er vigtigst? Så prioriterer jeg dem. Fuck resten. Måske er jeg nødt til at droppe håndbold. Måske får jeg ikke set veninder helt så meget, som jeg gør nu. Men jeg fokuserer på de to ting, der er vigtigst for mig: Min familie og MyMonii. Og det er der altså masser af tid til, siger hun og tilføjer:

– Selvfølgelig ved jeg ikke endnu, hvordan jeg får det, når jeg først er blevet mor. Men jeg ved, at jeg hverken kan eller vil slippe mit arbejde helt, bare fordi jeg skal amme. I de første par uger kommer jeg nok til at arbejde lidt hjemmefra. Resten af tiden må jeg koordinere med min kæreste og ellers kommer hun bare med på kontoret. Det skal der være plads til.

Fordømmelse til alle
Egentlig ville Louise Ferslev helst bare tale om MyMonii. Men i hendes korte tid som "tech-iværksætter", som det så fint kaldes, er det gået op for hende, at der stadig er brug for, at kvinder viser andre kvinder, at det godt kan lade sig gøre, at være direktør, selvstændig og mor på samme tid. Der er stadig behov for at tale om balancen mellem arbejde og familie i et moderne kvindeliv, fortæller hun:

LÆS OGSÅ: Christina og Regitze lever af is

– Jeg fortæller det her, fordi det er vigtigt, at andre kan se nogle eksempler på, at det kan lade sig gøre. At man ikke skal være bange for at kaste sig ud i det. Jo, det bliver selvfølgelig hårdt, men det er hårdt for alle forældre, alle mødre, lige meget hvad man laver, eller hvor man er.


Louise Ferslev har kontor i et kontorfællesskab i København. Men hun kan sådan set arbejde, hvor hun vil og når hun vil. Og fleksibiliteten er netop noget af det, hun sætter pris på ved iværksætterlivet, fortæller hun. Foto: Anne Nørkjær Bang.

 Hun mener, at mange kvinder er hurtige til at dømme de kvinder, der vælger at tackle moderskabet på andre måder end dem selv, og at det er med til at skræmme nogle væk fra at tage springet ud i iværksætterlivet, selvom de egentlig gerne ville prøve kræfter med det.

– Vi er så gode til at dømme hinanden. Uanset hvad du vælger, vil der være nogle, der har noget imod det. Hvis du sender dit barn hurtigt tilbage på institution, fordi du gerne vil tilbage på arbejde, så får du hug af dem, som synes, at barsel er det vigtigste. Hvis du vælger, at du vil holde en rigtig lang barsel, så bliver du skældt ud af karrierekvinderne, fordi du er gammeldags og ikke vil prioritere din karriere. Helt ærligt, hvor er det dog ærgerligt, at folk ikke bare kan passe deres eget, og lade andre gøre det, der er vigtigt for dem.

LÆS OGSÅ: Forbes' unge, danske business-stjerner: "Jeg kan ikke rigtig holde ud, når folk siger, at man bare skal tage springet"

Selv har hun mærket, hvordan enkelte af hendes egne bekendte har været skeptiske overfor, at hun overhovedet kunne tænke på at få et barn, når hun samtidig ikke havde planer for at skrue ned for arbejdet med sin nystartede virksomhed:

– Jeg synes ikke det har været så slemt, men der har da været nogle, der er blevet forargede over, at jeg kunne finde på at tage den beslutning. De spørger, om det er en fejl, at jeg er blevet gravid. Nej. Det er det ikke. Og det er vigtigt at sige. Det her er ikke nogen lappeløsning, det er sådan, jeg gerne vil leve mit liv, siger hun og tilføjer:

– Der er også nogle, der siger: "Du skal da tage 14 dages barsel." Ja, det skal jeg måske. Men det kan også godt være, at jeg ikke gør det. Det bestemmer jeg selv.

En mobilbank for familier
Idéen til MyMonii opstod, mens Louise Ferslev stadig var under uddannelse på Københavns Erhvervsakademi, hvor hun studerede entrepreneurship design. Og derfra er det bare gået langsomt fremad, fortæller hun:

– Jeg har ikke gået rundt med en iværksætterdrøm hele mit liv. Det er egentlig bare sket, fordi jeg hele tiden har været lidt nysgerrig på, om det kunne lade sig gøre. Jeg har bare taget små skridt med projektet, og er blevet ved med at forfølge det. Og så har det nok bare vist sig at være en måde at arbejde på, som passer rigtig godt til mig.

