“Hvis de vil have en med smallere talje og færre fregner, må de booke en anden”

Foto: Rasmus Weng Karlsen

“Hvis de vil have en med smallere talje og færre fregner, må de booke en anden”

Maria Gregersen, 34, er en af Eurowomans yndlingsmodeller og pryder denne måneds forside.Vi mødtes til en snak om modellivets mindre glamourøse sider, hvorfor hun er så fascineret af gamle huse, at hun vil gøre dem til sin levevej, og om at stå ved sine fregner.

Maria Gregersen, 34, er en af Eurowomans yndlingsmodeller og pryder denne måneds forside. Ud over en succesfuld modelkarriere, der har varet siden slut-90'erne, har hun læst jura og er nu på vej ind i en helt anden branche. Og så er hun gravid. Vi mødte hende til en snak om modellivets mindre glamourøse sider, hvorfor hun er så fascineret af gamle huse, at hun vil gøre dem til sin levevej, og om at stå ved sine fregner.

LÆS OGSÅ: Sådan dufter luksus – er dette din nye signaturduft?

Vi fotograferede Maria Gregersen i art director og tidligere reklamebureaudirektør Vagn Henriksens private hjem. Huset er tegnet af arkitekten Tyge Hvass i 1938-40 til lensgreve Lerche-Lerchenborg og blev fredet i 2013. Vagns kunstsamling består overvejende af amerikansk samtidskunst med værker af Joan Mitchell, Sean Scully, Richard Serra og Michael Goldberg samt danske kunstnere som Jens Adolf Jerichau og Eva Weis Bentzon, guldsmed Ole Bent Petersen og væver Kim Naver.

Maria Gregersen har i en alder af 34 år været model i snart to årtier. Hun har lavet kampagner for internationale brands som L'Oréal, Rolex og Victoria's Secret, har været på forsiden af bl.a. fransk Elle, Marie Claire og en håndfuld gange på Eurowoman og har gået shows for nogle af de største internationale designere, herunder Chanel og Sonia Rykiel. Og så har hun læst jura.

"Jeg har aldrig brudt mig om, at der var så meget fokus på mit udseende. Jeg ville gerne være dygtig til noget," siger hun, da Eurowoman møder hende i hendes næsten nyistandsatte hus på Frederiksberg.

Hun er afslappet klædt i jeans og løs hvid skjorte. Maven buler ud, for Maria Gregersen venter en dreng i august. Derfor skal de sidste detaljer i huset også snart falde på plads. Ombygningen har været næsten to år undervejs, og ikke en fugefarve er gået Maria Gregersens næse forbi. For hun har selv stået for den totale istandsættelse af hende og kæresten, iværksætteren Henrik Teisbæks, hus, ligesom hun tidligere har gennemrenoveret sit forrige hus, sin gamle lejlighed og sit sommerhus. Men selv om det kan lyde, som om Maria Gregersen har lige vel mange jern i ilden samtidig med en modelkarriere, der stadig kører på fuldt blus, om end afbrudt af graviditeten, er det i valget af de helt rigtige gulve, paneler og mursten, at hendes hjerte banker hurtigst.

LÆS OGSÅ: Emma Leth: "Jeg har overhovedet ikke fundet ud af, hvad jeg vil"

Af samme grund er hun også gået i gang med en uddannelse som indretningskonsulent på Arkitektskolen, så hun har den bedste ballast for sit fremtidige arbejde som selvstændig med firmaet The Brick, hvor hun rådgiver private i ambitiøse ombygningsprojekter. Og så har hun såmænd også for nylig lanceret Instagram-shoppen V29 med en veninde, hvor de bl.a. sælger gamle italienske lysekroner og andre vintagefund. Det er på alle måder på tide at gøre status.Prestige er ikke nok

De første år som model foregik hovedsagelig på catwalken, men Maria Gregersen fandt hurtigt ud af, at det ikke var noget for hende.

"Det gik meget stærkt, folk var stressede, og jeg kunne ikke selv følge med. Jeg syntes, der var sådan en ubehagelig stemning ved showene. Man fik skældud, når man kom for sent, selv om det ikke var ens egen skyld, da det skyldtes forsinkelse fra et andet show, og man blev hevet i håret af ham, der lavede hår, fordi det skulle gå så stærkt. Når du ikke er mere end 19-20 år, er det ikke et særlig rart miljø at være i," siger hun.

Det store fokus på prestige og konkurrencen mellem pigerne fik da også ind-imellem Maria til at overveje, om det overhovedet var den vej, hun skulle gå.

"Jeg tænkte, at hvis det skulle være på den her måde, ville jeg ikke være model. Jeg havde ikke mig selv med og kunne ikke mærke mig selv."

Det hjalp heller ikk, at hun ikke tjente særlig penge på catwalken.

