Vibeke Dorphs brevkasse
Foto: Getty Images Min svigermor vil diktere bordplanen til vores bryllup, hvad gør jeg? Det tager Vibeke Dorph stilling til.

Kære brevkasse: Min svigermor er ved at ødelægge vores bryllup

Min svigermor er utilfreds med måden, vi har fordelt familien på bordplanen til vores bryllup, hvad gør jeg? Det svarer Vibeke Dorph på i Hjemmets brevkasse.

Hjemmets brevkasse

For fire år siden døde min kærestes storesøster og efterlod sig to børn. Min kæreste har siden kæmpet en kamp for at hjælpe børnene med at klare skolen og al deres sorg og også en meget stor kamp med kommunen om at sikre, at børnene får den rette hjælp.

Undervejs blev min kæreste selv syg af stress. Delvist, fordi han aldrig har fået ro til at sørge og bearbejde tabet af sin søster, dels fordi han altid tænker på andre, og dels pga. hans kamp for at hjælpe børnene, der i dag er 16 og 20.

De to drenge er begge ekstremt krævende at være sammen med. De råber, afbryder og har helt forfærdelige manerer osv. Vi er altid drænet for energi, når vi har set dem. Det skal siges, at de var lige så krævende, da deres mor levede.

Min kæreste og jeg skal giftes om en lille måneds tid, og nu er sagen den, at borddækningen i den grad har skabt splid i familien. Min svigermor er blevet rasende, fordi vi har valgt at sætte de to drenge ved et bord sammen med deres onkler, tanter, kusiner og fætre, fremfor ved det bord, hvor vi selv sidder sammen med mine forældre, vores egen søn, mine søskende og min svigermor.

LÆS OGSÅ: Kære brevkasse: Skal min stedmor ødelægge min store dag?

Min svigermor truer med, at hun nu hellere vil sidde ved børnenes bord, så hun kan sidde sammen med dem. Drengenes egen far sidder også ved bordet, så de er på ingen måde overladt til sig selv, og de er jo altså næsten voksne begge to.

Skal vi bare flytte min svigermor over til dem og lade hende sejle i hendes egen sø? Der er kun min svigermor og min kæreste tilbage i deres lille familie, hvilket jo kun gør det endnu vigtigere for min mand, at hun deltager den dag, og at hun også hygger sig med det.

Vibeke Dorph svarer

Jeg kan godt forstå, at det føles grænseoverskridende, når din svigermor blander sig i bordplanerne til jeres store fest.

Alligevel er der én ting ved din mail, jeg bider specielt mærke i, og som vil være vejvisende i mit svar til dig: Det er din sidste sætning om, at det er vigtigt for din mand, at hans mor deltager på dagen og, at hun hygger sig med det. Igen, jeg kunne faktisk med al rimelighed finde på at foreslå jer, at I blæste på din svigermors meninger, men hvis det resulterer i, at hun bliver sur, og at din mand derfor bliver ked af det, så er det jo ikke den rigtige løsning.

Nu har jeg ikke så meget forstand på, hvilke regler der gælder, når det handler om placering af gæster til et bryllup. Jeg tænker dog, at det rimelige vel må være, at antallet og rang af familiemedlemmer, der sidder til bords med brudeparret, er ligeligt delt familierne imellem.

Dvs.: Sidder dine søskende med deres partnere med ved jeres bord, så bør din svigerindes enkemand i princippet også gøre det. Sidder dine søskendes børn med ved jeres bord, ja, så bør de to drenge selvfølgelig også gøre det. Sidder dine søskendes børn derimod ikke med til bords, så kan jeg heller ikke se, hvorfor de to drenge skulle sidde med.

LÆS OGSÅ: Kære brevkasse: Må jeg kontakte min syge barndomsveninde efter mange års stilhed?

Bliver din svigermor alligevel ved med at mene, at de to drenge skal have særstatus, så må hun jo selv om det og sætte sig, hvor hun vil. Gør hende dog opmærksom på, at I har bestræbt jer på at behandle jeres gæster ens, og at hun ikke hjæl-per de to drenge ved fortsat at give dem særstatus pga. deres afdøde mor. Det er fire år siden, hun døde, så drengene skal hellere videre i livet på livets egne betingelser.

Men som sagt, ligegyldigt hvad hun beslutter sig for, så gør I det rigtige og har ingen grund til at føle skyld eller dårlig samvittighed, når bare I sørger for at behandle alle familiemedlemmer ens.

Skriv til Vibeke

Vibeke_2018efterår.jpg

Har du brug for én at vende dine tanker med? Så skriv til Vibeke Dorph og få råd om parforholdsproblemer, familiekonflikter, kærestesorger eller andre problemer, du meget gerne vil have løst.

Mails sendes til brevkassen@hjemmet.dk. Breve til: Hjemmet, Spørg Vibeke, Strødamvej 46, 2100 København Ø. Du har også mulighed for at ringe hver tirsdag kl. 10.00-12.00 på tlf. 30 85 19 68.

Alle får svar, og udvalgte breve bringes anonymt i Hjemmet under mærke.

Se, hvad vi ellers skriver om: Brevkasse, Bryllup og Familieliv