Joan Ørting om sit parforhold: Vi giver hinanden frihed
Foto: Jens Rosenfeldt Joan Ørting

Joan Ørting

Joan Ørting om sit åbne parforhold: Vi giver hinanden frihed

Joan Ørting og Carsten Islington har været kærester i 12 år og gift i syv. Men selvom de har 110 vidner på, at de vil "ægte og ære hinanden", til døden dem skiller, betyder det ikke, at de lever ét og samme liv. For dem er nøglen til et lykkeligt forhold nemlig frihed.

Carsten: – Vi snakker meget om skyggesider i vores forhold. Ens skyggesider er dem, der kommer frem, når man er alene hjemme og går rundt med pizzapletter på T-shirten eller ser tegnefilm, som man helst ikke vil have, nogen ved, man ser. Og de sider skal der være plads til i et forhold. Når jeg accepterer Joans skyggesider, så begynder vi at nærme os ubetinget kærlighed. Jeg elsker Joan, ligegyldig hvordan hun er. Og det er nok den stærkeste lim i vores forhold, synes jeg.

Joan: – Ja, det er noget af det vigtigste i vores forhold: At vi accepterer hinanden for dem, vi er. Men vi har også mange fælles interesser, og det, tror jeg også, er med til at holde kærligheden i live. Vi går meget op i kærlighed og livet, og vi vil gerne vil være lidt buddhistagtige.

Carsten: – Ja, vi har de samme grundværdier. Selvfølgelig er der noget polaritet af forskellighed, der giver god seksualitet – jeg er meget maskulin, og Joan er meget feminin, så på den måde er vi meget forskellige – men vores grundværdier er de samme. Og der er frihed en af de væsentligste grundværdier. Vi giver hinanden frihed til at leve vores liv ved for eksempel at sige, "Joan, hold dog ferie med dine veninder".

– I vores verden er det meget naivt at tænke, at man kun skal have inspiration fra den, man er i et parforhold med. At man siger, "hvis du vil opleve noget, skal det være sammen med mig". Hvis jeg gjorde det mod Joan, ville jeg miste hende, for hun er jo en fri sommerfugl. Det værste, jeg kunne gøre ved Joan, var at slå pæle omkring hende. Da hun var sammen med en tantriker i et halvt års tid for et par år siden, var det jo også bare en større udgave af, at vi giver hinanden frihed. Hun ringede hjem og spurgte mig, om hun måtte være sammen med...

Læs også: Barnløshed var ved at skille Gun-Britt og Torben Zeller

Joan: – ...med en tantragut. Det er den form for seksualitet, jeg synes er rigtig interessant – altså sex og spiritualitet sammen. Og den kendte Carsten ikke noget til. Jeg så en fyr, som jeg har været på kursus med engang, undervise, og så havde jeg det bare sådan, "det der tantra, det vil jeg". Jeg savnede noget, det var blevet for meget ind ud, ind ud. Så jeg ringede hjem og spurgte Carsten, om jeg måtte være sammen med ham og bringe tantraen hjem. Og det var Carsten åben overfor.

Carsten: – Ja, Joan var jo ikke utro. Jeg så ikke mit forhold som værende i fare, for Joan ville bare gerne lære det. Hun er jo en udviklingsnørd. Så lærte hun det, og så ser hun ham ikke mere.

Joan: – Nej, og kan man kommunikere rigtigt, så kan man også finde ud af det meste med hinanden. En god kommunikation kommer ved at lægge alle sine egne holdninger og meninger for enden af en bro, og så spadsere over broen og lytte til sin partner uden at tænke på at sige noget igen. Det vigtige er at anerkende, at vi er forskellige og ikke behøver være enige, og at acceptere hinanden, som vi er.

Fakta

Joan Ørting, 52, er leder af parterapeut- og sexologuddannelser i både København og Ribe.

Carsten Islington, 59, er foredragsholder, historiefortæller og tegner. Sammen bor de på en gård på Langeland, hvor de har både katte, hund og høns.
Se, hvad vi ellers skriver om: Interview