"Hvis jeg skulle droppe ud af gymnasiet for at være model på fuld tid, skulle der være andet end prestige i det. Så skulle jeg kunne leve af det, så jeg kunne forsvare det over for mig selv og ikke følte, at jeg spildte min tid. Jeg har altid været meget bevidst om, at det skulle være et arbejde og ikke bare en hobby eller livsstil."

Men showene var nødvendige for at komme i gang, fik hun at vide af sit modelbureau. Og efter få år landede hun sin første forside på fransk Elle. En blev til fire-fem stykker inden for godt et år, og derefter kom de kommercielle jobs på stribe.

"Jeg syntes, det var meget sjovere at lave kampagner. Det hele var mere struktureret, og man vidste præcis, hvor man skulle møde, og hvordan det skulle foregå."

Til kamp mod klicheerne

Maria Gregersens forhold til modebranchen var så godt som ikke eksisterende, før hun gjorde sin entré i den. Hun er opvokset på landet med heste og med forældre, der havde svært ved at forstå hendes valg om at droppe ud af gymnasiet. Og hun har da også fået bekræftet nogle af de værste fordomme om branchen gennem årene, hvor modellivet viste sig at være meget andet end champagnefester og dyrt tøj. Som 17-årig tilbragte hun sommeren i Paris, hvor hun var hos et lille fransk modebureau. En aften blev hun ringet op af chefen ved midnatstid, mens hun lå og sov, fordi han havde en vigtig casting til hende og ville have hende til at komme med det samme. Fotografen, der skulle lave forsiden til i-D Magazine, var der, og han ville se hende. Nu.

"Jeg kunne høre, at der sad fem mænd og drak og grinede i baggrunden, som havde en sjov aften og syntes, at nu skulle der komme nogle modeller."

Maria Gregersen sagde, at hun gerne ville komme som det første næste morgen klokken seks, men ikke midt om natten. Hun turde ikke. Dagen efter blev hun fyret fra bureauet.
"Jeg kan huske, at jeg tænkte, at det var sådan en kliché, for det er præcis sådan, mange forventer, at branchen er, og det var lige netop det, min far frygtede, da jeg droppede ud af gymnasiet," siger Maria Gregersen.

"De fleste jobs har været med fantastiske, søde og gode mennesker, vilde rejser og fantastiske hoteller med alt betalt. Fx et job i Caribien, hvor vi boede i eget hus ud til stranden og havde privat kok, hvor jeg kun arbejdede fire timer om dagen," siger Maria Gregersen, som i dag stiller krav, siger fra og ikke laver noget, hun ikke har lyst til.

Fremtid i forfaldne huse

Da Maria var 26 år, søgte hun ind på jurastudiet efter at have færdiggjort sin studentereksamen via enkeltfag. Hun tænkte, at det var en god, bred uddannelse, som hun kunne bruge til mange forskellige ting, når hendes modelkarriere en dag stoppede. Derudover var jura et studie uden mødepligt og gruppearbejde, så hun nemt kunne kombinere det med sine lange rejser og jobs som model. Hun slæbte tykke bøger med på rejserne og takkede nej til arbejde i mindst en måned op til alle eksaminer. Hendes modelbureau var skeptisk, men Maria stod fast.

LÆS OGSÅ: Kronprinsesse Mary: "Jeg har beskæftiget mig med det her emne i næsten 10 år, så det ligger mig meget på sinde"

Hun blev bachelor, men valgte ikke at fortsætte på kandidaten, da reglerne i mellemtiden var lavet om, så universitetsstuderende skulle tage studiet på normeret tid. Men det var måske godt det samme, for de seneste år har Maria Gregersen fundet frem til, at hun nok alligevel ikke skal være jurist.

"Jeg troede, at jeg var nødt til at have en uddannelse, som jeg kunne falde tilbage på. Men jeg har fundet ud af, at det, jeg brænder for og, hvis jeg selv skal sige det, er rigtig god til, er det her," siger hun og slår ud med armene for at illustrere, at det er arbejdet med huset, der for alvor gav hende blod på tanden i forhold til at beskæftige sig med istandsættelse og renovering af gamle huse og lejligheder for fremtiden.

Huset på Frederiksberg var i en sørgelig forfatning, da Maria Gregersen og hendes kæreste overtog det, og stort set samtlige vægge er blevet flyttet, en større del af bygningen er helt revet ned, og i stedet er der bl.a. bygget en imponerende udestue i glas og et stort køkken-alrum med en blanding af vintagefund fra nettet og gamle danske designklassikere.

"Selve indretningen er en ekstra bonusting, men det er ikke det, jeg synes er sjovest. For mig handler det om at forvandle noget, der står og forfalder, men som har potentiale. Jeg har en stor forkærlighed for gamle huse og lejligheder. Jeg elsker at tage fat på projekter, som andre har afskrevet som håbløse, og går altid efter noget, som andre holder sig langt væk fra," siger Maria Gregersen, der har været fascineret af gamle huse, siden hun var helt lille.

