Mor ked af det

Foto: Stockbillede, Getty Images Hvordan samarbejder man med sin eksmand om sine børns problemer? Det tager Vibeke Dorph stilling til.

Brevkasse: Vibeke Dorph om teenageopførsel

Kære brevkasse: Min datter tager over til sin far, når jeg sætter grænser

Min eksmand hjælper mig ikke med at gøre noget ved min datters problematiske opførsel. Hvad gør jeg, spørger en læser Vibeke Dorph i Hjemmets brevkasse.

Hjemmets brevkasse

Jeg er enlig mor til to børn, en dreng og en pige på hhv. 18 og 16 år. Jeg har en dejlig kæreste, som jeg bor sammen med, og som selv har voksne børn, der er flyttet hjemmefra.

Min eksmand er i et nyt forhold med en kvinde, der ikke selv har børn. De er begge meget optaget af deres jobs og ofte bortrejst – min mands manglende engagement i vores familieliv var en af grundene til, at vi blev skilt.

Jeg har aldrig haft de store problemer med min søn, han passer sin skole og sine ting. Det samme kan desværre ikke siges om hans lillesøster. Jeg elsker selvfølgelig min datter, men i det sidste år, har hun ændret sig. Hun er blevet dårligere til at passe sin skole, hun går til fester og overholder ikke hjemkomsttiderne. Hun ryger, og jeg har mere end én gang måtte hente hende meget fuld fra fester.

Vi skændes en del, jeg forsøger også at lave aftaler med hende, men hun overholder dem ikke. Mit problem er, at hun nu er begyndt at tage over til min eks, hvor der ingen grænser er. Her er heller ikke nogen form for opsyn, fordi min eksmand ikke engagerer sig i hende og sjældent er hjemme.

Engang imellem får han og kæresten (især hende) dog nok, hvis hun f.eks. har holdt fest eller rodet deres hus til, og så bliver min datter sendt herhjem, indtil det er glemt igen.

Min eksmand gør ingenting ved situationen, og fordi hun er over 12, så har vi ingen faste aftaler, om hvornår vores datter er hvor. Jeg er efterhånden ved at være desperat. Skolen er også bekymret. Har du et råd?
G.L.

Vibeke Dorphs svar

Hvor er det ærgerligt, at din eksmand opfører sig så tarveligt og barnagtigt. Det er da helt sikkert lettere at lukke øjnene for jeres datters problemer, som han gør det nu, men hold op, hvor han svigter hende.

Du skriver det ikke i din mail, men jeg går ud fra, at du har prøvet at gøre din eksmand situationens alvor klar. Har du ikke det, så start der. Vær saglig og konkret, lad være med at råbe og anklage, for så hører han dig ikke. Fortæl ham om skolens bekymring, fortæl ham, at jeres datter ikke kan håndtere sit liv og har brug for jeres hjælp til at kunne det.

Hjælper det ikke, så ville jeg i langt højere grad løbende inddrage din mand i jeres datters problemer. Kræv, at han tager med til forældremøder, kræv, at han også henter jeres datter, når hun har drukket sig fuld til fester, send alle klager vedrørende hendes manglende engagement i skolen videre til ham, så han hele tiden bliver gjort opmærksom på, at hans datter har seriøse problemer. Har han bare en snert af anstændighed, vil han blive nødt til at handle.

Sørg så også for, at I får lavet en klar aftale om, hvornår jeres datter er hos dig, og hvornår hun er hos ham. Det kan godt være, at jeres datter nu er i en alder, hvor hun selv har noget at skulle have sagt, men det har I som forældre så sandelig også. Så lav nogle regler og sørg for, at de bliver overholdt.

Lytter din mand stadig ikke, så inddrag din datters skole og bed dem om hjælp. Skolen er også interesseret i, at der bliver rettet op på jeres datters situation. Det kan jo være, at din mand er mere lydhør, når en autoritetsperson fra skolen gør ham det klart, at jeres datter har brug for hjælp, og at han som pigens far i den grad har ansvaret for, at hun får den.

Skriv til Vibeke

Vibeke_2018efterår.jpg

Har du brug for én at vende dine tanker med? Så skriv til Vibeke Dorph og få råd om parforholdsproblemer, familiekonflikter, kærestesorger eller andre problemer, du meget gerne vil have løst.

Mails sendes til brevkassen@hjemmet.dk. Breve til: Hjemmet, Spørg Vibeke, Strødamvej 46, 2100 København Ø. Du har også mulighed for at ringe hver tirsdag kl. 10.00-12.00 på tlf. 30 85 19 68.

Alle får svar, og udvalgte breve bringes anonymt i Hjemmet under mærke.

Vibeke Dorph har i de sidste 10 år været fast brevkasseredaktør på ugebladet Hjemmet, hvor hun også arbejder med- og skriver fiktion. Hun er derudover forfatter til romanen Babyalarm – en psykologisk thriller om en nybagt mor. Vibeke bor i Valby i en sammenbragt familie med mand, tre børn samt kat.

Se, hvad vi ellers skriver om: Brevkasse og Forældre