Lider du af kærestesorg? Sådan kommer du dig over dit smadrede hjerte
Foto: Mathilda Yokelin Sandheden er, at du aldrig "kommer over" din fortid, mener ALT.dk's klummeskribent Marie-Louise Bregendahl.

Lider du af kærestesorg? Sådan kommer du dig over dit smadrede hjerte

Der er to ting, du skal gøre, hvis du stadig ikke er kommet over din eks, mener ALT.dk's klummeskribent Marie-Louise Bregendahl.

Hvad gør du, når du stadig ikke har givet slip på din eks, selvom han højt og tydeligt har sagt, at det ikke kommer til at ske?

Vi kan nok godt blive enige om, at der nærmest ikke findes noget værre end kærestesorg. Det forhindrer os i at nyde nuet og glæden i livet fuldt ud. Sådan er det i hvert fald ofte.

Måske du endda hænger fast i en selvbebrejdende tanke a la: "Hvad nu hvis jeg havde gjort xxx anderledes? Ville vi så stadig være sammen? Hvis jeg havde været sødere, tyndere eller klogere, ville han så gerne have haft mig?”

Eller måske slår du dig selv i hovedet over, at du har brugt så lang tid sammen med en mand, der ikke var den rette for dig.

Og når du så går ind i et nyt forhold, har du måske svært ved at hengive dig helt til din nye kæreste, fordi den sidste stadig spøger.

Uanset hvad, det er, du hænger fast i, fastholder det dig i en tilstand af 'not moving forward'.

Og uanset hvor mange af dine veninder, der siger til dig, at du må se at komme videre... så lykkes det dig ikke.

Så hvad gør du?

Svaret er nok ikke lige det, du regner med:

For du skal give op!

Sandheden er nemlig, at du aldrig ”kommer dig over” din fortid.

Du kan komme dig over en udfordring, en opgave, en sygdom - men ikke din fortid.

Og det hjælper dig ikke på nogen som helst måde at blive ved med at tro, at du kan fixe, ændre eller gøre om.

Livet er fyldt med øjeblikke og oplevelser - nogle vil du huske tilbage på med glæde, andre med smerte. Og du kan ikke kontrollere din fortid. Men du kan kontrollere, hvordan du tillader din fortid at påvirke din nutid.

Så her er, hvad du skal gøre, hvis du er ved at brække dig over at hænge fast i din eks:

1. Overgiv dig til dette faktum: Sket er sket!

Uanset hvor meget, du ville ønske det, så har du ikke en tidsmaskine ved hånden, så du kan ikke ændre det, som allerede er sket.

Ja, du havde drømme og ønsker for en fremtid med din eks - men den fremtid findes ikke mere (sorry to say, men det kærligt ment). Ofte er det sværeste ved et brud ikke bruddet i sig selv, men tankerne om alt det, der kunne have været.

I stedet for at hade dig selv for alt det, du gjorde forkert i det gamle forhold, skal du i stedet elske dig selv for alt det, du lærte af forholdet, og som du nu kan tage med dig til det næste.

2. Udtænk nye styrkende intentioner

Når du har accepteret din fortid, er det vigtigt at beslutte dig for, hvad du nu vil gøre.

For når du bevidst beslutter dig for, hvor du vil være om seks måneder, er det også meget nemmere at nå derhen.

Din fremtid skaber du ét (lille) skridt af gangen.

Lav derfor en fysisk liste med alle de ting, du kan se, du lærte i dit tidligere forhold. En liste, der gør det helt klart, hvad du vil stå model til og ikke vil stå model til næste gang, du går ind i et forhold. 

Sæt ring om alt det, du gerne vil tage med i dit næste forhold.

Og spørg derefter dig selv:

a) Hvad har jeg brug for at give slip på for at kunne gå ind i mit fremtidige forhold med tillid (f.eks.: at du altid vil have ret, at du har et behov for kontrol, eller at du skal kunne klare alting selv)

b) Hvilket behov har jeg brug for selv at få opfyldt , hvis jeg skal kunne gå ind i mit fremtidige forhold med tillid (f.eks. være mere modig, mere sårbar eller mere grænsesættende).

c) Hvad har jeg brug for at handle på, hvis jeg skal kunne gå ind i mit fremtidige forhold med tillid (f.eks. tage på den ferie, jeg længe har udsat, sige mit job op, følge min lyst til at gå til dans).

Og til sidst - og dette er det allervigtigste punkt – beslut dig for at tage ansvar for din egen lykke og for rent faktisk at gøre det, som du har besluttet dig for ovenfor.

Klummeskribent: Marie-Louise Bregendahl

  • Indehaver af RecreateYou, som tilbyder udviklingsforløb for singlekvinder, der ønsker at genfinde sig selv, inden de finder den rette.
  • Tilbyder personlige mentor-forløb, online-forløb og LIVE-gruppe-forløb

Læs mere HER og HER.

Har du noget på hjerte?

Send os en klumme-idé eller et udkast til en klumme, hvis du har noget, du ønsker at dele med alle vores læsere på ALT.dk.

Skriv til os på: tip@egmont.com

Se, hvad vi ellers skriver om: Parforhold, Kærestesorg og Kærlighed