"Det stammer nok fra min far, der er arkitekt. Jeg har altid været mere optaget af de store linjer som at flytte en væg eller lave nyt køkken og ikke så meget de små detaljer."

Efterhånden står alle vægge, som de skal, og selv nips og detaljer er på plads, så hjemmet er klar til at byde et lille nyt familiemedlem velkommen. Som model er der ikke noget, der hedder barsel – den betaler hun selv. Derimod har hun haft mere end rigelig tid til at forberede sig på sin nye tilværelse, fordi hun nærmest stoppede med at arbejde det minut, hun blev gravid. Graviditeten var planlagt, og var det ikke for hendes alder, kunne hun sagtens se sig selv få fire-fem børn. Hun håber, at livet med børn kan kombineres med det liv, hun lever i dag, for hun er selv opvokset med "at blive slæbt med til fest og sove på en tilfældig sofa."

At hendes krop, som hun er vant til at leve af, nu er forandret, betyder ikke, at hun af den grund frygter for antallet af fremtidige modeljobs. Hun har aldrig taget det personligt, når hun har fået kommentarer om sin krop fra kræsne kunder.

"Hvis de vil have en med en smallere talje eller færre fregner, må de booke en anden."

Planen er at fortsætte modeljobbene, men ikke på fuld tid. Og skulle kunderne mod forventning begynde at vælge nogle med færre fregner eller længere ben, er det ikke værre, end at Maria finder et nyt, gammelt hus, der trænger til en makeover.Marias univers

Fra Paris til Pinterest og fra afrikansk beauty til bøger om fødselsforberedelse. Se, hvad der inspirerer Maria lige nu.

Spise. Osteria 16 og Mêlée er nogle af Maria Gregersens yndlingsrestauranter i København. Hun holder også meget af cafeen ved Christianshavns Bådudlejning, og skal hun drikke drinks efter middagen, falder valget gerne på Kødbyen, hvor Fiskebaren er en af favoritterne.

Gåturen. Når Maria lufter hunden, foregår det som regel i Søndermarken eller Frederiksberg Have.

Rejse. Paris har en særlig betydning for Maria Gregersen, fordi hun boede der i en periode. Hun kommer altid tilbage til Café Charlot, Rose Bakery og ikke mindst restauranten Anahi. "Det er en fantastisk lille perle af en restaurant, som ligger i Marais i en nedlagt slagterbutik i et helt smadret lokale med det smukkeste loft."

Stil. Maria Gregersen køber helst læderjakker fra Balenciaga, jeans fra Acne Studios og sko fra Chloé.

Bolig. Maria finder ting hos københavnske boligbutikker som The Apartment og Casa Shop, men ellers bruger hun mest tid på nettet, hvor hun bl.a. køber på auktion hos Lauritz.com og eBay. Pinterest er den altoverskyggende kilde til inspiration. "Jeg har en forkærlighed for klassisk, dansk design som Hans J. Wegner og Finn Juhl, men jeg køber også mange ting med hjem fra USA. Jeg kan godt lide at blande det lidt, og at de ting, jeg har, er nogle, jeg kan have i 100 år."

Skønhed. Maria har ikke en fast skønhedsrutine, men hun sværger til produkter, der er sunde og ikke "fyldt med alt muligt lort." Favoritterne er franske apotekermærker som Bioderma og Embryolisse og det afrikanske mærke Africology, som hun selv forhandler i webshoppen V29.

Bøger. Modellen og iværksætteren har altid en liste på Kindle med bøger, hun gerne vil læse. Lige nu er hun i gang med disse. Nancy Bardackes Mindful Birthing, Anthony Doerrs Alt det lys vi ikke ser og John Steinbecks The Grapes of Wrath.

Serier. Film ser Maria ikke mange af, og der er ikke mange kanaler at vælge mellem derhjemme. Til gengæld elsker hun serier som House of Cards, Homeland og ikke mindst Vinyl.

LÆS OGSÅ: Derfor hitter danske modeller på catwalken

LÆS OGSÅ: Sådan får du et cool hverdagslook

LÆS OGSÅ: Ida Praetorius' barndomsdrøm blev til virkelighed

Født i Aarhus og opvokset uden for Skanderborg.

Vandt som 16-årig modelkonkurrencen Diva Model of the Year.

Droppede ud af gymnasiet i 2. g for at blive model på fuld tid, men har siden taget enkeltfag for at blive student.

Har bl.a. lavet kampagner for Rolex og La Perla og forsider for fransk Elle og Marie Claire.

Har en bachelor i jura og er nu i gang med en uddannelse som indretningskonsulent på Arkitektskolen.

Har netop startet sit eget firma, The Brick, hvor hun rådgiver om ombygning og renovering af huse og lejligheder.

Står desuden bag Instagramshoppen @v29.dk med veninden Sara Celinder.

Bor på Frederiksberg med iværksætter Henrik Teisbæk, og sammen venter parret deres første barn.

Se, hvad vi ellers skriver om: Interview