TILMELD DIG KVINDELØBET SENEST D. 30. APRIL FOR KUN 259 KR.

Dyrevelfærd
Foto: Getty Images / modelfoto En læser er bekymret for sin venindes dyr. Vibeke Dorph giver sit råd til den fortvivlede læser.

Kære brevkasse: Min veninde behandler sine dyr forfærdeligt

Min veninde behandler sine dyr dårligt, og jeg er frustreret på de stakkels dyrs vegne. Hvad gør jeg, spørger en læser i denne uges brevkasse.

Jeg har en veninde, som har det problem, at hun konstant anskaffer sig nye dyr og meget hurtigt skiller sig af med dem igen, fordi der altid viser sig at være noget i vejen med dem.

Først falder hun for en stakkels hund eller kat, som hun har set på dyreinternaternes hjemmesider, og som hun absolut skal redde, men når hun har fået dem hjem, går der ikke ret lang tid, før hun bliver træt af dem, fordi de er vilde, ikke renlige, bliver for dyre i dyrlægeregninger osv.

Nu har hun så anskaffet sig en skøn og sød retriever, der dog grundet sin opvækst er vild og forstyrret. Den gør bl.a. ad hendes to katte, så nu har naboen klaget til ejeren af den ejendom, hun bor i. Hun har nu sat sig i hovedet, at det er hunden, der skal reddes, og kattene, der må flytte. Hun har derfor sat en annonce i lokalavisen, og hun har også spurgt mig, om jeg vil tage dem.

Egentlig har jeg plads til at give de to katte et godt hjem, men jeg er bange for, at jeg dermed bare bidrager til, at hun fortsætter sin ubetænksomme adfærd. På den anden side kan jeg næsten ikke bære tanken om, at kattene skal ende på et internat.

Hvad synes du jeg skal gøre? Jeg har også gået og tænkt på at ringe rundt til dyreinternaterne og forklare dem, at de ikke bør bortadoptere dyr til hende, når hun sender dem videre igen, men det ved jeg faktisk ikke om jeg kan tillade mig? Her du et par gode råd til mig – jeg er snart ved at blive rigtig frustreret på de stakkels dyrs vegne!
J.K.

LÆS OGSÅ: Kære brevkasse: Kan vi tillade os at give gaven tilbage? Vi har en helt anden smag

Vibeke Dorphs svar

Det var da en barnlig og ubetænksom veninde, du har! Jeg bliver helt ulykkelig på de stakkels dyrs vegne.

Mens jeg læste din mail, kunne jeg dog ikke lade være med at tænke på, om du har konfronteret din veninde med dine tanker om hendes opførsel? Har du fortalt hende, at hun gør dyrene mere skade end gavn, når hun behandler dem så skødesløst og tarveligt, og at hendes opførsel er dybt afstumpet og egoistisk?
Hvis ikke, så er det bare at få det gjort. For det er vigtigt, at hun forstår, at hun ikke hjælper dyrene, men tværtimod kun er med til at gøre dem endnu mere forvirrede og ulykkelige, end de var i forvejen. Prøv at lade være med at anklage og bebrejde hende noget, forklar hende det i stedet roligt og sagligt. Der kommer nemlig aldrig noget konstruktivt ud af at anklage folk, for så går de bare i forsvarsposition og glemmer at lytte til det, der bliver sagt.

Kan du ikke med fornuft få hende til at forstå, at hun skal holde op med at lege „Florence Nightingale fra Helvede", så synes jeg, det er helt på sin plads, at du kontakter de forskellige dyreinternater og advarer dem om, at de ikke skal udlevere flere dyr til din veninde. I sidste ende havner de stakkels kræ sikkert også alligevel hos dem igen, nu blot endnu mere pasningskrævende end før.

Om du så selv skal tage de to katte til dig, kan jeg ikke tage stilling til. Kun kan jeg anbefale dig, at du udelukkende tager kattene til dig, fordi du har lyst til at have dem i dit liv. Det er et stort arbejde at have husdyr, og man orker det kun på den lange bane, hvis arbejdet drives af en dyb kærlighed og ikke blot af dårlig samvittighed eller medlidenhed. Er det kun pga. det sidste, kan det let gå galt. Bare se på din veninde!

Skriv til Vibeke

Vibeke_2018efterår.jpg

Har du brug for én at vende dine tanker med? Så skriv til Vibeke Dorph og få råd om parforholdsproblemer, familiekonflikter, kærestesorger eller andre problemer, du meget gerne vil have løst.

Mails sendes til brevkassen@hjemmet.dk. Breve til: Hjemmet, Spørg Vibeke, Strødamvej 46, 2100 København Ø. Du har også mulighed for at ringe hver tirsdag kl. 10.00-12.00 på tlf. 30 85 19 68.

Alle får svar, og udvalgte breve bringes anonymt i Hjemmet under mærke.

Se, hvad vi ellers skriver om: Kæledyr