Kære 2015, du har taget røven på mig

Foto: Privat Kære 2015, du har taget røven på mig

Sophie Kampmann klumme 2015

"Kære 2015, du har taget røven på mig"

Tre af mine allerbedste veninder er gået fra deres kærester i år, skriver vores klummeskribentSophie Kampmann, som ser tilbage på et 2015, der overraskede på mange fronter.

KLUMME:

Kære 2015,

Du har taget røven på mig.

Forleden læste jeg på Perezhilton.com om såkaldte powercouples, der var gået fra hinanden. Og der var ret mange. Par, hvor man tænkte: I kan ALDRIG gå fra hinanden. Oh well, det gjorde de.

Og så tænkte jeg på mit eget nærområde. Tre af mine allerbedste veninder er gået fra deres kærester i år. Og det er ikke fordi, de har været utro, er uenige om fælleskontoen eller er blevet svært religiøse.

LÆS OGSÅ: Sophie Kampmann: "Pludselig konkurrerer jeg med nogle, som er yngre og har en meget bedre krop"

De er blevet bedste venner og roommates. Heldigvis har de alle været så store mennesker og behandler hinanden med gensidig respekt med forhåbningen om, at de år man har brugt sammen kan oversættes til et muligt venskab.

Fælles for alle forhold, samt dertilhørende breakups, har været, at de har været langvarige forhold. De har boet sammen, været en enhed, haft drømme om fremtiden og gået i en form for meget naturlig synkronisering. De har suppleret hinanden på bedste vis.
Nu skal damerne finde ud af, hvem er de uden den anden halvdel. Fælles for dem, og for mig, er, at vi er 29 år og singler. Vi har været igennem et uddannelsesforløb, fået jobs og smagt på 'voksenlivet' med en bedre halvdel.

Nu står vi uden en sådan, men har hinandens ryg, og skal kigge os i spejlet og finde ud af, hvem det er, der kigger tilbage.

LÆS OGSÅ: "Hvis du var en mælk, var du helt sikkert sødmælk" og 7 andre episke Tinder fails

2015, du har lært mig, at det åbenbart er lidt fy at være piget. Det ord, det går åbenbart ikke. Det er blevet meget negativt. Vi er pigede, når vi skriver til en fra det modsatte køn, at "jeg savner dig." Vi er pigede, når vi går for meget op i, hvilken hælhøjde der er passende i forhold til ens outfit. Jeg er blevet mødt af: "Tag bare sneakers på, Sophie." Og ofte føler jeg mig også utilpas, når jeg står i hæle og danser for alle har sneaks på.

Og hey, sneakers er også en del af mit hverdagsoutfit, og jeg sværger til de hvide sneaks, men nogle gange, er det altså rart at få løftet bagdelen op og at få gangarten som en giraf i stedet for som en elefant. Men bevares, det er åbenbart "piget". Ydermere er det åbenbart også kikset at have matchende neglelak på tæer og fødder.

Ovenikøbet beder samfundet os piger om at være en gadedreng i hverdagslivet; være vaks i replikken, have nosser på størrelse med en str. XL Bjørn Borg underbuks, holde vores egen dør, holde tårerne tilbage, hvis vi føler os uretfærdigt behandlet (for det er bare SÅ piget at græde), og at holde mund, når vi er forelskede for hey - han skal ikke tro, han er noget. Og det er lidt piget at hengive sig til kilderiet i maven.
Og hvis du i weekenden ser Sex and the City efterfulgt af Girls - så er du bare endnu mere piget og for meget.

Og 2015, nu, hvor jeg har dig, så har du også overrasket mig. Jeg troede nemlig, at det kun var singler, der fik dumme spørgsmål. Men næææh. Åbenbart har andre mennesker enormt travlt, når man er et par. "Nåh men, hvornår skal I så giftes? Og hvornår skal I flytte sammen? Og hvornår skal I have børn? Og hvornår skal I så have det næste barn? Og hvad med en bil? Hvornår flytter I ud for byen, for det er jo ikke så sundt, at bo i blandt by-os? Og nu, hvor du er mor, går du så ikke lidt for meget ud?"

Hold så op - 2015 - du har virkelig været mærkelig og faktisk også meget dømmende. Måske er det fordi, jeg har fået nye briller og kontaktlinser, at jeg har fået øje på alt det, jeg ikke kunne se før. Eller også er det fordi, jeg er 'bare Sophie'?

Jeg har i hvert fald besluttet mig for, at jeg i 2016 skal tage røven på 2015. Og jeg vil starte med at tage til London med min veninde. Vi skal have lange kjoler på og monster-høje hæle på. For vi fejrer nytår med et Gatsby-tema. 

Og det kan godt være, at jeg skriver til en, at jeg savner ham. Den 1. januar har jeg tænkt mig at se Sex and the City - måske efterfulgt af Girls. For ved du hvad, jeg er en pige. Og jeg vil gerne forbeholde mig retten til at være piget.

Og jeg vil blive ved med, når jeg har fået nok, og synes at folk er uretfærdige at græde lidt. Ikke fordi jeg ynker mig selv, ej heller ønsker jeg medynk. Men jeg er en pige, og nogle gange, så kan piger ikke holde tårerne tilbage. Og det gør os ikke svage. Nææh - vi er bare pigede - i ordets allerbedste forstand.

Og jeg vil bede folk om i 2016 at kigge lidt indad i stedet for at have så travlt på andres vegne. Slap lige af! Uagtet om man er i et forhold eller er single, så skal 'vi' nok nå dertil, hvor alle spørgsmål omkring tosomheden - og den udvidede - bliver besvaret.

Og 2016 du er året, hvor jeg bliver 30. Det er der rigtig mange i mit nærområde, der gør. Mange af os bor helt for os selv, spiser p-piller, får os en personlig træner, fordi fire års forhold kan ses på kroppen og vi skal lige finde os selv.

Jeg tror på, at det bliver mega-fedt at blive 30! Ja, jeg har fået lidt rynker rundt om øjnene. Jeg har en større samvittighed, end da jeg var 25 og måske en kende mere livserfaring. Og jeg har ikke så travlt. High-fives til alle damer, der ejer at blive 30 eller bare at blive ældre. Det klæder os.

Så kære nytår, behandl alle os piger rigtig godt. Giv os lov til at være stilet-damer og nogle gange sneakers-piger. Accepter at vi har nosser lige så vel som drengene - bare ikke hængende mellem benene - men de findes i form af vores gåpåmod, vores tårer på arbejdet, vores sensivitet og vores neglelak.

Kære 2016, jeg håber, vi kan kigge hinanden i øjnene, give hinanden en highfive og findes vores ståsted.

Jeg er spændt på, hvad du bringer mig - og alle de andre pigede piger.


LÆS OGSÅ: Sophie Kampmann: "Da jeg havde en kæreste, spurgte ingen mig, om jeg var glad"

LÆS OGSÅ: "Jeg tør godt indrømme, at jeg hader singlelivet"

LÆS OGSÅ: De 5 største løgne mine forældre fortalte mig, da jeg var barn

Om skribenten

Sophie Kampmann er 29 år og journalist. Hun arbejder på det danske pladeselskab, Fake Diamond Records. 

Klummen er udtryk for skribentens egne holdninger.  

Se, hvad vi ellers skriver om: Kultur

610x200_woordy_dmjpg.jpg