LÆS OGSÅ: Forbes' unge, danske business-stjerner: "Jeg lever som en 35-årig i hverdagene og som en 18-årig, når jeg har fri"

MyMonii kan bedst beskrives som en slags "lommepengeapp" til børn og deres forældre, som skal gøre det nemt for forældrene at give lommepenge i en tid, hvor kontanter er på tilbagetog, samtidig med at det kan give børn et overskueligt overblik over deres økonomi og hjælpe med den økonomiske opdragelse i hverdagen. Appen har i dag omkring 12.000 forældre signet op.

– Det er i virkeligheden en slags mobilbank for familier. Forældrene kan sætte et fast beløb til at blive overført til børnene, for eksempel 20 kr. hver søndag, som lommepenge. Og så kan de derudover oprette opgaver, som børnene kan "tjene" ekstra penge på. For eksempel ved at slå græs eller gå ud med skraldespanden. Børne kan så logge ind og se hvilke opgaver, de kan tage og se en transaktionsliste med overblik over, hvad de har brugt, og hvad de har tjent, forklarer Louise Ferslev.

Fleksibelt arbejdsliv
I dag kan Louise Ferslev udbetale en lille fuldtidsløn til sig selv hver måned, fordi det er lykkedes hende at få tre private investorer til sammenlagt at investere to millioner i virksomheden. Og det er stort, fortæller hun.

– Jeg har altid haft job og været vant til at få løn, men det der med at se en løn gå ind på min konto, som man helt selv har skabt, det er altså en vild følelse. Meget vildere, end jeg havde forestillet mig.

Louise Ferslev er administrerende direktør i virksomheden MyMonii, som er en slags mobilbank til familier. Foto: Anne Nørkjær Bang. 

Iværksætterlivet passer Louise Ferslev godt, fordi det er så fleksibelt giver hende mulighed for at arbejde på de tidspunkter, hvor hun selv føler sig mest effektiv.

LÆS OGSÅ: Laura vil lave luksusmodens svar på Airbnb

– Lige nu arbejder jeg 30-40 timer om ugen. Og så er der jo nogle perioder, hvor jeg arbejder meget mere, og nogle hvor jeg ikke gør. Men det, jeg godt kan lide, er jo, at jeg selv kan styre det. Det er tit, at jeg arbejder mandag, tirsdag, torsdag, fredag, lørdag og så holder onsdagen fri. Eller hvor jeg arbejder hjemme en dag eller går hjem, hvis jeg kan mærke, at jeg begynder at sidde på Facebook hele tiden. Så kan jeg arbejde igen, når energien er til det. Det er jo også fedt, i forhold til det her med at få et barn, siger hun.

Men det er jo også en risikofyldt levevej, rent økonomisk?

– Det er klart. Jeg har da også haft tidspunkter, hvor jeg stod og manglede penge og bare tænkte: "Gid jeg havde et almindeligt job". Men der er jeg heldig at have utrolig stor opbakning hjemmefra. Min kæreste opfordrer mig virkelig til at give det et skud, og så må jeg droppe det, hvis jeg slet ikke kan få det til at hænge sammen. Han er en kæmpe hjælp, og jeg ville aldrig kunne klare det uden ham.

Du siger, at du har en fornemmelse af, at mange kvinder ikke tror, at det kan lade sig gøre at kombinere livet som iværksætter med at have familie. Hvorfor tror du, det er sådan?

– Jeg tror, at mange kvinder tænker meget over, hvad der kan gå galt og er meget perfektionistiske. Jeg kender mange, der sidder klar med et helt perfekt website, der ser superflot ud og som har gennemtænkt alt. Men de søsætter det ikke, fordi de er lidt bekymrede for, om det nu er godt nok. Og det bliver bare aldrig perfekt, før det møder markedet, og man får feedback fra dem, der rent faktisk skal bruge produktet. Men jeg tror, at der er rigtig mange kvinder, som er bange for at komme ud og blive mødt med kritik. Og det gælder også i forhold til familie. De bliver stressede af, at de ikke kan være perfekte på begge dele, og de kan ikke overskue at kaste sig ud i noget, de ikke kan forberede sig fuldstændigt på.

Louise Ferslev glæder sig selv til at se både baby og virksomhed vokse i fremtiden. Og hun er ikke bekymret:

– Ligesom med MyMonii tager jeg det i små skridt, i et fornuftigt tempo, og så må jeg tage de problemer, der kan opstå undervejs, når de opstår. Der skal nok blive tid til det hele.

LÆS OGSÅ: 4 unge kvinder med succes: Her er deres bedste tips til at blive iværksætter

LÆS OGSÅ: Alenemor som 29-årig. I dag styrer hun Danmarks smukkeste stormagasin

LÆS OGSÅ: Anna droppede karrieren i Danske Bank for at rejse verden rundt og besøge frugtplantager